To so rastline, ki sodijo na mačji balkon

Jasna Marin Jasna Marin
06.04.2021 04:00
Na balkonu je lahko za mačke življenje zelo prijetno. Ali nevarno, če nanj posadite rastline, ki niso primerne zanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock
Shutterstock

Na balkonu mačke običajno nimajo na izbiro veliko rastlin, ki bi jih lahko grizljale, kot lahko to naredijo v naravi. Zato kristavec, oleander, orlica, fikus, juka in difenbahija ne sodijo na balkon, ki je hkrati tudi domovanje hišnega ljubljenca, saj lahko povzročijo zastrupitev. Prav tako mačka ne sme zaužiti naslednjih rastlin: azaleja, črni teloh, preobjeda, naprstec.

Shutterstock

Priskrbite ji mačjo travo

Je pa zaželeno, da mački na balkonu vedno nastavite posodo z mačjo travo. Ta je koristna za hišno ljubljenko, saj spodbuja prebavo in preprečuje nastanek sprimkov zaužitih dlak v prebavnih organih.

Shutterstock


Res pa je, da mačja trava ne predstavlja zgolj ene in edine rastline, temveč trgovci kot mačjo travo ponujajo denimo pritlikavi bambus (Pogonatherum paniceum) in živkasto kosmuljko (Chlorophytum comosum), pa tudi žita, kot so pšenica, ječmen ali oves. Prav žita lahko posejete doma in jih ponudite domači muci.

Thejoyofplants.co.uk


S svojim vonjem in blazinasto rastjo bo mačko pritegnil tudi timijan.

Floradania

Plezala namesto rastlin

Mačke rade plezajo in če ni na voljo nič drugega, se spravijo tudi na sobne rastline. Ker se to vedno ne konča dobro, raje svojemu hišnemu ljubljenčku priskrbite plezalno drevo, saj se mu palma tedaj ne bo več zdela tako zanimiva.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta