Nekatere vrste laminatov lahko brez skrbi položimo tudi v kopalnici ali kuhinji

07.08.2024 06:00

Gre za laminate, ki so obdelani z zaščito pred škropljenjem in prenesejo tudi večjo zračno vlago, ne da bi se napili vode in odstopili od podlage.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolj odporen laminat je primeren tudi za del pred kuhinjskimi elementi, zato lahko dnevni prostor opremimo v enotnem videzu. 
Epr/logoclic

Tla so zlasti v domovih večjih družin zagotovo med najbolj obremenjenimi elementi opreme, poleg tega pa so med tistimi, ki jih najredkeje menjavamo, saj zamenjava talne obloge zahteva kar nekaj časa in energije. Da bi delo dobro opravili, je namreč treba prostor izprazniti za nekaj dni ali celo tednov, to pa v stanovanju, v katerem živimo, pomeni precejšen logistični izziv. Ko se naposled vendarle začnejo kazati posledice premikanja pohištva, pasjih ali mačjih krempljev, razlitih kozarcev, umazanije na podplatih, sončnih žarkov, predvsem pa tisočev in tisočev korakov, je vendarle treba razmisliti o zamenjavi.

Toda tako za prenovo stanovanja kot tudi za novogradnjo velja, da sodobni materiali izpolnjujejo številne zahteve, ki jih nekdanji niso. Če je nekoč veljalo, da so laminati primerni samo za suhe prostore, kot so spalnice in dnevne sobe, jih lahko danes brez pomisleka položimo tudi v kuhinje in kopalnice. Izbrati je pač treba laminate, ki so prilagojeni za vlažne prostore in jim ne škodi niti pogosto močenje. Take laminatne plošče so obdelane s snovjo, ki jih ščiti pred vodnimi curki in povišano zračno vlažnostjo, zaradi nje pa nam tudi ni treba skrbeti, da bi se laminati napili vode in odstopili od podlage.

Vodoodporni laminati prenesejo tudi več mokrote.
Shutterstock

Prav tako se nam pri izbiri laminatne talne obloge ni treba bati, da bi s hojo po stanovanju motili sosede ali druge družinske člane. Nekateri modeli so namreč prevlečeni z zvočno izolacijo, ki duši zvok korakov in druge zvoke, ki se prenašajo po konstrukciji. Pri tem pa so laminatne plošče še vedno debele največ 7 milimetrov, zato so idealna izbira pri prenovi stanovanja, saj ne zahtevajo brušenja vratnih kril. Določeni modeli so primerni za polaganje na sisteme talnega ogrevanja, drugi pa so posebej odporni proti UV-sevanju, zato so primerni za zelo osvetljene prostore, saj nikoli ne zbledijo. 

Številne izvedbe površine, od imitacije lesa ali kamna do trenutno priljubljenega videza surovega betona, omogočajo, da tla prilagodimo kateremu koli slogu opremljanja, povsem po svojih željah in okusu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta