V Dubrovniku bodo odprli 73. poletne igre

STA
10.07.2022 13:47

Dubrovniški župan Mato Franković je poudaril, da so Dubrovniške poletne igre uspešno odgovorile na izzive pandemičnih let s programom, ki bo zadovoljil tako domače kot tudi tuje občinstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V Dubrovniku se drevi začenjajo 73. poletne igre. Otvoritvena slovesnost bo potekala pred cerkvijo sv. Vlaha. V 47 festivalskih dneh se bo na približno 20 prizoriščih v mestu zvrstilo več kot 60 dramskih, glasbenih, plesnih, folklornih in drugih dogodkov.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala intendantka Dubrovniških poletnih iger Dora Ruždjak Podolski, pomeni 73. izdaja poletnih iger, ki bodo tradicionalno potekale od 10. julija do 25. avgusta, po dveh pandemičnih letih vrnitev na stara pota.

"Če leta 2020, ki je bilo izjemno kritično, festivala ne bi izvedli v polni obliki 47 dni, nisem prepričana, da bi danes imeli bogat program in bili strateško usmerjeni v prihodnost. Upamo na še boljše čase," je povedala.

Profimedia

Dodala je, da je ponosna, da ima festival tudi ob 73. izvedbi lastno dramsko produkcijo, ki mora ostati glavna determinanta programa iger. "To sploh ni majhna stvar, če upoštevamo, koliko ljudi sodeluje pri teh velikih projektih," je dodala.

Po njenih besedah letošnje igre v smislu festivalskega gesla Libertas preizprašujejo pomen pojma svoboda. "Živimo v nepredvidljivih časih, ko človek ne ve, kaj ga čaka za vogalom. Tej temi se bomo simbolično posvetili na odprtju festivala. Režiserka odprtja Aida Bukvić je recitacijo Himne svobodi Ivana Gundulića zaupala mladima ukrajinskima igralkama. Upam, da bo ta gesta zaznamovala igre skozi naše jemanje svobode v vsej njeni polnosti," je še povedala intendantka Dora Ruždjak Podolski.

Dubrovniški župan Mato Franković je poudaril, da so Dubrovniške poletne igre uspešno odgovorile na izzive pandemičnih let s programom, ki bo zadovoljil tako domače kot tudi tuje občinstvo.

Ob dvigu festivalske zastave in že omenjenem recitalu bodo 73. Dubrovniške poletne igre drevi uradno odprli pred cerkvijo sv. Vlaha. Scenarij za otvoritveno slovesnost je Aida Bukvić napisala skupaj z dramaturginjo Marijano Fumić. Ob spremljavi Dubrovniškega simfoničnega orkestra pod vodstvom maestra Ivana Huta bodo nastopili sopranistka Kristina Kolar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovniški komorni zbor in Zbor Blasius. Poleg Festivalskega dramskega ansambla in študentov igre Akademije za dramske umetnosti v Zagrebu bo nastopil še folklorni ansambel Linđo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta