(ZALOŽNIŠKI PROGRAMI 2024) Založba Beletrina: 80 novih naslovov in prva knjigarna v Mariboru

tjg
02.02.2024 06:00

Med avtorji so Sofi Oksanen, Peter Handke, Feri Lainšček, Tone Partljič, Ana Schnabl pa Klemen Kordež, 20 del dodaja tudi Žametna Beletrina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve: Alma Čaušević Klemenčič, Mitja Čander, Aleš Šteger in Urban Vovk na letni tiskovni konferenci založbe 
Beletrina

V prihajajočem letu pri Beletrini napovedujejo več kot 80 novih naslovov, lani so jih izdali 58. To je največji preskok v zgodovini založbe, je povedal glavni urednik Urban Vovk. 30 del bo naslovov slovenskih avtorjev. Med domačimi deli iz zbirke Beletrine bo izšel tretji del trilogije Ferija Lainščka Kurja fizika, ki nadaljuje njegovo zgodbo otroštva v Prekmurju, Tone Partljič pa se s Sizifovo linijo vrača v kraje iz svojih mladih dni. Brali bomo novi roman Ane Schnabl September, Ana Svetel predstavlja novele z naslovom Drugo ime, po romanesknem prvencu Hladna veriga se z romanom Nikogaršnji čas vrača Klemen Kordež

Med prevodnimi deli bodo letos med drugim izšli šesti roman Sofi Oksanen Pasji park, roman hrvaškega pisatelja Zorana Ferića Potujoče gledališče in Marije Stepanove Spomin spomina pa roman Petra Handkeja Moj dan v drugi deželi in ukrajinskega pisatelja in pesnika Serhija Žadana Internat.

V Žametni Beletrini o Kleopatri in Pedru Opeki

Letos bo v polni meri zaživela zbirka Žametna Beletrina, ki so jo lansirali lani, so sporočili na tiskovni konferenci založbe. V Žametni Beletrini bo v letu 2024 izšlo 20 del, prva štiri bodo na voljo že februarja; kriminalka Andreja Capobianca Kdo je ubil SEKS?, romaneskni poklon kraljici Kleopatri VII. Vesne Milek Kleopatra: Naj se zgodi in zgodba o doživetjih in življenju misijonarja Pedra Opeke Anje Kovačič z naslovom Ostani z nami. Poleg tega bosta letos izšla že III. letnik Zvezdne Beletrine, namenjen najmlajšim, in V. letnik Klasične Beletrine.

Obeta se tudi nekaj posebnih knjižnih izdaj; Rasputin Douglasa Smitha, Spomini nekdanjega direktorja Cankarjevega doma Mitje Rotovnika in vodnik Ljubljana osebno Špele Kuhar in Roberta Potokarja. Izdali bodo tudi biografijo nedavno preminulega igralca Jurija Součka z naslovom Glej ga, Součka!. Celoten seznam novih naslovov je na voljo v spletnem katalogu.

Lani izdani roman Petelinje jajce je druga knjiga trilogije Ferija Lainščka. Trilogijo je leta 2020 začel Kurji pastir, letos pa bo izšel zadnji del z naslovom Kurja fizika.
Beletrina

Zaživela bo Beletrina Digital

Spomladi bo Beletrina lansirala naročniško multimedijsko platformo Beletrina Digital, ki jo pri založbi snujejo že vrsto let. »Vsebovala bo pester izbor formatov in vsebin, ki bodo pokrivale širok spekter tematik, vključno s kulturo, umetnostjo, gospodarstvom, psihologijo, arhitekturo, trajnostjo, potovanji in drugimi relevantnimi področji,« je pojasnila izvršna direktorica in prokuristka Beletrine ter vodja projekta Beletrina Digital Alma Čaušević Klemenčič. Naročniški paket, ki ga bo ponujala platforma, bo vključeval raznolike medijske vsebine v angleškem, srbskem in hrvaškem jeziku, kot so e-knjige, zvočne knjige, filmi, podkasti, video vsebine in avtorski prispevki, ki jih v sklopu lastne produkcije Beletrina ustvarja s slovenskimi in tujimi avtorji. Vsebine bo kurirala odgovorna urednica, pisateljica in scenaristka dr. Irena Svetek. Vse tuje vsebine bodo podnaslovljene ali sinhronizirane v slovenski jezik, saj je namen platforme ohranjati slovenski jezik ter omogočiti dostop tudi ljudem, ki jim tuji jezik pri spremljanju vsebin predstavlja oviro, so še sporočili iz založbe. 

V letu 2024 bo v veliki meri zaživel tudi Beletrinin največji mednarodni projekt ThinkPub, v okviru katerega bodo z mednarodnimi partnerji vzpostavili platformo za izobraževanje, usposabljanje in zagotavljanje podpore srednjim in majhnim založbam.

Fabula letos marca, poleti že 28. Dnevi poezije in vina

Pri založbi bodo tudi letos nadaljevali festivalsko dogajanje. Med 1. in 22. marcem bo festival Fabula gostil pet avtorjev, Lucie FaulerovóMarijo Stepanovo, Kapko KassabovoPola Guascha in Mileno Marković, ki bodo nastopili pod skupnim sloganom Kar nas oblikuje. V okviru festivala bosta Slovenijo obiskala tudi nominiranec za Nobelovo nagrado za književnost Mircea Cărtărescu in bolgarski pisatelj, pesnik in dramatik Georgi Gospodinov.

V ospredju 28. festivala Dnevi poezije in vina bo južnokorejska poezija, častni gosti pa bodo danska pesnica in pisateljica Pia Tafdrup, beloruska pesnica Valžina Mort in avtor Odprtega pisma Evropi Jack Dehnel

Lanska častna gostja festivala Dnevi poezije in vina švicarska pesnica Ilma Rakusa
Beletrina

Poleg tega bo Beletrina letos odprla prvo knjigarno zunaj prestolnice. Konec marca bo na Grajskem trgu 2 v Mariboru zaživela nova Beletrinina knjigarna, kjer bodo, kot smo že pisali, poseben poudarek namenili knjigam "štajerskih založb in avtorjev". "Naš cilj je postati pomembno kulturno srečevališče v centru mesta," so zapisali, "saj knjigarna Beletrina v Mariboru ne bo namenjena zgolj prodaji knjig, temveč bo tudi prostor za literarne dogodke, knjižne klube, avtorske predstavitve knjig in druge kulturne dejavnosti." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta