(FOTO) Težko zaspite v domači spalnici? Morda je krivo to

J. M.
10.01.2024 04:00

Spanec je ključnega pomena za naše zdravje, zato spalnica, ki nudi pravšnje udobje, prispeva k našemu dobremu počutju in omogoča obnovitveni počitek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opinion Ciatti

Spalnica je naš zasebni svet, kjer se vsak večer umaknemo od zunanjega sveta, da si naberemo novih moči. Ustvarjanje prostora, ki spodbuja mir in sprostitev, ni le vprašanje estetike, ampak nuja za kakovosten spanec. Spalnica naj bo zasnovana tako, da odraža naše osebne potrebe in stil, hkrati pa zagotavlja idealno okolje za počitek in regeneracijo. Pravzaprav vsaka podrobnost, od barve sten do izbire posteljnine, ima svoj namen in vpliva na naše razpoloženje in počutje v spalnici. In tudi na to, kako zlahka zaspimo.

Vsak od nas se je že kdaj dolgo v noč obračal v postelji in se trudil, da bi še pred jutrom zaspal. Včasih je za slab spanec kriva pozna večerja, včasih skrbi, ki so se nabrale čez dan, morda hrup z ulice, včasih pa je kriva kar neustrezna postelja. Prav izbira prave postelje - vključno z njeno višino, velikostjo, vzglavnikom in ležiščem - najbolj vpliva na naše spanje. Postelja namreč mora zagotoviti optimalno udobje in podporo telesu med spanjem.

Glamora

Višina postelje

Idealna višina postelje je takšna, da omogoča lahkotno sedenje na robu postelje z nogami trdno na tleh in koleni pod pravim kotom. To običajno pomeni višino med 40 do 60 centimetrov od tal, vključno z ležiščem.

Višina postelje naj bo prilagojena tudi starosti in gibljivosti uporabnika. Za starejše osebe ali osebe z omejeno mobilnostjo je višja postelja bolj priporočljiva.

Glamora

Velikost postelje

Velikost postelje je odvisna od osebnih potreb in razpoložljivega prostora.

Enojna postelja: Primerna za eno osebo, standardne mere so 80 x 190 cm, 80 x 200 cm, 90 x 190 cm, 90 x 200 cm.

Francoska postelja: Vmesna velikost med enojno in dvojno posteljo, idealna za odraslega z otrokom ali visoke osebe. Standardne mere so 120 x 190 cm, 120 x 200 cm, 140 x 190 cm, 140 x 200 cm.

Zakonska postelja: Za dve osebi, z standardnimi merami 160 x 190 cm, 160 x 200 cm, 180 x 190 cm, 180 x 200 cm.

Pri izbiri velikosti postelje upoštevajte:

• Dolžino. Idealna dolžina je višina osebe plus 10–15 cm. Za zakonske postelje upoštevajte višino višjega partnerja.

• Širino. Lezite na hrbet in izmerite razdaljo od komolca do komolca. Pri zakonskih posteljah opravita izračun oba partnerja.

Pri izbiri velikosti upoštevajte prostor za spanje za vsako osebo in razpoložljiv prostor v spalnici. Idealno je, da imate okoli postelje vsaj 60-70 cm prostora za lažji dostop in čiščenje.

Bonaldo

Ležišče

Trdota ležišča naj bo takšna, da podpira hrbtenico. Izberite ležišče, ki podpira vaše telo brez povzročanja pritiska na katerikoli del telesa. Materiali ležišča lahko vključujejo vzmeti, spominsko peno, lateks ali kombinacije teh materialov. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti glede podpore, zračnosti in trajnosti.

Glamora

Vzglavnik

Izbira vzglavnika je zelo individualna. Pomembno je, da podpira vrat in glavo v naravni poravnavi s hrbtenico.

Obstajajo vzglavniki različnih višin in trdot, nekateri so posebej oblikovani za spanje na hrbtu, drugi na boku ali trebuhu.

Pred nakupom

Pri izbiri postelje je priporočljivo, da preizkusite različne možnosti v trgovini in se posvetujete s strokovnjaki. Bistveno je, da postelja ustreza vašim individualnim potrebam za spanje in udobje. S kakovostno posteljo lahko spalnica postane oaza miru, ki vas vsak večer povabi k sprostitvi in vas vsako jutro prebudi osvežene in pripravljene na nov dan.

Opinion Ciatti


Glamora
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta