Na sejem v Ljubljano: Skočite po navdih za urejanje doma in okolice

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
04.10.2022 02:00

Mednarodni pohištveni sejem, 31. Ambient Ljubljana, in 5. Dom Plus, sejem stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike ter montažnih hiš, vabita v Ljubljano od 5. do 9. oktobra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sejem Ambient bo z ekskluzivnim dizajnom znova spodbujal obiskovalce, da si doma omislijo kaj novega in svežega.
Tit Košir

Epidemične razmere so v preteklih dveh letih onemogočile, da bi organizatorji na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pripravili tradicionalni sejem pohištva in notranje opreme Ambient, ki so mu v zadnjih letih pridružili še sejem Dom Plus, v prvi vrsti namenjen gradnji hiš in urejanju okolice. Letos si bo tako mogoče v živo ogledati številne novosti, ki so v tem času na naštetih področjih.

Prostor za mlade oblikovalce

Posebno pozornost so letos namenili mlademu inovativnemu slovenskemu oblikovanju z razstavo in borzo Top ideje ter z razstavami del študentov visokošolskih oddelkov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Fakultete za dizajn Univerze na Primorskem. Gospodarsko razstavišče v programu Top ideje že več kot deset let ponuja mladim, perspektivnim predstavnikom oblikovalske stroke, da se s svojimi prototipi morda celo prvič predstavijo strokovni in širši javnosti. Izbrani mladi razstavljavci se predstavljajo z različnimi izdelki in pristopi. Nekateri stavijo na moderne tehnologije, drugi na recikliranje ali ročno izdelavo izdelkov. Projekt, ki marsikateremu mlademu oblikovalcu, arhitektu, rokodelcu omogoči prvo javno predstavitev, je tudi priložnost za nove korake v poslovni svet oblikovalske industrije.

Dom Plus je namenjen predstavitvi ogrevalne in hladilne tehnike, montažne gradnje, stavbnega pohištva.
Robert Balen
Je kuhinja srce vašega doma in razmišljate o zamenjavi opreme v njej? Pestra ponudba različnih razstavljavcev na sejmu vam bo olajšala izbiro.
Milan Simčič

Mednarodna nota

Poseben čar bosta sejmu dali tudi razstava Thonetovih stolov Ukrivljene krivine izpod rok Jurija Riharja in razstava obnovljenega pohištva Reunica. Jurij Rihar iz Škofje Loke je poznan kot mojster, ki restavrira krivljeno pohištvo, in kot eden največjih poznavalcev Thonetovih stolov. Skozi razstavljene stole bo pripovedoval zanimive zgodbe o stolih in pokazal, kako jim sam vdahne novo življenje. V vlogi posebnega gosta se predstavlja mednarodno podjetje Cattelan Italia, ki izdeluje mize, stole, postelje, kredence, knjižne police, svetila in druge dodatke za dom.


Constantin Meyer, Cologne

Vstopite v virtualni dom

Letošnja velika novost sejma je prvi vzorčni interaktivni virtualni prostor GR-ja, ki razstavljavcem ponuja možnost predstavitve svojih izdelkov, obiskovalcem pa nepozabno izkušnjo. Ob vstopu v virtualno resničnost obiskovalca opremijo s posebnimi očali in konzolo. Tako lahko vidi, sliši in občuti okolje, kot da bi bil v njem resnično prisoten, in je v njem tudi aktiven. Obiskovalec vstopi v sodobno virtualno stanovanje, ki je opremljeno s pohištvom oziroma posameznimi artikli, od kuhinj, dnevnih sob, kopalnic, spalnic do dekorjev in talnih oblog. Do posameznega artikla lahko dostopa s konzolo in izbira med različnimi izdelki, ponudniki ali spreminja barve in materiale izdelkov.

Med razstavljenimi izdelki in opremo bodo izbrali pohištvo leta in najboljše izdelke slovenskega porekla.
Gospodarsko razstavišče

Brezplačna svetovanja za obiskovalce

Kot vsako leto tudi tokrat za obiskovalce potekajo brezplačna arhitekturna in energetska svetovanja, letos pa tudi posveti s svetovalci o celostni prenovi kopalnice. Brezplačna arhitekturna svetovanja so na voljo v sklopu projekta Top arhitekt. Mladi arhitekti vse dni sejma ponujajo strokovno pomoč in nasvete. Ob predhodni prijavi na 30-minutni termin na spletni strani vam svetovalci vse dni sejma predlagajo ideje za prenovo doma. Tako postane oblikovanje ambientov dostopno vsem, zagotovo pa se obrestuje na dolgi rok, ker je strokovno, domišljeno, funkcionalno in udobno. Arhitekti, statiki, gradbeni fiziki in drugi strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK svetujejo glede gradnje in prenove hiše ali stanovanja v luči načrtovanja in gradnje skoraj ničenergijskih hiš, celovite energetske prenove stavb, požarne varnosti v stavbah, sodobnega sistema za ogrevanje in prezračevanje ter kakovosti notranjega zraka in podobno. Z brezplačnimi nasveti in razgovori sodelujejo tudi svetovalci Mreže EN SVET, ki deluje pri Eko skladu. Pomagajo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah. Svetovanje povečuje energetsko ozaveščenost obiskovalcev, povečuje prihranke energije in zmanjšuje emisije toplogrednih plinov ter s tem olajšuje uresničevanje nekaterih ukrepov in programov energetske politike. Pripravili so tudi predavanja o aktualnih temah, kot so ogrevanje, prezračevanje, investicije v sončno elektrarno in drugo. Na slavnostnem odprtju sejma, ki bo danes ob 13. uri v dvorani Urška bodo podelili tudi nagrade in priznanja 31. sejma Ambient Ljubljana za izjemne oblikovalske dosežke, ki jih bodo med razstavljenimi eksponati izbrale posebne strokovne komisije.

Na sejmu boste lahko dobili brezplačne in neodvisne strokovne nasvete arhitektov pa tudi strokovnjakov iz Gradbenega inštituta ZRMK o gradnji in prenovi.
Milan Simčič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta