Akvarij-terarij: Samo piraje zmažejo kilogram mesa na dan

Urška Kereži
21.04.2020 17:08

Kako koronsko krizo preživljajo za zaprtimi vrati mariborskega Akvarij-terarija v Mestnem parku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Živali dnevno pojedo nekaj kilogramov govejega in ribjega mesa ter školjk, pa tudi komarjevih ličink, vodnih črvov, mokarjev, čričkov ...
Andrej Petelinšek

Tudi mariborski Akvarij-terarij od 13. marca, po uvedbi strogih preventivnih zdravstvenih ukrepov za obvladovanje pandemije koronavirusa, na obrobju Mestnega parka sameva.
"Delamo v polnem zagonu in veseli smo, da živali ne poznajo težav, ki tarejo nas, ljudi. Tako trenutno nimamo živalskega pacienta, čeprav se občasno zgodi, da kateri od oskrbovancev zboli, a s strokovnim znanjem in pomočjo pogodbenega veterinarja večino zdravstvenih problemov kmalu uspešno odpravimo. Predvsem v ribjem svetu so bolezni dokaj pogoste. Tako rek Zdrav kot riba v vodi sploh ne drži. Malo je namreč živalskih skupin, ki bi jih pestilo toliko zdravstvenih problemov kot prav ribe," z nasmehom pove vodja Akvarij-terarija Branko Kolar.

Branko Kolar, vodja Akvarij-terarija
Andrej Petelinšek

Več časa za živali

​In čeprav v nekaterih znanih živalskih vrtovih po svetu, ki ta hip že tonejo vse globlje v rdeče številke in hudo finančno stisko, razmišljajo o morebitnem evtanaziranju katere od živali, se več kot 120 vrstam rib ter 50 različnim vrstam plazilcev, dvoživk in insektov z vseh koncev sveta v majhni stavbi ob vhodu v 140 let stari park godi morda celo za spoznanje bolje kot sicer, pravi Kolar. Ker zaposleni nimajo vodenih ogledov skupin in s šolarji ne izpolnjujejo vprašalnikov med naravoslovnimi dnevi ter podobno, jim ostane več časa za oskrbovance.

Stavba Akvarij-terarija je že zelo dotrajana.
Andrej Petelinšek

Piton na mesec pospravi deset odraslih podgan​

Živali tudi med krizo dnevno pojedo nekaj kilogramov govejega in ribjega mesa ter školjk, pa tudi komarjevih ličink, vodnih črvov, mokarjev, čričkov. Ribam jedilnik dopolnijo še z vrhunsko vitaminizirano ribjo hrano in terarijskim prebivalcem na meni dodajajo vitaminsko-mineralne pripravke, vegetarijancu kuščarju legvanu, nekaj manjšim vrstam kuščarjev in želvam pa solato, korenje, bučke, alfalfa kalčke in sadje. "V akvarističnem delu so tako verjetno največji požeruhi razvpiti mesojedci, jata rib piraj iz Južne Amerike, ki dnevno pospravi pol kilograma govejega in pol kilograma ribjega mesa. V terarijskem oddelku pa je izreden jedec starosta med krokodili kajman, ki šteje že častitljivih 34 let in za dnevni obrok zmaže pol kilograma mesa na dan, med kačami pa po ješčnosti zagotovo izstopa metrski indijski piton, ki mesečno pospravi deset odraslih podgan," našteva Kolar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta