(FOTO) 30 let Lumarjevih podvigov: Zgradili so že več kot 2560 stavb

J. M.
16.06.2023 05:00

Pogledali smo v ozadje uspeha podjetja Lumar, ki je prepoznavni promotor in integrator trajnostne montažne gradnje v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lumar

Že trideset let sta v ospredju njihove dejavnosti razvoj in povezovanje različnih panog in tehnologij, ki prispevajo k trajnostni montažni gradnji.

Leta 2007 je podjetje Lumar postavilo prvo pasivno hišo.
Miran Kambič

Začetki delovanja Lumarja segajo v leto 1993, ko je Milan Lukić ustanovil družinsko podjetje. Ob ustanovitvi je v družbo Lumar vložil praktično vse svoje premoženje, saj je verjel v znanje, produkte in ljudi ter v prihodnost montažne gradnje. Njegov sin Marko Lukić, direktor podjetja Lumar, poudarja, da so si v družini že od samega začetka zastavili visoke trajnostne cilje. "S sloganom 'Živi najbolje!' od naših začetkov sporočamo to, k čemur stremimo: ponuditi našim kupcem najboljšo izkušnjo gradnje novega doma in brezskrbnega bivanja," pojasnjuje direktor Lumarja.

Lumar Primus iEDITION - prva certificirana aktivna hiša v Sloveniji
Lumar

Več kot 2560 stavb

Od leta 1993 do danes je podjetje Lumar zgradilo več kot 2560 stavb, od tega več kot 560 pasivnih objektov. Med drugim so zgradili: štiri vrtce v pasivni tehnologiji, več večstanovanjskih stavb v Sloveniji in tujini, predvsem Nemčiji, slovenski paviljon za Expo Milano 2015, prvi skoraj ničenergijski zdravstveni dom v Luciji, stanovanjsko naselje v Rušah, hotel in apartmajsko naselje v Zrečah, golf prostor v Volčjem Potoku in namestitvene kapacitete na golf igrišču v Trbižu v Italiji ... Arhitekturno najbolj izstopajoča stavba, ki jo je postavilo podjetje Lumar, je prav slovenski paviljon za Expo Milano 2015, ki, preseljen v Slovenijo, danes pod imenom Expano služi kot čudovit razstavni paviljon ob Soboškem jezeru v Murski Soboti. V njem obiskovalci na atraktiven način in skozi virtualni sprehod spoznavajo značilnosti Pomurja.

Slovenski paviljon za Expo Milano je najimpozantnejša Lumarjeva stavba.
Samo Radinja

Pionirji na več področjih

V podjetju Lumar so se lotili tudi številnih pionirskih projektov. "Zgradili smo prvo pasivno hišo leta 2007, prvi vrtec v pasivni tehnologiji v Sloveniji leta 2008, prvo plusenergijsko hišo leta 2009, prvo aktivno hišo za poskusno bivanje leta 2013. Od leta 2017 vse naše hiše gradimo samo še kot skoraj ničenergijske hiše z vgrajenim prezračevalnim sistemom, leta 2019 pa smo postavili še en nacionalni mejnik: prvo certificirano slovensko hišo s certifikatom Active House. V vseh teh pionirskih projektih smo v ospredje postavljali energetsko učinkovitost in kakovost bivanja. Danes smo zato prišli do standardnih produktov in energetskih rešitev, ki celostno obravnavajo trajnostno bivanje, torej upoštevajo ključne kriterije trajnostne gradnje - bivanjsko ugodje, energetsko učinkovitost in vplive na okolje, povezanost različnih sektorjev. Te rešitve na trgu ponujamo v okviru koncepta Lumar Zero Emission Living®," razlaga Marko Lukić in obenem poudari, da lahko vsako hišo Lumar zgradijo s patentirano slovensko tehnologijo iQwood. "Ta tehnologija zagotavlja gradnjo z masivno leseno konstrukcijo brez uporabe lepil, kovin in kemikalij."

Prva aktivna hiša
Miran Kambič

Pogled v prihodnost

Kakšna je vizija podjetja Lumar? "Ponuditi najboljše tehnološke rešitve in odlično bivanjsko izkušnjo ob nenehnem dvigovanju ravni zavesti, kot nam je denimo uspelo na področju pasivne gradnje, ko je tak način gradnje postal standard. Zato bomo še naprej usmerjeni v razvoj ponudbe celovitih in cenovno dostopnih vrhunskih bivanjskih rešitev za življenje brez emisij," sklene Marko Lukić.

Elegantna in napredna Lumarjeva hiša Black Line Pure
Robert Sprang
Lumar GreenLine prinaša nov koncept družinskih hiš na poti trajnostnega bivanja brez emisij.
Lumar


Lumar
Lumar


Lumar
Lumar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta