Ste se res temeljito pripravili na rojstvo otroka?

Prihod otroka močno spremeni življenje para (in okolice). Še pred rojstvom in tik po njem pa velja poskrbeti za vrsto stvari, ki jih v naglici ali evforiji novopečeni starši lahko nehote spregledate.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ste se res temeljito pripravili na rojstvo otroka?
Shutterstock

Že pred rojstvom otroka kot tudi v določenem času po njem morate starši urediti vrsto postopkov in dokumentacije za svojega novorojenčka ter skleniti tudi ustrezno zavarovanje. Bodoča starša tako lahko že v času nosečnosti uredita priznanje očetovstva, in sicer pri pristojnem centru za socialno delo v javni listini, v oporoki ali pa na upravni enoti pred matičarjem. Priznanje očetovstva pa velja in se vpiše v matični register le, če se s priznanjem strinja otrokova mati, ki jo matičar o tem tudi obvesti.

Prihod otroka močno spremeni življenje para (in okolice). 
Shutterstock

Pred porodom velja urediti tudi materinski dopust. Vlogo zanj lahko oddate 60 dni pred rokom poroda na pristojnem centru za socialno delo. Materinski dopust se praviloma prične 28 dni pred predvidenim datumom poroda in traja 105 dni. Za ureditev te papirologije boste potrebovali izjavo ginekologa o predvidenem datumu poroda ali kopijo materinske knjižice, vsekakor pa vlogo oddajte (čim)prej, če obstaja večja verjetnost zgodnjega poroda. Prav tako morate vsaj 30 dni pred nastopom porodniškega dopusta ali najpozneje v treh dneh po rojstvu otroka o tem pisno obvestiti tudi delodajalca. Slovenija pohvalno pozna tudi očetovski dopust, država pa očetu zagotavlja finančno nadomestilo za 30 koledarskih dni, pri čemer je treba polovico porabiti že v prvem mesecu od rojstva otroka.

Starševski dopust lahko izkoristita oba

Starševski dopust, ki je namenjen nadaljnji negi in varstvu otroka takoj po poteku materinskega dopusta, lahko traja 260 dni. Koristi ga lahko eden od staršev otroka, lahko pa tudi oba. Matere lahko izrabite vseh 260 dni starševskega dopusta, če oče otroka na vas prenese 130 dni starševskega dopusta, ki sicer pripadajo njemu. Očetje pa lahko izrabite največ 230 dni, če mati na vas prenese 100 dni svojega starševskega dopusta. O dogovoru glede rabe starševskega dopusta mora par pisno obvestiti center za socialno delo in delodajalca.

Birokracija (kmalu) po rojstvu

Po rojstvu otroka je treba opraviti prijavo rojstva, kateri sledi vpis v matični register, s čimer otrok pridobi enotno matično številko, matičar pa materi posreduje rojstni list. V nadaljevanju postopka usklajevanja registrov Finančna uprava novorojenčka samodejno vpiše v davčni register, s čimer  otrok prejme še davčno številko.

Pred porodom velja urediti tudi materinski dopust.
Shutterstock

Sledi prijava otroka v obvezno zdravstveno zavarovanje. To velja opraviti čim prej, najpozneje v roku 60-tih dni po rojstvu. Prijavo lahko opravi katerikoli od staršev oziroma tisti, po katerem bo otrok zavarovan. Otrok, ki je obvezno zdravstveno zavarovan kot družinski član, ima zdravstvene storitve krite v celoti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, zato vam zanj ni treba skleniti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Prvi pregled pri zdravniku bo dojenček opravil že po prvem mesecu starosti, zato mu velja čim prej izbrati tudi splošnega osebnega zdravnika, ki ga lahko izberete med zdravniki specialisti pediatrije ali šolske medicine. Starša se glede izbere pediatra lahko odločita tudi že pred rojstvom in si tako pozneje prihranita nekaj stresa.

Vsekakor pa po rojstvu otroka ne gre pozabiti na vlogo za otroški dodatek. Zanj je najbolje zaprositi kmalu po porodu, saj se vam tako prizna z mesecem otrokovega rojstva. Če ga boste uveljavljali po 30 dneh ali pozneje, se vam bo namreč priznal šele s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi zahtevka.

Za najbližje gre

Prihod otroka je tudi tisti življenjski trenutek, ko začne posameznik razmišljati o življenjskem zavarovanju, saj se zave, da mora poskrbeti za finančno varnost svojih najdražjih. V Zavarovalnici Triglav ugotavljajo, da je prav skrb za družino glavni razlog, zaradi katerega se posameznik odloči za sklenitev življenjskega zavarovanja za primer smrti. To je razumljivo, saj lahko z njim zmanjšate tveganje, da bi se morali vaši svojci ob morebitni težki izgubi soočati še s hudimi finančnimi posledicami, če so odvisni od vaših prihodkov, ali če imate neodplačane obveznosti, kot so na primer krediti.

Razmišljate o življenjskem zavarovanju svojih najdražjih?
Shuttersotck

Veliko ljudi pri sklepanju življenjskega zavarovanja naredi napako že na začetku, ko se o njem odloča zgolj na podlagi cene. Strokovnjaki svetujejo, da bodite raje pozorni predvsem na ustrezno višino zavarovalne vsote in obseg kritij ter na trajanje zavarovanja. Namen zavarovanja je namreč, da zmanjšate tveganje, da bi se vaši svojci morali ob morebitni težki izgubi soočati še s hudimi finančnimi posledicami. Priporočljiv minimum zgolj za nadomestitev izpada dohodka zavarovane osebe je trikratnik njene letne plače. Sicer pa si velja pomagati s praktičnim interaktivni spletnim testom, ki hitro in enostavno poskrbi za izračun priporočljive zavarovalne vsote za vas in vašo družino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.