Prenova prostora: Kuhinja, prilagojena življenjskemu slogu

Jasna Marin Jasna Marin
15.12.2021 02:00

Kuhinja je prostor, v katerem naša čutila oživijo. Vonji, okusi, barve se v njej vedno znova pomešajo in pripovedujejo nove in nove zgodbe. Še zlasti v prazničnem obdobju imamo radi, da v kuhinji vse deluje brezhibno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/küchentreff

Decembrski dnevi so v znamenju številnih opravil. Še preden se lotimo okraševanja doma, je treba očistiti in pospraviti prostore, v shrambi pregledati zaloge. Običajno prav v obdobju, ko je v stanovanju več čiščenja in poplesavanja med lonci, hitro opazimo tudi, ali je kakšen kos opreme poškodovan, ali pipa nagaja, luč utripa, če je kateri od aparatov pokvarjen ... Morda pa je čas za novo kuhinjo?

Kuhinja ni samo prostor, kjer kuhamo in jemo; je kraj, kjer sobivamo, delamo pomembne načrte in praznujemo življenjske mejnike, se poveselimo za praznike.

Shutterstock

Celostni pristop

Ko se odločimo za prenovo kuhinje, je treba razmišljati celostno. Delne prenove so namreč lahko precej drage in manj učinkovite. Ob celotni prenovi lahko kuhinjo povsem prilagodimo našemu življenjskemu slogu, navadam. Pri tem smo pozorni ne le na to, da je bolj uporabna in praktična od prejšnje. Tudi naše bivalne navade so pomembne, pa to, kakšno hrano jemo, raje pečemo ali morda kuhamo. Ko delamo osnutek nove kuhinje, je treba upoštevati, ali morda pripravljamo hrano večinoma v voku ali morda kuhamo kar v mikrovalovni pečici. Kuhinja družine, ki uživa presno hrano, je drugačna kot kuhinja ljudi, ki odobravajo moderno prehrambno piramido. Če v družini obstajajo posebnosti pri pripravi hrane, to omenimo načrtovalcu kuhinje, saj nam bo ta najbolje svetoval.

Kuhinjski trikotnik

Ne glede na to, ali pripravljamo zajtrk ali smo si vzeli čas za kuhanje nedeljskega kosila, je bistveno, da se pri pripravljanju hrane ne počutimo utesnjeni, prav tako ni smiselno, da po nepotrebnem naredimo preveč korakov. Zato naj bo kuhinja načrtovana tako, da bo vse na dosegu roke. Če nam prostor dopušča, je idealna postavitev tako imenovanega kuhinjskega trikotnika, pri katerem so oglišča hladilnik, pomivalno korito in kuhalna plošča. V praksi to pomeni, da živilo vzamemo iz hladilnika, ga operemo v pomivalnem koritu in ga damo v lonec na kuhalni plošči. Med temi oglišči je zaželena čim večja površina delovne plošče, ki je delovni ali odlagalni prostor.

Dobro zasnovan delovni trikotnik zagotavlja čim manj korakov od trenutka, ko vzamemo živilo iz hladilnika, ga operemo v pomivalnem koritu in ga damo v lonec na kuhalni plošči.

Beobachter.ch

Višina in globina elementov

Nadvse pomembna v kuhinji je tudi ustrezna višina delovnega pulta. Za vsakogar obstaja individualna in idealna višina delovne površine, ki v kuhinji omogoča delo, prijazno hrbtenici. Ta višina je med desetimi in petnajstimi centimetri pod višino pokrčenega komolca. Največkrat je to dimenzija od 90 do 93 centimetrov. Običajno se višina pulta prilagaja članu gospodinjstva, ki največ kuha. Lahko pa se izdela višji del kuhinje za moški del družine in nižji za ženski del. Ponekod se odločajo za delovne pulte z dvižnim mehanizmom, ki omogoča prilagoditev višine uporabniku. Nepogrešljive v sodobni kuhinji so tudi viseče omarice in omarice z izvlečnimi predali. Kaj pa globina pulta? Ti so lahko globoki od 60 do 117 centimetrov. Slednja mera velja za polotok oziroma otok. Polotok je lahko obenem delovni pult in se lahko izkaže za precej prikladno rešitev. Če smo se v stari kuhinji morali sklanjati pri peki, nam bo v prenovljeni hrbtenica hvaležna, če bomo pečico postavili na višino delovnega pulta - torej približno 91 centimetrov od tal. Hladilnik ne sme stati v bližini pečice, radiatorjev, štedilnika in drugih izvorov toplote. Razdalja med pečico in hladilnikom naj bo vsaj 50 centimetrov. Pomivalni stroj umestimo v bližino pomivalnega korita.

Načrt s strokovnjakom

Kupci najraje gremo tja, kjer nam na enem mestu ponudijo največ, od svetovanja, izmere na domu, izrisa načrta do dostave in montaže pohištva v stanovanju, kar je nadvse priročno, zlasti ko se odločamo za večje in bolj zapletene pohištvene elemente, med katere vsekakor spada kuhinjska oprema. Prav kuhinje so največkrat izdelane po naročilu, saj jih je treba prilagoditi prostoru in željam uporabnika. Preden se odpravimo v salon s pohištvom, je priporočljivo, da podobno kot pri naročanju drugih vrst pohištva po meri s seboj vzamemo izrisan načrt prostora, ki naj poleg čim bolj natančnih mer označuje tudi potek vseh priključkov (vodovod, odtoki, električna napeljava, cevi, radiatorji...), zaključnih letev, oken in vrat ter smeri odpiranja vrat in oken, da se lahko tem komponentam kasneje ustrezno prilagodi pohištvo.

Tisti, ki je visok 170 centimetrov, potrebuje kuhinjski pult višine 92 centimetrov.

Beobachter.ch

Kako jo povečati

Če je kuhinja premajhna in imamo možnost, prenovo izkoristimo za razširitev. Obstaja več možnosti, kako v majhni kuhinji pridobiti več prostora. To lahko storimo tako, da zapolnimo kuhinjske kote, izkoristimo višino prostora do stropa, namestimo pečico v visoko omaro, izberemo kombinirane, večfunkcijske aparate. Poleg tega za majhen prostor izberimo svetle barve in čiste linije, ki bodo prostor optično povečale in mu dale svežino. Prav tako ne bo odveč, če uporabimo kuhinjski otok namesto jedilne mize ali obratno, jedilno mizo uporabimo kot dodatni delovni pult.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta