Visoka greda: Pametna odločitev za jesen

Jasna Marin Jasna Marin
03.10.2023 06:25

Temperature se počasi spuščajo, dnevi postajajo krajši, narava se pripravlja na zimo. Vendar pa to ne pomeni, da morate zapreti vrata svojega vrta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Idealen čas je, da se lotite postavitve visoke grede v svojem vrtu.
Shutterstock

Jesen je odličen čas za načrtovanje in izdelavo visokih gred. Te vrtičkarju prinašajo mnoge prednosti pred vrtnarjenjem na tleh.

Visoka greda popestri vsak vrt in celo nekatere balkone, poleg tega ima še druge prednosti. "Ko boste skrbeli za rastline na takšni gredi, vas ne bo bolel hrbet, na majhnem prostoru je mogoče vzpostaviti skorajda idealne rastne pogoje, zelenjava in zelišča pa bodo na višji legi imeli prednosti zaradi višje temperature in pravilno izbrane prsti," razlagajo v podjetju Metrob, kjer priporočajo postavitev in izdelavo visoke grede jeseni. Zakaj prav jeseni? Ker se bodo čez zimo polnila še nekoliko posedla, nato boste spomladi zemljo preprosto dodali in visoka greda bo pripravljena na sajenje vrtnin.

Z visokimi gredami lahko podaljšate rastno sezono, zmanjšate izpostavljenost škodljivcem, olajšate vzdrževanje in ohranite estetiko vrta.
Shutterstock

Najprej lokacija, nato orodje in materiali

Za visoko gredo lahko kupite vnaprej pripravljene komplete ali pa jo postavite sami. Preden se lotite dela, izberite ustrezno mesto na vrtu, kamor jo boste umestili. "Najbolje je, da izberete prostor na južni strani, da bi kar najbolje izkoristili sončno svetlobo," svetujejo v Metrobu. Optimalna višina visoke grede je od 80 do 100 centimetrov. "Evropalete so kot nalašč za visoke grede. Če želite zagotoviti, da bo les uspešno kljuboval slabim vremenskim razmeram, vam priporočamo, da na letvice nanesete zaščitni premaz. Z dvema nosilcema v vsakem kotu privijte palete skupaj, da bodo zgornje strani obrnjene navznoter. Če v vsakega od kotov privijete dva dolga vijaka, bo visoka greda še bolj stabilna," zagotavljajo sogovorniki.
Na tla visoke grede obvezno namestite pocinkano kovinsko mrežo, da se voluharji ne bodo mogli prekopati skoznjo. Nato notranje dele sten obložite s čepasto folijo ali folijo za ribnike. To boste najlaže opravili z električnim žebljalnikom. Folija zagotovi, da zemlja in vlaga ostaneta v visoki gredi, obenem pa tudi ščiti les pred gnitjem.

Čepasta folija na notranji strani sten visoke grede ščiti les pred stikom z zemljo in ga tako ohranja suhega.
Shutterstock

Plast za plastjo

Ko je ogrodje skupaj s folijo trdno na svojem mestu, visoko gredno napolnite z organskim materialom. "Potrebne so različne plasti: polnilni material sestavljajo veje in sekanci, sledi plast komposta in na vrhu substrat. Splošna smernica za polnilni material je 30 odstotkov lesnih sekancev, 40 odstotkov komposta in 30 odstotkov zemlje za visoke grede. Visoko gredo napolnite do približno 15 centimetrov pod robom," še svetujejo pri Metrobu.

Nova zasnova vsakih nekaj let

Visoke grede je treba na štiri do pet let narediti znova, zgolj kozmetični popravki niso dovolj, ker se sesedejo same vase. Vsako leto je treba obnoviti zgornjo, rodovitno plast, zato vam ni treba kolobariti. Kjer je površina majhna, je koristno ves čas na novo zasajati in sejati, tako boste vseskozi imeli pridelek.

Številne prednosti

Visoke grede prinašajo kar precej prednosti, ena izmed najbolj očitnih je podaljšanje rastne sezone. Jeseni, ko se zemlja na tleh ohlaja, lahko v visoki gredi še vedno gojite rastline. Visoka greda se hitreje segreje in zadržuje toploto, kar omogoča rastlinam preživeti hladnejše noči in ohranjati optimalne pogoje za rast. To pomeni, da lahko uživate v svežih pridelkih še dolgo po tem, ko bi bili v tleh že prvi znaki zime. Tudi spomladi se lahko sezona vrtnarjenja v visoki gredi začne prej kot na gredicah, ki so na tleh.

Vi izberete prst

Z uporabo visoke grede imate boljšo kontrolo nad kakovostjo tal. Namesto da bi se zanašali na tla na svojem vrtu, lahko sami izberete in dodate zemljo, ki je bogata s hranili. To vam omogoča, da gojite rastline z boljšo kakovostjo, kar vodi do boljšega okusa in hranilne vrednosti pridelkov.

Z uporabo visoke grede imate boljšo kontrolo nad kakovostjo tal.
Shutterstock

Manjša izpostavljenost škodljivcem

Visoke grede omogočajo višjo lego rastlin, kar pomeni manjšo izpostavljenost škodljivcem na tleh. To zmanjšuje možnost, da bi vaše pridelke napadli talni škodljivci, kot so polži - resda še vedno lahko zlezejo po gredi navzgor, a jih boste opazili ali pa namestite na rob grede ustrezno prepreko. S tem se izognete potrebi po uporabi sredstva za zatiranje nekaterih škodljivcev.

Enostavnejša vzdrževanje

Dostop do je enostavnejši. Delo v visoki gredi je manj naporno za hrbet, saj ni potrebe po klečanju ali sklanjanju. Tudi pletje in zalivanje sta enostavnejša, saj so rastline dvignjene na višino, ki omogoča udobno delo.

Poleg tega so visoke grede lahko tudi estetsko privlačen dodatek k vašemu vrtu. Lahko jih oblikujete in okrasite po svojem okusu, s čimer ustvarite privlačen element, ki izboljša videz vašega zunanjega prostora.

Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta