Japonski minimalizem: Umetnost preprostega življenja

J. M.
09.05.2024 12:40

V sodobnem svetu, kjer nas obkrožajo nenehne spremembe in nešteto izbir, se mnogi obračajo k pristopu minimalističnega opremljanja, ki lahko pripomore k bolj umirjenemu in osredotočenemu življenju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Japonski minimalizem je več kot samo metoda pospravljanja; je filozofija, ki nas uči, kako živeti bolj namensko in zadovoljno. Oglejmo si temeljna načela japonskega minimalizma.

Do več prostora z odstranjevanjem fizičnih stvari

Prvo načelo japonskega minimalizma temelji na ideji, da je potrebno odstraniti vse nepotrebne fizične predmete iz našega življenja. To storimo tako, da se pri vsakem predmetu vprašamo: "Ali me ta predmet osrečuje?" Če odgovor ni pritrdilen, je čas, da se predmeta znebimo. Tako ne samo da si ustvarimo več prostora, ampak tudi zmanjšamo občutek obremenjenosti in kaosa, ki ga lahko prinesejo nepotrebne stvari.

Shutterstock

Dobra izraba prostora

Japonski minimalizem stremi k čim večji izrabi fizičnega prostora. To ne pomeni le, da imamo manj stvari, ampak tudi, da je vsaka stvar organizirana in ima svoj prostor. Prostoren in urejen ambient odraža jasnost in red v našem umu, kar omogoča lažje osredotočanje in manj stresa.

Omejevanje izbir

V našem vsakdanjem življenju se nenehno soočamo z izbirami, ki nas lahko obremenijo. Japonski minimalizem predlaga, da si olajšamo to breme z omejevanjem števila odločitev, ki jih moramo sprejeti. To lahko pomeni, da nosimo enaka oblačila vsak dan, jemo enako hrano za zajtrk ali pijemo vodo in čaj namesto drugih pijač. Zmanjšanje števila dnevnih odločitev lahko pripomore k večji mentalni jasnosti in učinkovitosti.

Shutterstock

Vse je minljivo in nič ni popolno

V srcu japonskega minimalizma leži zavedanje, da nič v življenju ni trajno in da popolnost ne obstaja. To načelo nas uči, da se sprijaznimo z nepopolnostjo in sprejmemo minljivost vsega okoli nas. Ko to spoznamo, postanemo manj obremenjeni s stvarmi, ki jih ne moremo nadzorovati, in se lahko bolj osredotočimo na trenutek.

Preprosto življenje v naših mislih in dejanjih

Ali je mogoče uporabiti ideje preprostega življenja za naš način razmišljanja in delovanja? Japonski minimalizem pravi, da je to možno. Z zmanjšanjem hrupa v naših mislih in zavestnim izogibanjem zapletenim miselnim in čustvenim vzorcem lahko svoje življenje poenostavimo na najbolj osnovni ravni.

Shutterstock

Vključitev lončnic v dom

Znanstveno je dokazano, da rastline v bivalnem prostoru zmanjšujejo stres in izboljšujejo razpoloženje. V minimalističnem okolju, kjer je vsak element namenjen spodbujanju miru in reda, prispevajo lončnice k občutku sproščenosti in dobrobiti. V minimalističnem okolju je pomembno izbrati rastline, ki so estetsko privlačne, a hkrati ne zahtevajo veliko vzdrževanja. Priljubljene izbire vključujejo sukulente in sansevierije, ki so znane po svoji vzdržljivosti in čistih linijah. Lončki za rastline so pogosto preprosti in nevpadljivi, v barvah, ki se harmonično vklapljajo v ostali dekor. Bela, črna, siva ali zemeljske barve so pogoste izbire, ki dopolnjujejo minimalistično estetiko.

Vključitev lončnic torej ni samo vprašanje estetike, ampak tudi način, kako prostoru dodati življenje in povezanost z naravo, ne da bi pri tem ogrozili čistost in preprostost prostora. To poudarja filozofijo, da je manj več, in da lahko tudi najmanjši, skrbno izbrani elementi prostoru dodajo globlji pomen in lepoto.

Shutterstock

Več miru in zadovoljstva

Japonski minimalizem ni le očiščenje našega fizičnega prostora, ampak tudi način, kako gledamo na življenje. S tem, ko sprejmemo te principe, ne samo da izboljšamo svoje bivalno okolje, ampak tudi najdemo več miru in zadovoljstva v sebi. Ta filozofija ponuja orodje za bolj osmišljeno in osredotočeno življenje, ne glede na to, kje se nahajamo ali kako živimo.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta