Hiterjeve rojstne hiše ne bodo podrli, temveč bo v njej nastalo tole ...

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
20.06.2023 07:00

Potem ko so Avstrijci nekaj časa menili, da je rojstno hišo nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, ki se nahaja v severozahodnem mestu Braunau am Inn, najbolje podreti, imajo zdaj z njo drugačne načrte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Christian Bruna

Avstrijci so po nekaj letih tuhtanja končno vendarle sklenili, kaj storiti s hišo v severozahodnem avstrijskem mestu Braunau am Inn, v kateri se je rodil nacistični voditelj Adolf Hitler. Spremeniti jo nameravajo v center za usposabljanje policistov. Odločitev je bila sprejeta na podlagi priporočil interdisciplinarne strokovne komisije, ki želi hiši odvzeti "mitsko privlačnost za ekstremistične kroge".

Bila v najemu različnih dobrodelnih organizacij

Stavbo so v preteklosti oddajali v najem različnim dobrodelnim organizacijam, vendar je trinadstropna hiša prazna od leta 2011, ko je najemnik, invalidski center, zapustil prostore. Vlada je že leta 2016 sporočila, da bodo nepremičnino po vsej verjetnosti porušili. Nato so jo želeli prisilno pridobiti od družbe Pommer, pri čemer se je notranje ministrstvo sklicevalo na "posebno pravno pooblastilo" za razlastitev nepremičnine.

Da se zgodovina ne sme nikoli več ponoviti, opominja tudi spomenik pred rojstno hišo Adolfa Hitlerja. 
Christian Bruna

Avstrijci bi najraje vedeli, da je več ni

Zdaj so se vendarle odločili, da zgradbe ne bodo podrli, temveč se bodo v njej usposabljali policisti. Ali je to dokončna rešitev, bo pokazal čas. Kar nekaj Avstrijcev nameč aktualni odločitvi nasprotuje. Menijo namreč, da bi bilo najbolje boleč spomin na avstrijsko zgodovino za vselej izbrisati z obličja Zemlje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta