Vse dražji obrtniki napovedujejo nov dvig cen

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.05.2023 06:00

Povprečna cena za prenovo stanovanja se je v enem letu s 550 zvišala na 680 evrov za kvadratni meter.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V zadnjem letu je cene svojih storitev zvišalo 80 odstotkov obrtnikov, med njimi najbolj gradbinci, keramičarji in podjetja za obnove, je pokazala raziskava spletnega portala za primerjanje ponudb izvajalcev storitev Primerjam.si. Raziskavo so v družbi izvedli aprila, v njej pa je sodelovalo 435 storitvenih podjetij iz celotne države.

Višanje cen tudi zaradi konkurence

Skoraj vsi obrtniki, ki so zvišali cene, so kot razlog navedli višje cene surovin in materialov, ki naj bi se podražili za približno 84,5 odstotka. Polovica je kot razlog podražitev navedla višje cene elektrike in goriva, 18 odstotkov pa jih je cene zvišalo, ker je tako storila konkurenca, so sporočili iz družbe Informa Studio, ki upravlja portal Primerjam.si.

Storitve obrtnikov naj bi se v kratkem dvignile za deset odstotkov.
Shutterstock


Povprečna cena za prenovo stanovanja se je v enem letu s 550 zvišala na 680 evrov za kvadratni meter. Kot so navedli na portalu, nas prenova 75 kvadratov velikega stanovanja danes stane okoli deset tisoč evrov več kot pred enim letom. Gradnja zidane hiše pa po novem stane od 500 evrov za kvadratni meter, povprečna cena pa se giblje okoli 600 evrov.

Dražji tudi spletni ponudniki

A podražitvam ni videti konca. Kar polovica obrtnikov dvig cen načrtuje tudi v naslednjih treh mesecih. Med podjetji za prenove in adaptacije je takšnih 90 odstotkov, med geodeti, gradbinci in ponudniki toplotnih črpalk pa 80 odstotkov. Večina pričakuje do 10 odstotkov višje cene. V kategoriji poslovnih in drugih storitev po navedbah portala izstopajo podražitve pri izdelovalcih spletnih strani, in sicer za 17 odstotkov, in zavarovanjih za 12 odstotkov in več. Čistilni servisi so cene v povprečju zvišali za sedem odstotkov, prevajalci za štiri odstotke, računovodski servisi pa za 10 odstotkov. V prihodnjih mesecih načrtujejo podražitve polovica čistilnih servisov, večina izdelovalcev spletnih strani in tretjina zavarovalnic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta