(VRTNI KOLEDAR) Kaj v tem obdobju potrebujejo paradižnik, fižol, grah in bučke

Jasna Marin Jasna Marin
01.06.2023 05:55

Rožnik, kot je drugo ime za junij, prinaša na travnikih veliko cvetov, na vrtu pa obilo pridelka. Nekatere vrtnine bodo na vrhuncu rasti potrebovale več hranil, druge oporo in zaščito pred boleznimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Junija sproti pobiramo solate, kolerabico, redkvice in špinačo, kmalu bosta sledila še zgodaj posajena cvetača in belo zelje. Do 24. junija je čas za nabiranje belušev, po koncu sezone pa tla okrog njih pognojimo.

Shutterstock

Na zelenjavne grede še sejemo nizki fižol, pozno korenje, solato berivko, konec meseca tudi endivijo, zeleni in rdeči radič ter jesenske in zimske solate.

Shutterstock

Če vam jo je vreme zagodlo

Vrtnine, ki smo jih sadili in sejali spomladi, so vremenske razmere - zlasti obilica dežja, nižje temperature sredi maja, morda kje tudi toča - precej utrudile, zato jih obvezno dodatno okrepimo pred stresnimi okoljskimi dejavniki in boleznimi, da se rastline ne ustavijo v rasti in razvoju. Domači paradižnik, papriko in druge plodovke krepimo s kupljenimi ekološkimi pripravki za krepitev rastlin.

Kakovostni naravni pripravki za krepitev rastlin so izdelani na osnovi alg in aminokislin, ki pospešujejo rast novih listov in pomagajo pri celjenju poškodb zelenih delov (stebla, listi) po morebitni toči ali po močnem dežju. S pripravki za krepitev škropimo tedensko, po vsakem dežju, tako dosežemo najboljši učinek, rastline bodo tako odpornejše in vitalnejše.

Uporabni so tudi domači pripravki, kot so ohlajen žajbljev in timijanov čaj.

Shutterstock

Osipavanje zelenjadnic

Nekatere vrtnine, ki močneje rastejo v višino (grah, fižol, paradižnik, paprika), je treba osipati. Kdaj je čas za to? Ko sadike graha zrastejo do dvajset centimetrov, jih osipamo do višine deset centimetrov, podobno naredimo s fižolom. Osipavanje je koristno tudi za papriko in paradižnik, saj tako spodbudimo razvoj korenin in jim zagotovimo večjo stabilnost ter lažje črpanje vode in hranil iz tal.

Shutterstock

Opora za rast

Grahu in fižolu junija pripravimo oporo iz suhega dračja ali količkov, paradižnik pa je količke dobil že ob sajenju.

Shutterstock

Nekoliko drugačno oporo za rast potrebujejo bučke in kumare, ki se najraje vzpenjajo po žičnati mreži na južni strani vrta.

Shutterstock

Paradižnike med rastjo sproti privezujemo ob oporo in jim redno odstranjujmo stranske poganjke, da bodo plodovi večji in lepši. Rastline, ki smo jih nedavno posadili, redno zalivajmo, z gnojenjem pa počakajmo vsaj tri tedne, da se korenine dobro vrastejo v tla.

Shutterstock

Paradižnikom redno odščipavamo zalistnike.
Shutterstock


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta