Delo na strehi: Boste tudi vi to pomlad menjali kritino?

Sanja Verovnik
18.02.2021 02:00
Strešno kritino je priporočljivo menjati takrat, ko se že od daleč vidi, da je dotrajana, še boljši razlog, da jo nadomestimo z novo, pa je zamakanje. Da med menjavo kritine ne bo ognja v strehi, delo zaupajte izkušenim in zanesljivim krovcem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/prefa

Ko se dnevi daljšajo, zunanje temperature pa postajajo prijetno tople, se začnejo mnoga sanacijska dela na zgradbah, tudi menjava kritine ni izjema. In spomladanski meseci so poleg jesenskih po mnenju številnih specialistov za kritine najbolj primerni, da zgradbi, v kateri živimo, z novo kritino izboljšamo videz, s tem pa vsem stanovalcem zagotovimo tudi boljše in varnejše bivalne pogoje. Saj veste: bolj trdna je streha, bolj varen je vaš dom.

Različni razlogi za menjavo

Kristina Leban Bavcon iz podjetja Eternit Slovenija pove, da se za menjavo kritine običajno odločimo, ko je ta dotrajana oziroma ne služi več svojemu namenu. To pomeni, razloži sogovornica, da hiše ne varuje več pred vsemi vremenskimi vplivi in nevšečnostmi. Slednji lahko streho poškodujejo tako močno, da jo je treba v celoti obnoviti in zamenjati tudi vso kritino. Dotrajanost pa pomeni tudi to, da se je strehi iztekla njena uporabna doba, kajti po besedah Bavconove se obstojnost in trajanje razlikujejo od kritine do kritine.

Kakovostna strešna kritina mora zadostiti vsaj trem zelo pomembnim dejavnikom, to so arhitektura objekta, podnebne razmere ter ekonomičnost.
Eternit

Uroš Justinek iz podjetja Hosekra ob tem pojasni, da je strešna kritina realno obstojna približno 40 do največ 50 let, pri tem pa ne pozabi opozoriti, da je veliko odvisno od kakovosti kritine. "Kako obstojna bo, je veliko odvisno od tega, ali bomo izbrali pravilno vrsto strešne kritine in bo ta tudi ustrezno ter predvsem strokovno vgrajena," doda sogovornik iz Hosekre. Da pa dotrajana kritina ni edini razlog za menjavo kritine, pravi Leban Bavconova, ki opozori, da tudi preprosta želja po drugi vrsti kritine, ki se ponaša z drugačnimi fizikalnimi lastnosti kot prvotna, lahko pretehta pri odločitvi za zamenjavo strehe.

Ne odlašajte s sanacijo

Kako prepoznati, da je kritina dotrajana in jo bo treba zamenjati? Uroš Justinek na to vprašanje odgovori, da je velikega pomena za to, da bi vedeli, kdaj je čas za sanacijo ali zamenjavo strehe, predvsem to, da spremljamo njeno stanje in k sanaciji oziroma menjavi pristopimo pravočasno. Kajti če smo prepozni, opozori Justinek, lahko to pomeni večletno zamakanje in s tem propadanje tudi lesene konstrukcije: "To pa pomeni, da moramo sanirati celotno ostrešje, kar občutno podraži investicijo."

Včasih je razlog za zamenjavo strešne kritine preprosto želja po drugi vrsti kritine, ki se ponaša z drugačnimi fizikalnimi lastnosti kot prvotna.
Shutterstock

Po besedah Kristine Leban Bavcon se dotrajanost strešne kritine kaže predvsem na vidnih, večjih napakah. "Če je streha starejša in v slabem stanju, jo je priporočljivo v celoti zamenjati. Saniranje starejše kritine ni priporočljivo, saj je ta rešitev le začasna," opozori sogovornica. Delna sanacija običajno pomeni, da naslednja sledi že kmalu, zagotovo pa čez deset let. Ker starejše strehe praviloma nimajo prezračevalnega kanala, je ob menjavi priporočljivo pomisliti tudi na to in z dodatnimi letvami izdelati sistem prezračevanja, še svetuje Bavconova. Strešno kritino je priporočljivo dati vsako leto pregledati usposobljeni osebi, da pravočasno odkrije napake in poškodbe na njej, poudarja Uroš Justinek, ki pravi, da se dotrajanost strešne kritine vidi že s prostim očesom. Najbolj tipičen pokazatelj, da je z našo streho nekaj narobe, pa je, kot pravi, ko začne skozi njo zamakati. "Takoj ko opazimo zamakanje, ukrepamo. Dileme o tem, ali bi kritino zamenjali ali ne, v tem primeru več ni," je odločen Justinek.

Dela na strehi naj bodo opravljena v čim krajšem času

Kot vsaka stvar ima tudi streha svoje najbolj problematične dele, ki so bolj izpostavljeni vremenskim nevšečnostim oziroma so bolj na udaru. Kot pojasni Uroš Justinek, so najbolj specifični deli strehe, pri katerih se najprej pojavijo težave, žlebovi, dimnik, žlota ... "Seveda so odvisno od strešne kritine lahko problematični tudi drugi deli strehe, denimo obrobe," doda Justinek. Zaradi tega je zelo pomembno, da najdemo ustreznega izvajalca, pa ne samo za vgradnjo omenjenih elementov na strehi, ampak tudi za montažo kritine. Uroš Justinek iz podjetja Hosekra: "Nič namreč ne pomaga najboljši material, če je kritina slabo montirana. Pomembno je, da se uporabijo originalni pritrdilni material in dodatki, kritina pa mora biti nameščena po navodilih proizvajalca."

"Pri izbiri pravega krovca moramo paziti na kakovost izvedbe, izkušnje, natančnost, pa tudi na organiziranost in dobro komunikacijo," našteje Kristina Leban Bavcon, ki pravi, da moramo biti pozorni tudi na to, da vsa potrebna popravila na strehi in zamenjavo kritine opravimo v najkrajšem možnem času.

Strešna kritina je realno obstojna približno 40 do največ 50 let.
Epr/prefa/croce&wir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta