Tačke namesto tablet? Psi in mačke pomagajo ublažiti depresijo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
26.02.2023 04:00

Da je s hišnimi ljubljenci lažje premagati strahove in občutek osamljenosti in nemoči, dokazuje tudi nedavna škotska raziskava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Duševne bolezni so običajno nočna mora, vendar pa je simptome v vsakdanjem življenju mogoče ublažiti z dobro družbo na štirih tacah, je razvidno iz škotske raziskave. Psi in mačke so najboljša podpora za lastnike, ki bolehajo za depresijo, saj jim življenje s štirinožci lahko vlije nov pogum za soočenje s težavami, ki jih imajo.

Zaradi hišnega ljubljenčka izboljšali odnose z drugimi

Znanstveniki so v raziskavi vprašali 119 odraslih lastnikov hišnih ljubljenčkov o njihovi duševni bolezni in vplivu ljubljenčka na njihovo življenje. 41 jih je živelo z ugotovljeno duševno boleznijo, 70 ljudi je poročalo o trenutnih duševnih težavah. Znanstveniki so po pogovoru z njimi prepoznali glavne prednosti življenja s hišnim ljubljencem, ki se je pri nekaterih zrcalila kot povečano veselje do življenja in motivacija, pri drugih kot zmanjšanje anksioznosti in simptomov panike, zaradi živali so se mnogim izboljšali odnosi z drugimi ljudmi, prav tako so se številni počutili manj osamljeni. Psi in mačke pa so prispevali tudi k boljšemu in hitrejšemu procesu zdravljenja svojih lastnikov.


Profimedia

Telesni stik in gibanje delujeta zdravilno

Udeleženci študije so zlasti fizični stik z lastno živaljo ocenili kot zelo koristnega. "Ne glede na to, kako žalosten sem, ko vidim svoje mačke, da se igrajo, se moram nasmejati," je za anketo dejal eden od udeležencev raziskave. Prav tako je priznal, da ko položi roko na njihov kožuh in začuti njihovo toploto, se njegov občutek strahu in panike zmanjša. Učinek, da fizični stik s prijazno živaljo sproži občutke sreče ter zniža krvni tlak in srčni utrip, je celo znanstveno dokazan, so ob tem poudarili znanstveniki. Hkrati pa od lastnikov izvedeli, da jih njihovi ljubljenci motivirajo, da so bolj aktivni: "Če se zjutraj počutim slabo, moj pes poskrbi, da vseeno vstanem iz postelje in se sprehodim z njim po svežem zraku. Po sprehodu se počutim veliko bolje!" Pozitivno pa na tiste, ki se borijo z depresijo, vpliva tudi dejstvo, da se čutijo odgovorne za svojega psa oziroma mačko, kar jim daje občutek pomembnosti.

Če se počutite slabo in vam ni do ničesar, je pes tisti, ki vas "prisili" k sprehodu, po katerem se boste bolje počutili. 
Tadej Trehtar

Živali niso terapevti

Kljub temu pa je mnenje večine znanstvenikov jasno: "Živali ne bi smeli razumeti kot terapevte!" Opozarjajo namreč, da živali, četudi blagodejno vplivajo na počutje svojih lastnikov, ne morejo "zdraviti" duševnih bolezni in jih zato ne bi smeli obravnavati kot nadomestek za zdravila in zdravnika. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta