Trg nepremičnin na Hrvaškem: Čehi najraje kupujejo v Dalmaciji

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.06.2022 02:00

Nepremičnine so na Hrvaškem bile lani, kljub pandemiji, zanimive za številne tujce, predvsem Nemce in Slovence. Veliko več nepremičnin kot minula leta pa so lani pokupili Čehi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepremičnine v Šibeniku so vse bolj zanimive za Čehe.
Hrvaška Turistična Skupnost

Na trgu nepremičnin na Hrvaškem opažajo, da se se lani že uveljavljenim kupcem iz Nemčije, Avstrije in Slovenije pridružili še Čehi in tudi Slovaki. Kot kažejo statistični podatki, so Čehi lani pri naših južnih sosedih kupili 588 nepremičnin, kar je več kot leta 2019, ko so jih kupili 236 in leta 2020 (215). Večje zanimanje po nepremičninah so lani zabeležili tudi med Slovaki. Slednji so lani na Hrvaškem kupili 359 nepremičnin, skoraj dvakrat več kot leta 2020 (189).

Previsoke cene za hrvaške kupce

Največje povpraševanje po nepremičninah je med Čehi in Slovaki v Dalmaciji. Kot pravijo tamkajšnji nepremičninski posredniki so kupci večinoma pripadniki srednjega razreda, ki so za stanovanje ali hišo pripravljeni odšteti od 200.000 do 500.000 evrov, za manjšo vilo z bazenom in več kot 800 kvadratnimi metri vrta pa 750.000 evrov. Nepremičnine kupujejo tudi kot naložbo in jih nato oddajajo. Najbolj zanimive lokacije so na območju Rogoznice, med Trogirjem in Šibenikom, medtem ko naj bi bila otoka Hvar in Brač vendarle nekoliko predraga. Kljub temu hrvaški nepremičninski posredniki pravijo, da so nepremičnine na Hrvaškem za češke in slovaške kupce precej ugodne, vse bolj nedosegljive zaradi vse višjih cen pa postajajo za hrvaške kupce.

vila z bazenom, Hrvaška, Istra
Sanja Verovnik

Slovenci imajo na Hrvaškem 13.696 nepremičnin

Še vedno pa se število nepremičnin, ki jih kupijo Čehi in Slovaki, ne more primerjati s številom nepremičnin, ki jih kupijo kupci iz Nemčije, Slovenije in Avstrije. Podatki o tujih kupcih namreč kažejo, da so lani največ nakupov, in sicer 2641, opravili Nemci, sledijo Slovenci, ki so kupili 2310 nepremičnin in Avstrijci s 1111 nakupi nepremičnin. Nemci so sicer v sedmih letih - od leta 2015 do 2021 - kupili 10.045 nepremičnin, Slovenci pa 13.696 nepremičnin. Veliko manj nepremičnin so v zadnjih sedmih letih pri naših južnih sosedih kupili Avstrijci, in sicer 4918 nepremičnin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta