Nepremičnine v Mariboru in okolici: Najbolje se prodajajo takšna stanovanja

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.10.2023 05:25

V štajerski prestolnici in bližnji okolici se prodaja več kot 200 novih nepremičnin, nekaj se jih še gradi. Največje je zanimanje za manjša stanovanja, saj imajo nižje cene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V zadnjih letih se v Mariboru pospešeno gradi in skoraj vsako leto zraste kakšna nova stanovanjska soseska. Vse bolj privlačna za gradnjo nepremičnin, tudi zaradi nekoliko bolj dostopnih cen, postaja okolica mesta. A ponudba še vedno ne dosega povpraševanja. In vse kaže, da še dolgo ne bo. Mojca Žižek Mesarec iz podjetja Galea nepremičnine sicer ugotavlja, da se je povpraševanje po novogradnjah v poletnih mesecih nekoliko umirilo, kot razlog za to navede predvsem čas dopustov pa tudi vse dražja bančna posojila. Vendar načeloma še vedno velja, poudari poznavalka mariborskega nepremičninskega trga, da se večina novogradenj v Mariboru proda, še preden so dokončane.

Da je zanimanje za novogradnje precejšnje, na svoji koži najbolj občutijo graditelji oziroma investitorji gradnje. Med njimi tudi Primož Pinter iz podjetja Primius gradnje, kjer se pripravljajo na začetek gradnje večstanovanjskega objekta na Pobrežju. "Zanimanje za stanovanjske novogradnje je že nekaj let konstantno visoko in ne upada. In to krizam navkljub," poudari Pinter.

Da je povpraševanje po novih stanovanjih veliko, meni tudi Sebastijan Aram, vodja projekta Sončne rezidence. Ugotavlja, da večjega upada zanimanja po novogradnjah v zadnjem letu v Mariboru ni. Drugačno je mnenje Vesne Knuplež iz podjetja Knuplež gradnje, kjer opažajo, da je zanimanje za nakup novih stanovanj v okolici Maribora letos vendarle nekoliko manjše, kot je bilo leta 2022, ko so stanovanja šla za med.

Zanimanje za stanovanjske novogradnje je že nekaj let konstantno veliko in ne upada.
Shutterstock

Najprej se prodajo dvosobna stanovanja

Kot pojasni Daniel Angel Sauli iz nepremičninske družbe KW Slovenia, se ta čas v Mariboru in okolici prodaja 220 novih stanovanj in hiš, zgrajenih v letu 2022 ali kasneje. Po njegovih besedah se trenutno najbolje prodajajo dvo- in trisobna stanovanja ter hiše z do 120 kvadratnih metrov uporabne površine na obrobju mesta. Mojca Žižek Mesarec pa opaža, da je največje zanimanje za manjše novogradnje, tudi garsonjere, ker so bolj cenovno dostopne posameznikom in mladim parom. Prav tako so ta stanovanja privlačna za investitorje za oddajanje. Štiri- in večsobna stanovanja se na trgu po njenih izkušnjah prodajajo dalj časa, saj so dražja. "Običajno se najprej prodajo dvosobna stanovanja in garsonjere, teh v ponudbi tudi najbolj primanjkuje," ugotavlja Žižek Mesarčeva.

Zakaj so zanimive prav novogradnje

Sebastijan Aram meni, da se danes veliko kupcev odloči za novogradnje zaradi moderne funkcionalnosti in kakovosti bivanja: "Novogradnje ustrezajo sodobnemu načinu življenja, v njih je nizka poraba energije, prilagojene so željam in potrebam stanovalcev. Če je nepremičnina lepo umeščena v naravno okolje in ponuja sprostitev in umirjeno življenje tako za mlade kot tudi starejše, je odločitev za nakup še toliko lažja, saj takšnih novogradenj na trgu ni veliko."

Novogradnje so običajno zasnovane moderno in funkcionalno. Dizajn je prilagojen sodobnemu načinu življenja, kar pomeni, da so prostori dobro razporejeni in svetli.
Shutterstock

Cene materialov so se ustalile

Čeprav so bila pričakovanja po padcu cen, tudi novogradnjam, še letos spomladi velika, se to ni zgodilo. Mojca Žižek Mesarec pravi, da se cene še vedno prosto oblikujejo glede na gradbeni strošek in uporabljene materiale: "Bolj zaželene lokacije dosegajo višje cene, ki se začnejo zunaj Maribora pri približno 2000 evrih za kvadratni meter in presegajo 2500 evrov za kvadratni meter v Mariboru. Razlika v ceni je torej odvisna od lokacije in vrste novogradnje. Manjša stanovanja imajo običajno višjo ceno kvadratnega metra v primerjavi z večjimi, pri čemer je treba omeniti, da obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na končno ceno: razgled, svetloba ..."

Primož Pinter ugotavlja, da cene nepremičnin že lep čas ne rastejo, na žalost kupcev pa tudi padajo ne. "Razlog, da so cene še vedno visoke, je v premajhni ponudbi," je prepričan. Sicer imajo potencialni kupci na voljo nekaj novih stanovanj, a ponudba teh ni tako velika, da bi se novogradnje na trgu kopičile. Prav tako pojasni, da so se cene surovin in materialov, ki so lani drastično poskočile, letos dokaj stabilne, niso pa se znižale. "To je dovolj velik razlog, da se novogradnje ne morejo poceniti," sklene sogovornik.

Novogradnje ustrezajo sodobnemu načinu življenja, v njih je nizka poraba energije.
Shutterstock

Izvajalcev veliko, njihova kakovost dvomljiva

Primož Pinter prizna, da se investitorji soočajo s težavnim iskanjem kakovostnih izvajalcev gradbenih del. Poudari, da je teh na trgu precej, vendar je njihova kakovost zelo dvomljiva: "To je tudi razlog, da uveljavljamo montažno gradnjo, saj se z njo nekakovostnim izvajalcem izognemo. Pretirano bolje ni niti na področju instalacijskih in obrtniških del."

Pinter opozori še na upravne postopke, ki investitorjem vzamejo bistveno preveč časa. Po njegovem mnenju bi bila dobrodošla vsaka sprememba zakonodaje, ki bi skrajšala oziroma pohitrila postopke. Vesna Knuplež pa največjo težavo na trgu novogradenj vidi v trenutno visokih obrestnih merah, ki jih banke zaračunavajo pri najemu posojil, posledica tega pa je pogosto kreditna nesposobnost potencialnih kupcev. V podjetju Knuplež nepremičnine imajo, kot še doda, na voljo že dokončana stanovanja v Zgornji Kungoti, novembra pa bo zgrajen tudi blok, ki ga gradijo v Šentilju.

Stanovanje v novi stavbi ohranja svojo vrednost bolje kot starejše nepremičnine, kar koristi pri prodaji ali naložbenih ciljih.
Shutterstock

Bodo cene še zanihale?

"Večjih sprememb na trgu novogradenj ni pričakovati. Novogradnje v Mariboru so že dosegle realno vrednost na trgu, ta pa da se bo obdržala vsaj nekaj časa. Večjih nihanj cen, kot smo jim bili priča v zadnjih treh letih, tako ne pričakujemo," je pojasnil predstavnik projekta Sončne rezidence. Po besedah Mojce Žižek Mesarec pa je kljub živahnejšemu gradbenemu trgu v zadnjih letih potreba po novih stanovanjskih enotah v Mariboru še vedno velika: "Predvsem po funkcionalnih trisobnih družinskih stanovanjih. Prav tako je veliko povpraševanje po garsonjerah in dvosobnih stanovanjih. Atrijska stanovanja, ki združujejo elemente hiše in stanovanja, so tudi iskana, saj kupci iščejo prostor, ki ponuja košček zemlje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta