Zakaj so spremenili ustanovitveni akt SNG Maribor?

Petra Vidali
17.12.2021 06:00

Ukinili so področne strokovne skupine, umetniškega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje pa ne izbira več minister, ampak direktor SNG Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Ministrstvo za kulturo je 19. junija letos sprejelo spremembe ustanovitvenega akta javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Maribor. Strokovne javnosti ni o tem niti obvestilo, kaj šele povabilo k razpravi o predlaganih spremembah.

Spremembe je na svoji koži zaznala strokovna skupina pomočnika direktorja oziroma umetniškega vodje Drame SNG Maribor Aleksandra Popovskega. Namreč, 8. novembra so prejeli pismo Aleksandra Popovskega in direktorja SNG Maribor Danila Roškerja, v katerem sta člane skupine obvestila, da je v skladu s spremembo ustanovitvenega akta ukinjeno delovanje strokovnih skupin in se jim torej zahvaljujeta za minulo delo.

Enote največjega kulturnega zavoda v državi, Drama, Opera, Balet ter Borštnikovo srečanje, so imele ob umetniških direktorjih doslej tudi vsaka svojo strokovno skupino, sestavljeno iz strokovnjakov, ki so jih predlagale strokovne organizacije. V novem ustanovitvenem aktu ni strokovnih skupin za posamezna umetnostna področja.

Sprememba škoduje transparentnosti, strokovnosti in dialoškosti

Po novem torej nekdanji člani skupine Primož Jesenko, Rok Andres in Tone Peršak so vodstvu SNG Maribor poslali pismo, v katerem so prosili za utemeljitev odločitve in opozorili na posledice sprememb. "Menimo, da sprememba ustanovitvenega akta SNG Maribor občutno škoduje transparentnosti, strokovnosti in dialoškosti tega javnega zavoda in nikakor ni poteza, ki bi pripomogla k njegovemu demokratičnemu in preglednemu delovanju. Pozivamo vas, da nanizate utemeljitve zanjo in da javni zavod oz. svet javnega zavoda popravi, kar je popraviti še mogoče - v dobro publike, slovenske kulture in stroke. Zavedamo se, da je bila škoda že storjena, da pa ta ne bo še večja, pozivamo pristojne, da prekličejo škodljivo spremembo ustanovitvenega akta." Izpostavljajo, da na tak način povečana avtonomija umetniških vodij "zagotovo ne pomeni tudi samodejnega izboljšanja programa in kvalitete dela".

Če ukinitev področnih strokovnih skupin daje več moči umetniškim vodjem, daje druga sprememba ustanovitvenega akta več kompetenc direktorju. Direktor SNG Maribor izbira pomočnike direktorja/umetniške vodje za posamezne enote, vendar pred spremembo ni imel kompetenc, da bi izbral tudi pomočnika direktorja Festivala Borštnikovo srečanje. Tega je izbral minister za kulturo. Natančneje, izbiral ga je od spremembe statuta v času umetniškega vodstva Alje Predan. Prej je imel festival samo razširjen svet s predsednikom sveta (zadnji je bil Tone Partljič). Alja Predan se je zavzemala za profesionalizacijo festivala z mandatnimi umetniškimi direktorji in to tudi dosegla. Ob spremembi statuta so se odločili, da zaradi navzkrižja interesov umetniškega direktorja festivala ne bi smel izbirati direktor SNG Maribor. Da pojasnimo: Drama SNG Maribor seveda prijavlja svoje predstave na festival, zato direktor zavoda ne bi smel imeti v rokah vzvodov, s katerimi bi lahko vplival na programske odločitve.

Vendar je z najnovejšimi spremembami ustanovitvenega akta te kompetence dobil. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov je v izjavi za javnost, ki jo je sicer napisalo ob odstopu ravnatelja ljubljanske Drame Igorja Samoborja, zapisalo, da "sprememba ustanovitvenega akta SNG Maribor centralizira vso moč v rokah direktorja, ukinja strokovna posvetovalna telesa, v primeru Borštnikovega srečanja pa uzakonja nasprotje interesov".

Aleš Novak: Sprememba ne bo negativno vplivala na Borštnikovo

Na ministrstvo za kulturo smo naslovili vprašanje, kako utemeljujejo spremembe akta, SNG Maribor in Festival Borštnikovo srečanje pa smo vprašali, kako bodo spremembe vplivale na njihovo delo. V SNG Maribor so na naša vprašanja odgovorili v dveh stavkih: "Ustanovitveni akt zavoda je v domeni ustanovitelja Vlade Republike Slovenije in pristojnega ministrstva. Tako lahko na vprašanja o spremembam ustanovitvenega akta odgovarjajo le na ministrstvu za kulturo."

"Etičnost odnosa vodstva SNG Maribor do festivalske avtonomije je vseskozi na visoki ravni, usklajujemo organizacijske reči, prizorišča, tehnično podporo in podobne izvedbene parametre, programska zasnova festivala pa je v izključni pristojnosti festivalskih organov," pravi Aleš Novak.

Andrej Petelinsek

Umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak je odgovoril: "Sprememba ustanovnega akta, ki je v pristojnosti ustanovitelja, po moji oceni ne posega v avtonomijo festivala, to področje namreč celovito ureja Pravilnik o delovanju FBS, ki natančno določa selektorske pristope, vključenost deležnikov in ostale, za strokovnost in avtonomijo festivala pomembne vidike. Prenos pristojnosti za imenovanje umetniškega direktorja na direktorja SNG Maribor je, kot razumem, posledica uskladitve s področno zakonodajo, umetniški direktor ima namreč status pomočnika direktorja, enako kot velja za Dramo, Balet in Opero. Na podlagi moje izkušnje ocenjujem, da ta sprememba ne bo imela negativnih vplivov na Borštnikovo srečanje, etičnost odnosa vodstva SNG Maribor do festivalske avtonomije je vseskozi na visoki ravni, usklajujemo organizacijske reči, prizorišča, tehnično podporo in podobne izvedbene parametre, programska zasnova festivala pa je v izključni pristojnosti festivalskih organov. Prepričan sem, da bo tako tudi v prihodnje, ne glede na to, kdo bo imenoval umetniškega direktorja."

Ministrstvo pravi, da samo usklajuje zakonodajo

Odgovor ministrstva za kulturo pa se glasi: "Z aktom o ustanovitvi se določijo organi javnega zavoda. V skladu z Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo so organi, ki jih imajo javni zavodi, direktor, svet zavoda in strokovni svet. Katere organe ima javni zavod, je odvisno tudi od velikosti zavoda.

V skladu z Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo ima SNG Maribor na podlagi sprejetega Sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Maribor (Uradni list RS, št. 97/21; v nadaljnjem besedilu: Sklep) direktorja, svet zavoda in strokovni svet. Morebitna druga delovna telesa (delovne skupine, strokovne skupine) pa se lahko določijo na ravni notranjih aktov javnega zavoda, glede na potrebe delovanja javnega zavoda.

Z novim sklepom niso več določene strokovne skupine, saj le-te v skladu z ZUJIK niso organi javnega zavoda. Poleg tega so bile med njihovimi nalogami navedene pravice oziroma obveznosti, ki so v skladu z veljavno zakonodajo v pristojnosti sveta in strokovnega sveta javnega zavoda. Pri tem bi želeli poudariti, da so v svetu zavoda in strokovnem svetu strokovnjaki s področja dela zavoda, ki lahko s svojimi strokovnimi oziroma poslovnimi izkušnjami in javnim ugledom prispevajo k boljšem delovanju javnega zavoda ter zagotavljajo zastopanost organizacij s področja dela zavoda."

Avtonomija umetniških vodij naj bi ostala enaka

"S tem, ko strokovne skupine niso določene na ravni Sklepa, se avtonomija umetniških vodij ni povečala ali zmanjšala. Njihove naloge, pravice in obveznosti so vnaprej določene in ne morejo biti s Sklepom prenesene na strokovne skupine, saj so strokovne skupine lahko zgolj posvetovalna telesa. Dejstvo, da strokovne skupine niso določene na ravni Sklepa, ne vpliva na dialog, saj lahko javni zavod vodi dialog s strokovno javnostjo ne glede na opredelitev strokovnih skupin v Sklepu. Glede na naravo delovanja NOE festivala Borštnikovo srečanje Sklep določa pristojnost direktorja za sprejem pravilnika o delovanju gledališkega festivala Borštnikovo srečanje, ki opredeljuje njegovo poslanstvo, organizacijo, organe, program, žirije in nagrade ter imenovanje strokovne skupine. S sklepom o ustanovitvi se je postopek imenovanja pomočnika direktorja za vodenje umetniško-strokovnega dela za področje Borštnikovega srečanja poenotil s postopkom za imenovanje ostalih pomočnikov direktorja. (...)

Mandat pomočnikov direktorja je vezan na mandat direktorja. Direktor je tisti, ki vodi poslovanje javnega zavoda ter odgovarja za zakonitost in strokovnost dela javnega zavoda, zato je on tisti, ki na podlagi javnega razpisa izbere kandidate za svoje pomočnike, in ne strokovne skupine.

Imenovanje pomočnikov direktorja je v vseh javnih zavodih s področja kulture, katerih ustanoviteljica je RS, v pristojnosti imenovanja direktorja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta