Kako shraniti rdečo peso, da bo dolgo sveža in okusna?

J. M.
22.09.2023 07:16

Te dni na vrtovih pobiramo rdečo peso. Pravilno skladiščenje je pomembno za ohranitev njene svežine in okusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sveža rdeča pesa je vir številnih koristnih učinkovin in vitaminov.
Shutterstock

Sveža rdeča pesa, ki jo bodisi nastrgate in iz nje naredite solato bodisi jo stiskate in iz nje pripravljate sveži sok, pomaga pri tvorbi rdečih krvničk in izboljšuje kri. Pomaga pri odpravljanju gastritisa, hemoroidov, zaprtja (zlasti sok v kombinaciji s korenčkovim). Deluje kot blago krepčilo za srce. Čisti ožilje. Utrjuje kožo in kosti. S peso lahko odpravljamo prenizek krvni tlak. Kozarec svežega soka rdeče pese na dan naj bi zaviral razvoj raka.

Nastrgana rdeča pesa z malo olja, soli in kisa je imenitna kot solata.
Profimedia

Krepi in razstruplja organizem. Pesa znižuje povišan slab holesterol. Odpravlja zamaščenost jeter. Je diuretik, ki pomaga pri revmatizmu in protinu, saj razgrajuje sečno kislino in pospešuje izločanje seča. Koži, lasem in nohtom vrača lesk. Pomaga pri obolenjih dihal (gripa, prehlad, bronhitis). Dobrodejno vpliva na živce. Pomaga tudi pri otrocih z razvojnimi motnjami.

Opozorilo: večje količine svežega pesinega soka lahko izzovejo vrtoglavico ali slabost zaradi čiščenja, ki ga opravljajo jetra. Zato je najbolje sprva sok rdeče pese piti v manjših količinah (po 1 dl) ali ga mešati s korenčkovim.

Sok rdeče pese spodbuja nastajanje rdečih krvničk.
Shutterstock


Vzgoja na vrtu

Na vrtu uspeva na soncu in v polsenci v rodovitni zemlji, kjer ne zastaja vlaga. Pese ne gojite v zemlji, ki je sveže pognojena, sicer se korenine razcepijo in dajo manj pridelka. Peso z okroglo korenino sejte od sredine pomladi do poletja, tisto s podolgovato korenino pa pozno spomladi. Gnojite s kompostom in gabezovo zastirko, lahko tudi z lesnim pepelom, da dobi kalij.

Peso je podobno kot korenček smiselno redčiti.

Dobri sosedje: čebula, drobnjak, kolerabica, kumare, peteršilj, solata

Slabi sosedje: špinača

Na vrtu uspeva v zemlji, ki ni preveč pognojena. 
Shutterstock

Shranjevanje

Te dni na vrtovih pobiramo rdečo peso. Pravilno skladiščenje je pomembno za ohranitev njene svežine in okusa. Shranite jo lahko na več različnih načinov, odvisno od vaših potreb in razpoložljivih pogojev.

Hladilnik. Rdečo peso lahko shranite v hladilniku. Za ta nemen je treba peso očistiti, odstraniti liste in shraniti korenovke v plastični vrečki ali posodici. V hladilniku lahko rdečo peso shranjujete 2-3 tedne.

Klet ali shramba. Shranjujete jo lahko v pesku ali zasipnicah, pred tem liste odrežite. Če imate klet ali temno, hladno in vlažno shrambo, je tudi to odličen prostor za shranjevanje rdeče pese. Pazite, da korenovke ne bodo izpostavljene zmrzali, saj lahko to poslabša njihovo teksturo. Rdečo peso lahko v kleti ali shrambi shranjujete do 3-4 mesece.

Zamrzovanje. Če želite ohraniti rdečo peso za daljše obdobje, jo lahko zamrznete. Olupite, narežite na koščke ali naribajte, nato pa vakuumsko zaprite ali shranite v zatesnjenih vrečkah za zamrzovanje. Pazite, da odstranite čim več zraka, da preprečite oksidacijo. Zamrznjeno rdečo peso lahko hranite do 12 mesecev.

Vlaganje. Rdečo peso lahko tudi vložite. Gomolje skuhajte, skuhane in ohlajene olupite, narežite na rezine ali kocke. Pripravite raztopino za kisanje (voda, sol, sladkor, kis), zavrite in s kislo raztopino prelijte rezine ali kocke rdeče pese, s katerimi ste napolnili kozarce za vlaganje. Tesno zaprite. Shranjujte v temnem in hladnem prostoru, kisla pesa pa bo ostala uporabna več mesecev.

Ne le okrogle rezinice, tudi narezana na kocke je primerna za vlaganje.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta