(FOTO) Poznate talno oblogo za kuhinjo, ki razvaja vaše noge?

J. M.
17.06.2023 06:00

Kadar opremljamo ali prenavljamo kuhinjo, se pred nakupom kuhinjskega pohištva običajno odločimo tudi za nova tla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za kuhinjo so v zadnjem času zelo priljubljene vinilne talne obloge, opažajo v podjetju Alpod. To pa zato, ker so enostavne za vzdrževanje, imajo visok razred obrabe, so vodoodporne, a tudi cenovno ugodne Strokovnjaki za talne obloge svetujejo, naj takrat, ko se odločamo za nova tla, razmišljamo tudi o dveh velikokrat prezrtih, a pomembnih kriteriji. "Na prvem mestu sta zdravje in ugodje. V kuhinji, kjer veliko stojimo, je bistveno, da talna obloga ni pretrda, da nas ne bolijo noge in križ, ko dolgo stojimo. Drugi kriterij izbire pa sta trajnost in ohranjanje planeta," zagotavljajo pri Alpodu in izpostavijo kot izjemno primeren material, ki zajema vse naštete kriterije, kompozit iz plute in vinila, ker je odporen, enostaven za vzdrževanje, prijeten za uporabnika in trajnosten. Na takšnih tleh se noge med hojo oz. uporabo kuhinje precej manj utrudijo kot če so tla iz bolj trdega materiala.

Vinilne talne obloge so izjemno odporne, potrebujejo zelo malo vzdrževanja in so cenovno ugodne.
Alpod

Najbolj odporen je ...

Če nam na tla pade lonec ali kozarec, je kompozit iz plute in vinila tisti, ki je najbolj trpežen. "Ker je osnova iz plute, ki je sestavljena iz milijonov zračnih mehurčkov, ima pluta možnost, da se ob mehanskem udarcu do določene mere povrne v prvotno stanje. Tudi predmeti, ki padejo na tla, se tu težje razbijejo. Razlitje tekočine ni težava, saj je izdelek vodoodporen in ga voda ne poškoduje. V primeru večjih razlitij pa težavo predstavlja voda, ki gre pod talno oblogo. Sama talna obloga sicer ne bo poškodovana, vsekakor pa je priporočljivo tla dobro osušiti, s tem se izognemo plesni in smradu, ki se lahko pojavita zaradi zastajanja vlage pod talno oblogo," opozarjajo v Alpodu..

Pri pluti se odpornost proti vlagi in madežem doseže s površinsko obdelavo z različnimi PU-premazi.
Alpod

Kaj pa les?

Ljubitelji lesenih talnih oblog naj izberejo lesno vrsto, ki je čim bolj trdna, da ublaži poškodbe, če kaj težkega pade na tla. "Ena od možnosti je izbira furnirane talne obloge – tu gre za osnovo iz HDF-plošče, ki ima na vrhu sloj pravega lesa. Ker je osnova trdnejša od masivnega lesa, vrhnji sloj pa ima le 0,6 mm debeline, padec stvari ne povzroči globokih poškodb. Če pa resnično želimo parket, je za kuhinjo zelo primerna oljena površina, ker jo sami lažje vzdržujemo in obnavljamo ter ohranjamo tla lepa vrsto let," razlagajo v Alpodu.

Če želite v kuhinji imeti parket, izberite talno oblogo iz čim bolj trdne lesne vrste.
Alpod

Lepa in brez nepotrebnih prask

Da bi kar najdlje ohranili lepa in trpežna kuhinjska tla, jih je treba redno čistiti in vzdrževati, poudarjajo pri Alpodu. "Čiščenje ne sme biti preveč grobo, tudi pri izbiri čistilnih sredstev je treba paziti, da ne izberemo agresivnih. Stole, ki jih premikamo sem in tja, je smiselno zaščiti s klobučevinastimi podložkami, noge stolov naj ne bodo preozke. Osnovno pravilo pa je, da se čiščenja in vzdrževanja lotite tako, kot je opisano v navodilih, ki jih dobite z izdelkom."

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta