(FOTO) Konec tedna vabljeni na ogled dobre arhitekture v Mariboru in drugod po Sloveniji

Jasna Marin Jasna Marin
10.04.2023 07:00

Festival OHS že štirinajstič zapored ponuja pester izbor novih, prenovljenih in zanimivih ter pomembnih stavb, ki si jih boste lahko brezplačno ogledali pod strokovnim vodstvom arhitektov, lastnikov in uporabnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenova dveh vrstnih hiš stanovanjske zadruge Progres – Mirje v Ljubljani, 2023, arhitektura: Dans arhitekti
Miran Kambič

Največji festival arhitekture in kakovostnih prostorskih ureditev Odprte hiše Slovenije (OHS) bo letos potekal med 14. in 16. aprilom po celotni državi. Obiskovalci se za ogled prijavite na spletni strani OHS.

Arhitektura kot nosilka pozitivnih sprememb

Letošnji festival poteka pod naslovom Zaveze arhitekture. Ključno vprašanje, čemu je arhitektura zavezana, želi izpostaviti pomembne kompetence arhitekturne stroke ter moč arhitekture pri oblikovanju novih prostorskih, družbenih in ekonomskih modelov. Festival tako spodbuja bolj vključujočo razpravo o arhitekturi in krepi vlogo arhitekture kot nosilke pozitivnih sprememb pri reševanju pomembnih družbenih in okoljskih izzivov.

Program tridnevnega arhitekturnega festivala je med prispelimi projekti izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki na področju arhitekture in prostora: doc. Vlatka Ljubanović, Gašper Skalar, Meta Kutin, asist. Aleksander Vujovič, dr. Martina Malešič in Andrej Strehovec. Letos bo tako na ogled več kot 70 arhitekturnih projektov - med drugim festival odpira vrata zasebnih stanovanj in družinskih hiš, prenovljenih spomenikov stavbne kulturne dediščine, poslovnih in izobraževalnih prostorov, turističnih in gostinskih objektov. V program pa so organizatorji umestili tudi najbolj obiskane in nagrajene projekte lanskega festivala OHS.

Kaj bo na ogled v Mariboru in okolici

Obiskovalci festivala si bodo pod vodstvom arhitektov lahko ogledali Stanovanjsko sosesko Pod Pekrsko gorco v Mariboru, se sprehodili po prenovljenem Vojašniškem trgu ter spoznali objekt Tri babe, Lutkovni muzej in Muzej najstarejše trte. V Podravski regiji bo mogoče obiskati tudi zasebne objekte, ki so pobliže predstavljeni TUKAJ.

Miran Kambič

Drugod po Sloveniji

V Kopru bosta na ogled nova avtobusna postaja in prenovljena zgodovinska Palača Sabini-Grisoni. Vrata bodo odprli tudi nova Osnovna šola Oskarja Kovačiča v Škofijah, šolska knjižnica OŠ Vič v Ljubljani in glasbena šola v Kranju. Pod vodstvom konservatorja in arhitekta bo na ogled Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji.

Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji in začasni lapidarij, 2022, arhitektura: Medprostor
Miran Kambič

Dediščina Edvarda Ravnikarja

Leto 2023 je posvečeno tudi arhitekturni dediščini Edvarda Ravnikarja, ki velja za najpomembnejšega slovenskega modernističnega arhitekta. Tematska vodenja in urbane sprehode bodo posvetili njegovim najpomembnejšim projektom v Ljubljani, Novi gorici in Kranju. V Ljubljani si bomo lahko ogledali modernistične ureditve Trga republike s stolpnico TR3, Cankarjevim domom in Moderno galerijo.

Ogledi stavb ponujajo obiskovalcem osebno izkušnjo v arhitekturi in razkrivajo zgodbe o procesu načrtovanja, izvajanja in uporabe stavb. Obiskovalcem omogočijo pristen in oseben stik z arhitekturo ter jih tako nagovarjajo, da se zavzemajo za kakovostno načrtovan in oblikovan prostor, tako v zasebnem kot javnem življenju.

Celoten program je objavljen na spletni strani Odprte hiše Slovenije. Prijave na oglede in vodenja so obvezne.

Pisarne Bright, 2021, arhitektura: P Plus arhitekti
Primož Boršič
Celovita obnova in prizidava vrtca Pedenjped – enota Učenjak, 2022, arhitektura: od-do arhitektura, Navor, Vesna Draksler
Ana Skobe
Vrtec Kočevje – enota Čebelica, 2022, arhitektura: Svet vmes
Žiga Lovšin
Prenovljena ljubljanska Kazina
Miran Kambič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta