Toliko kilogramov medu mora pojesti čebela, da izdela kilogram voska

J. M.
15.01.2023 04:00

Iz voska, ki nastaja v voskovnih žlezah v čebeljem zadku, čebele gradijo satje. Mi pa njihov dragoceni vosek uporabljamo tako v kozmetiki kot tudi v pohištveni industriji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V celice satja, ki so izdelane iz voska, zalega matica, čebele delavke pa vanje shranjujejo med in cvetni prah. Da čebela delavka izdela kilogram voska, mora zaužiti več kot osem kilogramov medu.

Shutterstock

Uporaba že v daljni zgodovini

Že stari Grki so iz čebeljega voska izdelovali obkladke in povoje, v Perziji so z njim balzamirali trupla, Rimljani so ga zaradi vodoodpornosti uporabljali za zaščito slik.

Dandanes so priljubljene sveče iz čebeljega voska, ker ob gorenju ne ustvarjajo črnih saj. Bolj kot v svečarstvu se čebelji vosek uporablja v kozmetični industriji, kot sestavina mazil, ličil, utrjevalcev za lase. Eterični izvleček iz voska je dragocena sestavina dišav, za pridelavo petih kilogramov izvlečka potrebujejo tisoč kilogramov voska.

V zobozdravstvu in zdravstvu se vosek uporablja za izdelovanje modelov in kalupov, v prehranski industriji za mazanje pekačev in prekrivanje bonbonov, sadja ...

Shutterstock

Tudi za zaščito lesa

V pohištveni industriji velja vosek za eno najstarejših sredstev za površinsko zaščito in obdelavo lesa, uporabljali so ga že stari Egipčani pri gradnji ladij. S poliranjem površine, ki je premazana s čebeljim voskom, ta dobi svetleč in svilnat videz, res pa je, da je treba voskanje lesenih površin večkrat obnavljati: tako denimo proizvajalci sredstev za voskanje vsaj enkrat mesečno priporočajo poliranje tal, nanašanje nove plasti voska pa vsakega pol leta.

Pohištvo voskamo redkeje. Voski niso topni v vodi, se pa raztapljajo v različnih organskih topilih, denimo v terpentinu, če želimo trdnejši in odpornejši premaz iz čebeljega voska, je najbolje izbrati takšnega, ki vsebuje tudi karnauba vosek, to je rastlinski vosek, pridobljen iz listov palm.

Shutterstock

Koristno žvečenje

Če boste kdaj imeli priložnost poskusiti voskaste pokrovčke, s katerimi je na satih pokrit med - ti pokrovčki se pri točenju medu odstranijo -, jih žvečite kot žvečilni gumi. Voskasti deli satja so namreč učinkoviti pri čiščenju žrela in nosne votline. Res pa je, da morajo biti neoporečni, zato tam, kjer so bila uporabljena kemična zatirala proti varoji, vosek ni primeren za žvečenje.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta