Kaj je treba vedeti o klimatskih napravah, še preden nastopi vročina?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.05.2024 06:30

Zagotoviti si prijetno klimo v stanovanju čez vse leto si najbrž želi vsakdo med nami, še zlasti v poletnih mesecih, ko se zunanje temperature povzpnejo krepko nad 30 stopinj Celzija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klimatska naprava ustvarja prijetno in sproščeno okolje, kar zmanjšuje stres in izboljšuje bivalno in delovno vzdušje.
Shutterstock

Če so ljudje včasih v vročih poletnih nočeh spali raje na prostem kot v stanovanju, danes klimatske naprave poskrbijo, da se nam pod domačo streho ni treba več znojiti po nepotrebnem. In če so bile včasih pregrešno drage, so danes dosegljive bolj ali manj vsem, le pravo je treba izbrati.

Izbira s pomočjo strokovnjaka

Vse se torej začne pri izbiri. Po besedah Maje Račič iz Harvey Normana je izbira klimatske naprave odvisna od več faktorjev. Med njimi izpostavi velikost stanovanja, število prostorov v njem, pomembno je tudi, kakšni so izolacija objekta, višina stropa v stanovanju in ali se želimo z napravo samo hladiti ali tudi ogrevati. Zato mora kupec prodajalcu podati čim več informacij, na podlagi katerih se bo izbrala najustreznejša klimatska naprava, še pojasni Račičeva. Tudi Miha Glavič iz podjetja E2E je prepričan, da k izbiri ustrezne klimatske naprave najbolj pripomore mnenje strokovnjaka: "Če boste za nasvet vprašali pravega strokovnjaka, ste na pravi poti. Če niste prepričani o mnenju prvega strokovnjaka, se vedno posvetujte še z drugim!"

V podjetju Energija Plus pa postrežejo še z enim koristnim nasvetom: "Odločitev o nakupu klimatske naprave sprejmite še pred poletjem. Zavedati se je namreč treba, da je na obisk strokovnjaka v času poletne sezone, ko je največje povpraševanje po klimatskih napravah, pogosto treba čakati dalj časa."

Pri izbiri naprave je treba upoštevati različne dejavnike, kot so velikost prostora, energetska učinkovitost, raven hrupa in funkcije, ki jih klimatska naprava ponuja.
Shutterstock

Kam jo namestiti?

Poleg izbire ustrezne naprave, ki bo po meri prostora in uporabnika, je ključna tudi njena namestitev. Pogosto so notranje enote nameščene tako, da s svojim delovanjem motijo stanovalce. Da pri tem ne bi naredili napake, Račičeva svetuje, da je klimatsko napravo najbolje namestiti v odprt prostor, saj bo tako dosegla tudi največji izkoristek pri delovanju. "Nikar je ne namestite tja, kjer bi bilo njeno delovanje ovirano, na primer zaradi bližine druge stene, omar ...," še poudari sogovornica. V podjetju Energija Plus so glede namestitve še bolj natančni. Pravijo namreč, da je notranjo enoto najbolje namestiti v južni del stanovanja, ki je v večini primerov dnevni prostor, kjer se ljudje največ zadržujejo. "S takšno postavitvijo se toplotni pribitki zaradi neposrednega vpliva sončnih žarkov precej znižajo. Posledično je tudi severni oziroma spalni del objekta ustrezno ohlajen," menijo in še predlagajo, da naj bo postavitev notranje enote in s tem tudi usmeritev toka zraka takšna, da uporabnik ne bo čutil direktnega vpiha, saj lahko ta privede do številnih zdravstvenih težav (glavobol, prehlad, boleče grlo ...).

Namestite zunanjo enoto na trdno in stabilno površino, da preprečite vibracije in hrup med delovanjem. 
Shutterstock

Tihost je vrlina

Miha Glavič bodočim uporabnikom klimatske naprave polaga na srce: "Če vam denarnica omogoča, si privoščite tiho zunanjo in notranjo enoto. Zunanjo enoto vselej namestite na mesto, kjer bo najmanj motila vaše sosede. Kadar boste klimatsko napravo uporabljali, boste zagotovo sami imeli zaprta okna in je ne boste slišali."

Prav tako naj za montažo klime poskrbi strokovnjak oziroma, kot pojasni Maja Račič, pooblaščeni monter s certifikatom za pline. Da se montaže klime vsekakor ni dobro lotiti kar na lastno pest, je prepričan tudi Miha Glavič in pravi: "Monter, ki je namestil 100 ali več kot 500 klimatskih naprav, bo kljub vašemu pridobljenemu znanju vedel vsaj desetkrat več kot vi."

Priključitev klimatske naprave zahteva tehnično znanje za pravilno povezavo hladilnih in električnih komponent.
Shutterstock

Za ekonomičnost delovanja

Kljub razširjenosti klimatskih naprav je znanje o sami uporabi teh še vedno pomanjkljivo, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki. Predvsem se pri številnih uporabnikih poraja vprašanje, kako in koliko jo uporabljati v vročih dneh, da bo delovanje čim bolj ekonomično. "Novejše klimatske naprave so zelo učinkovite, lahko so vklopljene tudi ves dan, ponoči jih lahko izklapljajte," pojasni Glavič in nadaljuje: "Ekonomičnost lahko povečate tako, da poskrbite za senčenje, predvsem pa v največji sončni pripeki zaprite vsa okna in vhodna vrata, da ne boste metali energije skozi okno." Sicer pa za ekonomičnost delovanja poskrbijo sodobne naprave že same. Račičeva namreč opozori, da ima danes že vsaka naprava tako imenovano samodejno funkcijo, s katero sama regulira delovanje moči ventilatorja, ko doseže zastavljeno temperaturo v prostoru, se ta izklopi oziroma se zmanjša delovanje ventilatorja na minimum. Račičeva še priporoča, da se klimatska naprava ponoči izklopi.

Poleg hlajenja imajo številne klimatske naprave tudi funkcijo ogrevanja. To pomeni, da lahko en sam sistem uporabljate vse leto in z njim nadomestite druge grelne naprave.
Daikin


Pri Energiji Plus še izpostavijo, da naj se naprave v času vročinskih valov čez dan ne izklapljajo, čeprav uporabnikov ni doma, saj klima tako deluje bolj optimalno in porabi manj električne energije kot pri večkratnih vkopih in izklopih. "Zračenje prostorov pa je najbolj ustrezno v zgodnjih jutranjih urah," še svetujejo.

Splošno priporočena temperatura za optimalno udobje in energetsko učinkovitost je med 22 in 25 stopinjami Celzija.
Shutterstock

S čim najbolje očistimo zrak?

Medtem ko novodobne klimatske naprave poleti poskrbijo za prijetno ohlajeno stanovanje, lahko v prehodnih ali zimskih mesecih tudi ogrevajo naš dom in poleg tega nudijo številne druge funkcije, ki prispevajo k bivalnemu ugodju. Glavič omeni, da pri hlajenju zmanjšujejo nivo vlažnosti v stanovanju in s tem večajo udobje. "Odpiranje oken deluje v nasprotno smer, zato je takšno početje nesmiselno, potratno, neučinkovito in pravzaprav neumno," še pristavi.

Pri Energiji Plus pojasnijo, da imajo sodobne naprave vgrajene mehanske filtre, ki do neke mere zadržijo prašne delce in jih uporabniki lahko očistijo sami. Tudi Maja Račič omeni, da imajo klimatske naprave tudi funkcijo čiščenja zraka, kar pomeni, da omogočajo odstranjevanje škodljivih delcev, alergenov, prahu in drugih onesnaževalcev iz zraka v prostoru. Kljub temu pa Miha Glavič meni, da je prvotna naloga teh naprav hlajenje in ogrevanje, za čiščenje zraka pa si je bolje omisliti kakovosten čistilnik zraka, ki dokazano deluje, četudi že imate v stanovanju vgrajeno lokalno ali centralno prezračevanje.

Poleg zagotavljanja udobja prinašajo tudi izboljšano kakovost zraka, uravnavanje vlažnosti in večjo učinkovitost pri ogrevanju in hlajenju.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta