Energetsko varčna naj bodo tudi garažna vrata

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.12.2023 05:00

Ni dovolj, da so garažna vrata zgolj lepa na pogled. Biti morajo energetsko učinkovita, da se skoznje ne izgublja toplota iz stavbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesnila na vhodnih in garažnih vratih morajo optimalno tesniti tudi pri ekstremnih zunanjih temperaturah.
Hörmann Slovenija

K elegantnemu videzu hiše veliko pripomore, če so garažna vrata po videzu usklajena z vhodnimi vrati in vrati pomožnih objektov, denimo kurilnice, lope za orodje in podobnih. Videz in tehnologijo vrat običajno predlaga arhitekt ali projektant hiše, toda kupec je tisti, ki se na koncu odloči, kaj želi imeti.

Sekcijska vrata prepričajo tudi z izolacijo

Strokovnjaki svetujejo, da naj se vrata zlijejo s preostalo arhitekturo hiše, tako da so sicer markantna, vendar ne ukradejo vseh pogledov, kaj šele, da bi učinkovala odbijajoče. V podjetju Hörmann Slovenija menijo, da ni vedno nujno izbrati enakih vhodnih in garažnih vrat, skladnost je mogoče doseči tudi drugače. Opažajo, da so v Sloveniji zelo iskana sekcijska dvižna garažna vrata. Kupce o nakupu omenjenih vrat prepričajo zlasti uporabnost, moderen videz in dolga obstojnost. "Prav tako sekcijska vrata prepričajo tudi z izolacijo oziroma tesnjenjem, enostavnim vzdrževanjem in ne nazadnje tudi z dostopno ceno," še pravijo.

Dodatna tesnila z utorom na obeh straneh in v zgornjem delu vrat zmanjšajo izgubo energije ogrevanja iz notranjosti garaže.
Hörmann Slovenija

Izbrati dvižna ali stranska

Pogosto se tisti, ki kupujejo nova garažna vrata, znajdejo pred dilemo, ali izbrati dvižna ali stranska sekcijska vrata. Katera odločitev je boljša? V podjetju Hörmann Slovenija pojasnijo, da stranska sekcijska garažna vrata izberemo, če kupec ne želi odpirati dvižnih sekcijskih vrat za vsak izhod in vhod v garažo. V tem primeru je manj zračenja in s tem ohlajevanja ali segrevanja garaže. "Stranska sekcijska garažna vrata imajo možnost delnega odpiranja in s tem hitrega prehoda iz garaže ali v njo," razložijo. Poleg tega so stranska sekcijska garažna vrata prava izbira, ko kupec želi uporabiti strop za druge namene, kot recimo dvigalo za avto, skladišče na stropu in shranjevanje koles ali drugih pripomočkov na stropu, še opozorijo v podjetju Hörmann Slovenija.

Za večjo energetsko učinkovitost

Ob nakupu garažnih vrat si marsikdo zastavi vprašanje, kakšna izbrati, če želimo večjo energetsko učinkovitost stavbe. Pri njihovi energetski učinkovitosti moramo biti pozorni na to, da ne bodo prav pri vratih nastajali toplotni mostovi. Vrata so namreč del stene in morajo imeti podobne karakteristike glede toplotne izolativnosti kot stena, da zaradi njih ni izgub toplote. Garažna vrata so narejena iz takih materialov, da lahko zagotavljajo enake toplotne karakteristike kot stena. Najbolj pomembna pa je izolacija na stikih, kjer so vrata pritrjena. V podjetju Hörmann Slovenija pojasnijo, da pri garažnih vratih dobro toplotno izolacijo zagotavljajo toplotno ločene lamele z U-vrednostjo 0,33 W/m2K, zelo dobra zatesnitev vmesnih prostorov med lamelami z dvojnimi utornimi tesnili in optimalen stik lamele s tlemi zaradi dvojnih talnih tesnil, ki izravnajo talne neravnine in zmanjšajo energetske izgube. "Tipična materiala za garažna vrata sta les in jeklo," navajajo. "Jeklena garažna vrata so robustna in imajo dolgo uporabnost. Vroče pocinkan material in obojestranski visokokakovosten osnovni poliestrski premaz zagotavljata, da dežne kaplje enostavno spolzijo brez sledu, in hkrati ščitita pred rjo. Jeklena sekcijska vrata so dobro oziroma zelo dobro toplotno izolirana, ponujajo številne možnosti oblikovanja in se enostavno čistijo." Poleg lamel iz masivnega lesa pa obstajajo tudi take v videzu lesa, izdelane s folijskimi premazi in 3D-tiskom v različnih imitacijah lesa.

K trajnosti, predvsem pa energetski varčnosti hiš veliko prispeva tudi sodobno stavbno pohištvo.
Hörmann Slovenija

Vzdrževalni pregledi za zanesljivo delovanje

Poleg lepega videza vrat in kvalitete materialov, iz katerih so izdelana, je velikega pomena tudi njihovo zanesljivo delovanje, še opozorijo v podjetju Hörmann Slovenija "Zagotovilo za dolgotrajno nemoteno delovanje so skrbno izvedeni vzdrževalni pregledi, s katerimi preverimo stanje opreme v obratovanju in to primerjamo s predpisanimi standardi. Z rednimi vzdrževalnimi pregledi pa podaljšamo obstojnost, preprečimo večje okvare in povečamo varnost uporabe garažnih vrat."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta