(FOTO) Sladki krompir ob pravilni vzgoji veliko obeta

Jasna Marin Jasna Marin
12.05.2023 05:00

Odkar je prišel v Slovenijo, je sladki krompir v nekaterih slovenskih kuhinjah bolj priljubljen od krompirja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Krompir (Solanum tuberosum) in sladki krompir (Ipomea batatas) nista sorodnika, saj slednji spada med slakovke, medtem ko je običajni krompir iz družine razhudnikov - v to družino štejemo tudi papriko, jajčevce in paradižnik.

Okusen in zdrav

Je pa sladki krompir postal zelo priljubljen, odkar se je pojavil na naših trgih in vrtovih. Katere so odlike sladkega krompirja? Njegovi gomolji imajo nizek glikemični indeks, zato lahko sladki krompir uživajo tudi diabetiki, saj ne zvišuje ravni sladkorja v krvi. Gomolj vsebuje provitamin A, vitamine B, C, D in E, od mineralov pa zlasti železo, magnezij, kalij in kalcij.

Shutterstock

Sajenje na vrt

Sadike sladkega krompirja sadimo na vrt po 15. maju, temperatura tal mora biti višja od 15 stopinj Celzija. Optimalna temperatura za gojenje je med 21 in 28 stopinjami Celzija. Tla, v katera bomo sadili sadike, naj bodo dobro odcedna. Pognojimo jih podobno kot za gojenje klasičnega krompirja ali pa zemljo obogatimo s kompostom. Še nekaj je koristno za sladki krompir: da ga sadimo v plastične zabojčke ali v visoke grede, ki imajo spodaj zaščitno mrežo, ki preprečuje, da bi voluhar uničil dobro letino.

Razdalja med sadikami naj bo približno 0,5 metra v vrsti in približno 0,7 metra do en meter med vrstami. Sladki krompir precej dobro prenaša sušo, vendar mu v začetni fazi rasti ne sme manjkati vode. Zato zemljo dobro zalijemo že ob sajenju in potem še nekaj tednov redno zalivamo, da se korenine dobro razrastejo. Tako bodo tudi gomolji večji.

Naj voda ne zastaja

Paziti je treba, da v tleh ne zastaja voda. V času dozorevanja, to je približno tri mesece po sajenju sadike, pa rastlina nasploh potrebuje mnogo manj vlage.

Shutterstock

Raznovrstna uporaba

Gomolj je glavni užitni del rastline. Iz njega lahko pripravljamo pire, ga pečemo ali pražimo kot navadni krompir. Primeren je tudi za juhe, celo surov je užiten. V kulinariki se uporabljajo tudi mladi listi, ki jih lahko dodamo juham in omakam.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta