Črni afriški fižol lajša tesnobo, depresijo, nespečnost

Patricija Šenekar
14.02.2021 04:15
Grifonija je naravni vir izhodiščne spojine za sintezo serotonina (hormona sreče) v človeškem telesu. Zaradi višje ravni serotonina se hkrati počutimo bolj siti in zato pojemo manj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Griffonia simplicifolia Foto: Wikipedia
Wikipedia

Grifonija (Griffonia simplefica) ali črni afriški fižol je rastlina, ki prihaja - kot že njeno ime pove - iz tropske zahodne in srednje Afrike. Ima močna stebla, ki se ob podpori povzpnejo preko treh metrov. Iz nevpadljivih zelenih cvetov se razvijejo zeleni, kasneje črni stroki, ki vsebujejo nekaj okroglih črnih semen. Domačini jo uporabljajo na različne načine, kot pijačo in zdravilo.

Prebivalci zahodne Afrike liste rastlin dodajajo k palmovemu vinu, sok iz listov pa uporabijo za lajšanje težav z ledvicami. S kapljico soka si lajšajo očesna vnetja. Zmlete liste polagajo na opekline. Mlete liste in skorjo uporabijo kot pasto za obloge na rane, ki se težko celijo, pri propadajočih zobeh, sesekljano lubje tudi za celjenje sifilitičnih razjed. Velika komercialna vrednost rastline pa je zaradi njenih črnih semen. Ker je rastlino zelo težko vzgojiti, jo Afričani nabirajo iz naravnih okolij, kar pa jo ogroža, saj je povpraševanje po njenih semenih izredno veliko.

Vrstno ime je grifonija dobila po francoskem zdravniku, etnobotaniku Marie-Theophilu Griffonu du Bellayju, raziskovalcu Gabona, ki je zgodaj preučil učinke grifonije in je bil pionir v proučevanju spalne bolezni kot tudi afriške iboge, vira alkaloida ibogaina.

Sreča v semenih

Semena grifonije vsebujejo naravno prisoten derivat esencialne aminokisline triptofan, to je 5-hidroksitriptofan, ki je predstopnja serotonina, tkivnega hormona in prenašalca živčnih signalov. Serotonin imenujemo tudi hormon sreče in vpliva na spanje, razpoloženje, bolečino, apetit … Če ga imamo dovolj, smo zadovoljni in dobro razpoloženi, sproščeni in prav tako dobro spimo. Kadar je v možganih serotonina premalo, se nam razpoloženje hitro spremeni, hudo pomanjkanje spodbudi jezo in agresijo. Serotonin se nahaja tudi v krvnem serumu in ima vpliv na tonus žil. Ugoden vpliv ima na depresijo in fibromialgijo.

Zdravilni učinki

Dejstvo je, da je grifonija naravni vir 5-HTP (5-hidroksitriptofana), naravne aminokisline in izhodiščne spojine za sintezo serotonina (hormona sreče) v človeškem telesu. Spojine 5-HTP dobimo s hrano premalo, zato jo moramo, če želimo na naraven način dvigniti nivo serotonina in s tem izboljšati naše počutje, uživati v obliki prehranskih dopolnil. Kot eden ključnih nevrotransmiterjev za nadzor razpoloženja in spanja lahko serotonin v organizmu ublaži tesnobne misli, spodbudi dobro počutje in izboljša spanec. Lajša simptome fibromialgije, vključno z neprespanostjo, kot tudi migrene. Zaradi višje ravni serotonina se počutimo siti, zato posredno zavira tek.

Zaradi naravnega vira serotonina se semena grifonije uporabljajo za lajšanje anksioznosti in tesnobnega razpoloženja, depresije, nespečnosti, sproščanje napetosti in zmanjšanje stresa, lajšanje glavobolov, ob težavah z želodcem, pri debelosti, potovalni slabosti, izboljšajo mikrocirkulacijo krvi …

Opozorilo

Izvlečki iz semen grifonije se lahko uživajo do šest tednov, nato za nekaj časa prekinemo z jemanjem. Možni stranski učinki so povečan srčni utrip, drgetanje, kožna reakcija, slabost, bruhanje, driska, zaspanost. V nosečnosti in med dojenjem se grifonije ne uživa. Tudi nekaj tednov pred napovedanimi operacijami je ne uživamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta