Sejem Agra: vrhunski stroji, posebne živali, vrtovi in odlična hrana kmalu pod žarometi

J. M.
22.07.2022 05:00

Pomurski sejem bo od 20. do 25. avgusta odprl vrata za obiskovalce Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra. Organizatorji napovedujejo, da bo tokratni sejem poseben – tudi zato, ker praznuje častitljivi 60. jubilej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto Zauneker

V drugi polovici avgusta bo v Gornji Radgoni živahno. Pomurski sejem namreč od 20. do 25. avgusta organizira 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Šest desetletij negovanja najboljših tradicij, kakovosti in inovativnosti sejem obeležuje najprej s strokovnimi ocenjevanji kakovosti, ki so se pričela že v maju z ocenjevanjem svežega mesa v prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani. Ocenjevalna komisija je pod predsedstvom prof.dr. Lee Demšar ocenila 119 vzorcev svežega mesa, ki jih je prijavilo 20 podjetij iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Ocenjevanju mesnih izdelkov je sledilo 26. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, ki je potekalo v Gornji Radgoni 25. maja, nato se je zvrstilo še 36. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov ter ocenjevanje 39. Slovenski oskar za embalažo 3. junija. 48. odprto državno ocenjevanje vin "Vino Slovenija Gornja Radgona" in 12. odprto državno ocenjevanje BIO vin sta bila na sporedu od 11. do 15. julija, prav tako je v tem terminu potekalo tudi 3. mednarodno ocenjevanje medenih pijač.

Foto Zauneker

Sredi pestre ponudbe opreme za kmetijstvo, gozdarstvo in živilstvo, ki jih bodo razstavljavci predstavili na sejmu, se bo mogoče vsak sejemski dan razvajati z zdravo in naravi prijazno pridelano hrano, nagrajenimi vini in drugimi nagrajenimi produkti, predvsem pa z dobrim razpoloženjem.


Foto Zauneker

Obilo sejemskega dogajanja

Ne le traktorji in druga mehanizacija, temveč tudi strokovne razstave prispevajo k večji privlačnosti sejma. Na Agri si bo mogoče ogledati naslednje:

• razstava avtohtonih pasem domačih živali: cikast govedo, jezersko-solčavska ovca, belokranjska pramenka, drežniška koza, štajerska kokoš in kranjska čebela. Zaradi zdravstvenih tveganj bodo krškopoljski prašiči predstavljeni z informativnimi gradivi in izdelki rejcev. Ob predstavitvi živali bodo potekale tudi degustacije in prodaja mlečnih in mesnih izdelkov ter izdelkov iz volne avtohtonih pasem živali;

Foto Zauneker


• razstava govedi, konj, drobnice, čebelarstva, perutnine, malih živali, kraških ovčarjev, rib;
• demonstracijski sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan z več kot 300 rastlinami;
• sejemska njiva – poligon Zeleni dragulji narave s predstavitvijo pridelkov in izdelkov, ki že nastajajo na področju biokrožnega gospodarstva in ekosistemskih trajnostnih rešitev s sonaravno pridelavo hrane in zelišč za povečanje samooskrbe;
• sejemski permakulturni vrt, obdelan po načelih biodinamike;

Vrtovi vsako leto pritegnejo množico obiskovalcev. Navsezadnje je tudi pridelava vrtnin in poljščin na domači zemlji zelo dragocena.
Foto: Pomurski sejem/Foto Zauneker


• ekstenzivni nasad jablan starih sort;
• sejemski vinograd s slovenskim trsnim izborom;
• delavnice in strokovno vodenje strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije po sejemski gozdni učni poti;
• predstavitev dreves, grmovnic in vrst lesa iz slovenskih gozdov;
• razstave izdelkov, ki so bili nagrajeni na strokovnih ocenjevanjih Agra in Vino Slovenija 2022, v Vinskem hramu in Medenem hramu.

Foto Zauneker

Dežela vzhajajočega sonca

Leto 2022 zaznamuje 30 let diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. V ta namen se bo Japonska na sejmu predstavila kot država partnerica z več kot deset japonskimi podjetji. V japonskem paviljonu bodo na ogled kmetijski stroji in tehnologije s področja kmetijstva, gozdarstva in ribištva, pokusiti bo mogoče tudi odlična japonska živila. Za lokalna podjetja v Srednji in Vzhodni Evropi pa bo to tudi priložnost za sklepanje poslov z japonskimi podjetji.

Foto Zauneker



Foto Zauneker


Foto Zauneker
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta