Katera solata je poleti najprimernejša za sajenje na vrt in uživanje?

Jasna Marin Jasna Marin
02.06.2023 06:00

Junija je idealen čas za sajenje solat, in če jih imate zelo radi, je priporočljivo, da sadike sadite na gredice vsak teden ali vsakih deset dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za poletje je najbolje izbrati sorte, ki se hitro razvijajo in imajo dobro toleranco na vročino. Prav tako je pomembno, da solato redno zalivate, da ohranite tla vlažna in preprečite pregrevanje rastlin. Katere sorte so torej najustreznejše za vrtne gredice?

gentila
Andrej Petelinšek

Primerne sorte

Pri glavnatih solatah sta nadvse priljubljeni braziljanka in masaida, ki ju lahko sadimo vse leto, enako velja za krhkolistno solato canasta. Dobro se obnese tudi gentila. Tudi ledenko sadimo na vrt v juniju, saj dobro prenaša vročino. Priljubljena v poletnem obdobju je še hrastolistna rdeča solata, ki jo sprva lahko režemo kot berivko, kasneje pa pustimo, da oblikuje večjo rozeto.

hrastolistna solata
Jasna Marin


Šele v juliju

Setev radiča in endivije opravite šele v drugi polovici junija, še raje v juliju sicer od njiju ne boste imeli veliko pridelka, pa še v cvet bosta silila.

Stalne zaloge

Če želite imeti stalno zalogo solate, jo je priporočljivo sejati ali saditi na približno deset dni. V primeru visokih temperatur je priporočljivo postaviti platoje s sejančki na hladno ali na prosto. Ko sadike dosežejo ustrezno velikost, običajno okoli pet listkov ali več, jih lahko presadimo na prosto. Solate uspevajo v različnih tleh, vendar imajo raje rahla tla, ki niso preveč pognojena. Zemljo okrog solate je koristno večkrat zrahjlati. Zalivanje solate s hladno vodo poleti v jutranjem času bo dobro delo rastlinam, prav tako bo koristno, če v vročini zastirate tla pod solato in če zasenčite rastline z mrežo za senčenje.

Shutterstock

Dobri sosedje

Pri sajenju solate je dobro upoštevati tudi sosedstvo z drugimi rastlinami. Dobri sosedje solatam so paradižnik, paprika, kolerabica, pesa, fižol, blitva, cvetača, čebula. Ni pa priporočljivo, da solate sadimo poleg peteršilja.


Shutterstock

Dobrodejni učinki zaužite solate

Že stari Rimljani so verjeli, da solata dviguje moralo, spodbuja zmernost in varuje neomadeževanost - navsezadnje zmanjšuje spolno slo. Solata je blago pomirjevalo in narkotik. Celo juha iz solate zmanjšuje živčno napetost in nespečnost. Uživanje solate zmanjšuje žejo, kar je zelo pomembno pri vodenici, povečuje volumen blata, odpravlja zapeko. Pomirja pospešen srčni utrip in histerijo. Krepi izločanje seča. Pomaga pri revmi. Znižuje raven krvnega sladkorja. Pomaga pri težavah z ledvicami, jetri in zdravljenju zlatenice. Sveže stisnjen sok lahko uporabimo kot naravno sredstvo za odpravljanje aken in nečistosti kože.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta