Zelišča in užitni cvetovi, ki pritegnejo tudi otroke

Jasna Marin Jasna Marin
07.08.2022 04:00

Bi radi otroke navdušili nad vrtnarjenjem? Če se za začetek skupaj odpravite na travnik ali doma zasnujete zeliščni vrtiček, jim bo morda prav to prebudilo željo po raziskovanju sveta rastlin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Otrokom bo postal svet zelišč privlačen, če jim ga predstavimo skozi igro in zanimive zgodbe. Zelišča male čarovnice je prav gotovo ena najbolj prepoznavnih slikanic na Slovenskem, ki otrokom približa skrivnostne rožice in njihovo delovanje. Še bolj kot zgolj z branjem bomo rastline otrokom približali, če jih spoznavajo v živo.

Shutterstock

Tudi na balkonu

Kdor nima vrta, lahko nekaj osnovnih zelišč, kot so peteršilj, drobnjak, timijan, šetraj, majaron in bazilika, goji na svetli okenski polici ali na balkonu. Sveža domača zelišča so namreč veliko bolj okusna in vabljiva kot šopki zelišč, ki več dni ali tednov ležijo na trgovskih policah. Med sladkimi okusi bo zanimivo preizkusiti lističe stevije, ki je večdesetkrat slajša od sladkorja, a skoraj nima kalorij in ne kvari zob, sladice pa lahko okrasimo s citronsko meliso.

Floradania

Iz pečice na mizo

Kaj pa domača pica? V paradižnikovo omako, s katero prelijemo testo, spadata sveža bazilika in origano, ki ju naj otroci naberejo in posmukajo lističe, da bo priprava hrane toliko bolj zabavna.

Floradania

S travnika v solato

Navdušenje nad rastlinami se lahko porodi na domačem vrtu ali že na travniku, ko otrok opazuje čebelo, kako nabira cvetni prah na regratovem cvetu, nato pa še skupaj uberemo regratove liste in iz njih pripravimo solato. Tudi cvetovi marjetic so užitni in dekorativni v solati. Kapucinke, ki jih lahko posadimo na vrt ali v korito, že na daleč z barvitimi cvetovi vabijo otroke, da jih pokusijo. Prav cvetovi in semenske glavice kapucinke pikantno zapečejo v ustih in spodbudijo presnovo ter krepijo organizem.

Kapucinka 
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta