Tri vrste škarij, ki jih vrtnar nujno potrebuje na domačem vrtu

Jasna Marin Jasna Marin
25.02.2022 05:00

Ste tudi vi te dni, ko ste se lotili rezanja sadnega drevja in grmovnic, ugotovili, da so vaše vrtne škarje dotrajale in da bolj mečkajo ter cefrajo les, kot pa ga režejo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena

Vsak ima doma rad kakovostne in dobro delujoče škarje, seveda pa je treba že na začetku izbrati takšne, ki bodo dolgo in dobro služile svojemu namenu. Pri zimsko-pomladnem obrezovanju in pomlajevalni rezi je bistveno, da uporabljamo ostre škarje, kajti ob uporabi topih se les cefra, poškodovana mesta pa so žal idealna za razvoj bolezni. Prav tako je priporočljivo škarje po rezi in tudi vmes očistiti in razkužiti, da se morebitne bolezni ne bi prenašale z ene rastline na drugo.

Pri Gardeninih strokovnjakih smo preverili, katere najosnovnejše tipe škarij je dobro imeti v vrtni lopi, da lahko z njimi na domačem vrtu poskrbimo za kakovostno rez sadnega drevja in jagodičevja.

Univerzalne škarje

Na prvem mestu so robustne vrtne škarje, ki so idealne za zelo natančno rezanje številnih rastlinskih vrst in vej. "Takšne škarje ponujajo največji premer striženja do 22 milimetrov, uporabne pa so v vrtu za zelišča, cvetlice, grmičevje ter drevesa," pojasnjujejo.

Vrtne škarje morajo imeti izjemno ostra nerjavna rezila, da zagotavljajo natančno in čisto rez.
Gardena

Za krepke grme

Za večji doseg in lažjo rez gostega grmičevja ali sadnega drevja z močnejšimi vejami so na voljo teleskopske škarje za veje, ki imajo ročaje nastavljive po dolžini in poskrbijo za udobno in preprosto rezanje višjih vej. Povečan vzvod poskrbi, da debelejše veje režete z večjo močjo.

Gardena

Za žive meje

Ko je treba oblikovati živo mejo, vam bodo v veliko pomoč škarje za živo mejo s funkcijo "dva v enem". "Te imajo patentirano funkcijo dodatne moči. Pritisk na gumb spremeni način rezanja in doda do 2,5-krat več moči. Valovit rob omogoča natančno oblikovanje, saj zadrži veje in prepreči, da bi te pri rezanju zdrsnile," razlagajo pri Gardeni.

Škarje za živo mejo z valovitim rezilom so primerne za dolgotrajno rezanje in prirezovanje živic.
Gardena

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta