Les na vrtu: Kako ga zaščititi, da bo dolgo lep in uporaben

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
22.05.2023 07:25

Lesene površine so vsakodnevno izpostavljene vremenskim vplivom, UV-žarkom in ponekod tudi mehanski obrabi, zato potrebuje posebno nego in zaščito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/kebony.de/per Erik Jæger

Čeprav velja les za zahteven material za vzdrževanje, še vedno vzbudi v nas najlepše in najbolj prijetne občutke. Les je topel, mehek, diši po gozdu in ima prijeten zvok, če udarjamo po njem. Zanj se odločimo, če imamo radi kakovost, pristnost in trajnost. Iz njega je mogoče izdelati skoraj karkoli - mimogrede, naši predniki so ga znali uporabljati celo brez kovinskih spojev -, ob pravilni zaščiti in negi pa vzdrži dolgo vrsto let. Res pa je, da si je za ravnanje z lesom treba vzeti čas. "Še posebej to velja za nego lesa na prostem, ki je vsakodnevno izpostavljen vremenskim vplivom in drugim obremenitvam, kot so lesne glive, insekti in termiti," poudarjajo koloristi v podjetju Spekter Žalec - kupibarve.si.

Djd/adler-werk



Shutterstock

Pravilna zaščita lesa

Da bi imel les, izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom, UV-sevanju in biološkim škodljivcem, čim daljšo uporabno dobo, ga je treba ustrezno zaščititi. Celovita zaščita lesa obsega pravilno konstrukcijsko, kemično in površinsko zaščito, opozarjajo v podjetju Helios.

• Konstrukcijska zaščita pomeni pravilno vgradnjo lesa na prostem, s katero vodi preprečimo dostop do lesa ali omogočimo njeno hitro odtekanje, po koncu padavin pa hitro sušenje lesa. Preprečiti moramo direkten stik lesa z zemljo oziroma tlemi, razen če je les primerno globinsko impregniran z biocidnim izdelkom.

S kemično zaščito varujemo les pred biološkimi škodljivci (glivami trohnivkami, glivami modrivkami in insekti). V les vnesemo biocide, zaradi česar postane strupen ali neužiten za glive in insekte.

S površinsko zaščito varujemo les pred škodljivimi mehanskimi in vremenskimi vplivi. Z nanosom lazure se na površini lesa tvori zaščitni film, ki ga ščiti in obenem dekorira. Osnovni pogoj za dolgotrajno zaščito lesa je uporaba kakovostne lazure, ki vsebuje več sestavin za podaljšanje življenjske dobe premaza.

Shutterstock



Djd/kollaxo

Kdaj je treba obnoviti lazuro

Najprimernejši čas za vzdrževalna dela na zunanjih lesenih površinah je pomladi, ko sta temperatura in vlaga optimalni, da se les dobro posuši.

Ali moramo lazuro obnoviti, presodimo glede na videz površine. Na vodoravnih površinah naredimo test z vodno kapljico, na navpičnih pa test z gobo, namočeno v vodo. Če se voda hitro vpije in povzroči moker madež pod premazom, je premaz načet in ga je treba obnoviti. Kadar pa voda dlje časa ostane na površini, obnavljanje še ni potrebno.

"Za vse lesene elemente zunaj veljajo podobna pravila obnavljanja," pojasnjujejo v Heliosu. Postopek obnavljanja premaza je odvisen od vrste predhodnega premaza in od trenutnega stanja površine. Prvi korak je prej opisan pregled stanja. "Če smo pri pregledu površine opazili okužbe s plesnijo in algami, jih odstranimo z ustreznim sredstvom. Prav tako je pred obnovo premaza nujno sanirati okužbe z glivami trohnivkami in insekti."

Kadar je premaz še dobro ohranjen oziroma je debelina filma še ustrezna in ni videti razpok, je obnavljanje preprosto, saj zadostuje le en osvežilni nanos. Če pa smo čas za pravočasno obnavljanje zamudili in je na premaznem filmu prisotnih veliko razpok ali če je les že viden, je obnavljanje obsežnejše, zahteva več priprav in aktivnosti. V tem primeru je treba iztrošeno površino ustrezno pripraviti za obnavljanje. Pri obnavljanju ravnamo enako kot pri prvem premazovanju. Poškodovano površino temeljito očistimo vseh nečistoč, obrusimo do zdravega lesa ter odprašimo. Les najprej impregniramo z biocidnim izdelkom ter zaščitimo z lazurnim premazom.

Shutterstock

Zaščita z oljenjem

Druga možnost zaščite lesa je z oljenjem, zaradi katerega je površina prijetna na otip in prepustna za vlago. Oljni film je bolj elastičen od polimernega premaza, ne razpoka, struktura lesa pa ostane nespremenjena. Toda ker olje na leseni površini ne tvori zaščitnega filma, so oljene površine bolj občutljive za neugodne vremenske vplive, kot sta dež in sonce. "Zaradi tega je treba oljene površine obnavljati pogosteje, vsaj enkrat na leto, zelo izpostavljene pa tudi večkrat letno. Pravi čas za obnovo je jeseni ali pomladi," razlagajo v Heliosu.

Pred oljenjem je treba površino pregledati in ustrezno pripraviti. Na oljeni površini se lahko pojavijo razpoke, ki se pojavljajo v lesu, in tako imenovana sivina lesa, ki je posledica razkroja lesa in istočasne okužbe lesa s plesnijo. Razkroj lesa je viden kot luščenje lesnih vlaken, kar se kaže kot valovita in na otip hrapava površina. Na površini lesa se prav tako lahko pojavijo površinske plesni in alge ter okužbe z biološkimi škodljivci, kot so glive trohnivke in insekti, ki spreminjajo nosilne lastnosti lesa. Ker se po pravilu oljijo bolj odporne vrste lesa, so tovrstne okužbe manj pogoste, navajajo v Heliosu.

"Po pregledu oljene površine najprej izvedemo suho čiščenje, da odstranimo vso površinsko umazanijo, kot so listi, zemlja, prah in kamenčki. Če je les okužen s plesnijo ali algami, pred temeljitim mokrim čiščenjem tretiramo površino s sredstvom za uničevanje alg in plesni. S tem razkužimo površino in preprečimo nadaljnji razvoj omenjenih škodljivcev," opisujejo v Heliosu.

Po potrebi lahko sivino lesa odstranimo s posebnim sredstvom, s katerim obudimo naravno barvo lesa. Tako sredstvo je primerno za odpornejše vrste lesa: macesen, hrast, akacijo, kostanj ter tropski les, kot sta na primer tik in bangkirai, zlasti če že dolgo niso bile oljene ali so neobdelane. Čisto in dobro presušeno površino pobrusimo, da odstranimo poškodovana oziroma preperela lesna vlakna in odprašimo. Če se vlakna ne odstranijo, bo oljenje težje izvedljivo, še posebno v fazi brisanja odvečnega olja. Na čisto površino nanašamo olje po navodilih proizvajalca.

Shutterstock



Djd/www.schoener-wohnen-farbe.com
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta