Da vas na tlakovanih in asfaltnih površinah ne bo presenetila poledica

16.01.2023 03:00

Ste se to zimo že soočili s spolzkimi zunanjimi talnimi površinami? Če že poskrbite za udobje v notranjosti, zakaj ga ne bi imeli tudi zunaj. Omislite si namreč lahko tlakovane poti in asfalt s talnim ogrevanjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Z zunanjim talnim ogrevanjem lahko preprečite nabiranje ledu in snega na nepokritih stopniščih in terasah, dovoznih poteh s klančino v garažo in tudi na parkirišču, dvorišču in pločniku. Običajno v ta namen izberemo električno talno gretje.

Električne grelne kable, ki so običajno že pripravljeni na mreži za enostavno polaganje, lahko vgradimo pod asfalt, beton in tudi tlakovce. Na terasah in balkonih pa pod estrih, na katerega položimo keramiko, granitne plošče in podobno. Glede na debelino in tip zunanje obloge se določi način polaganja in globina položenega grelca. Od tega, v katero vrsto podlage bodo grelni kabli položeni, pa je odvisno, kakšen tip kabla bomo izbrali. Na primer, za pod asfalt izberemo visokotemperaturno obstojen kabel.

Shutterstock

Učinkoviteje od posipavanja s soljo

Pozitivne lastnosti grelnih kablov so, da je takšen sistem cenovno ugodnejši od zunanjega vodnega talnega ogrevanja in deluje popolnoma samostojno, se pravi, da ni potrebe po dodatnem viru ogrevanja (na primer toplotni črpalki). Prav tako obratovalni stroški niso visoki. Sistem je na dolg rok učinkovitejši od nenehnega posipavanja s soljo in čiščenja. Na ta način se zmanjša količina odpadnih snovi ter poveča uporabna doba talne površine, ne glede na to, ali so to tlakovci, asfalt ali beton.

Sistem taljenja snega in ledu upravljata majhen termostat, ki ga namestimo v elektro omarico, ter zunanji talni senzor, ki je nameščen na površini, ki jo želimo ogrevati. Talni senzor zazna temperaturo in vlago. Ko sta oba pogoja izpolnjena - nizka temperatura in vlaga, ki oznani, da pada sneg, se sistem lahko samodejno vklopi in deluje tako dolgo, dokler sneži. Ko eden izmed pogojev ni več izpolnjen, se sistem po določenem času, ki ga sami predhodno nastavimo, samodejno izklopi.

Shutterstock

Do prihrankov energije s senzorji

Poraba električne energije je pri zunanjem ogrevanju tal precej višja kot pri ogrevanju notranjih prostorov in je odvisna od zunanje temperature. Pri porabi energije privarčujemo, če pravilno krmilimo ogrevanje s časovnimi urami ali naprednejše – s senzorji vlage in zmrzali. Na voljo je več načinov krmiljenja: ročno upravljanje s časovnim izklopom, termostat s temperaturnim senzorjem in elektronski regulator s talnimi tipali za samodejno delovanje ob sneženju ali zmrzali.

Za zunanje talno ogrevanje lahko uporabimo tudi vodno talno gretje v povezavi s toplotno črpalko, a je zahtevnost izvedbe precej velika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta