(VIDEO) Kako pravilno odstranimo moker sneg z vej

Jasna Marin Jasna Marin
17.01.2023 03:00

Moker in težak sneg se je marsikje dodobra oprijel dreves in grmov. Kako se na vrtu pravilno lotiti čiščenja, da se ne polomijo veje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kadar je novozapadli sneg moker in težek, lahko povzroči, da se veje pod težo upognejo in zlomijo. Zato je dobro, da previdno stresemo ali z metlo očistimo sneg od spodaj navzgor. Odvečni sneg z vej velikih dreves, grmov in živih mej odstranimo čim prej, da preprečimo lomljenje in deformacijo rastlin.


Da ne bo poškodb na rastlinjaku

Prav tako je priporočljivo odstraniti sneg s strehe rastlinjaka ali tople grede – pomaga lahko že, če v rastlinjaku zakurimo peč in se sneg začne tajati. Izogibajte se hoji po zasneženi trati, saj lahko poškodujete trato pod snežno odejo, prav tako lahko hoja po zasneženi mokri trati izzove rast glivičnih bolezni, ki se razvijejo v hladnih vlažnih razmerah.

Shutterstock

Dober izolator

Čeprav nam lahko sneg tako na cesti kot na energetski infrastrukturi marsikje povzroči težave, je za naravo in vrt koristen. Snežna odeja namreč deluje kot izolator, ki varuje rastline pred mrazom. Četudi se temperature zraka približajo -20 stopinjam Celzija, bo temperatura pod snežno odejo le malo pod ničlo. Snežna odeja je koristna tudi zato, ker med taljenjem preskrbuje prst z dragoceno vlago.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta