(FOTO) Želite mikavno in naravno teraso? Najprej zanjo izberite ustrezna tla

J. M.
23.05.2023 07:00

Ljubitelji naravnih materialov bodo za svojo teraso zagotovo izbrali lesene talne obloge. Že veste, katere vrste lesa so najprimernejše za zunaj?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Les je topel, s svojimi letnicami in grčami vedno zanimiv na pogled in predvsem trajen material, ki ga je možno tudi reciklirati. Lesene deske za uporabo na prostem so obdelane tako, da ne potrebujejo zahtevnega vzdrževanja, zagotavljajo v podjetju Alpod, hkrati pa so zelo estetske.

Alpod



Shutterstock

Primerni lesovi in vgradnja

Za ureditev zunanjih površin predlagajo uporabo vzdržljivih lesnih vrst, med njimi ipe, teak, sibirski macesen, garapo in cumaru. Zunanje talne obloge lahko vgrajujemo na praktično vsako ravno podlago. "Zagotoviti je treba le ustrezno odvodnjavanje. Stoječa voda pod talno oblogo namreč vlaži deske, ki se lahko zvijejo. Poleg tega poveča možnost nastanka trohnobe in plesni ter propadanja desk," pojasnijo strokovnjaki iz Alpoda. V primeru betonske podlage svetuje odvodnjavanje z naklonom od ene do dveh stopinj. "Če betonske podage nimamo, je treba urediti drenažo. Pri vgradnji pazimo na ustrezno gibanje zraka oziroma prezračevanje pod talno oblogo, ki ga zagotavlja podkonstrukcija. Priporočamo, da je talna obloga nameščena vsaj 35 milimetrov nad tlemi," razlagajo v Alpodu.

Shutterstock


Shutterstock

Priporočljiva je zaščita

Zavedati se moramo, da je les naraven material in tako podvržen spremembam zaradi zunanjih vplivov (voda, temperatura, svetloba). Zaradi njih po določenem času posivi, saj pride do oksidacije lesa, na površini in čelih se pojavijo razpoke. Naštete spremembe lahko zmanjšamo z zaščitnimi premazi, ki jih je priporočljivo obnavljati vsaj enkrat na leto, še svetujejo v Alpodu.

Shutterstock


Djd/lewens-markisen/adobe Stock/zhu Difeng
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta