Arhitekturno rešitev za ureditev Maistrove grobnice že imajo

Marjan Toš
01.08.2020 05:00

V mariborskem Maistrovem društvu so upajo, da jo bodo odobrili tudi generalovi potomci, podprla pa tudi občina Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob obletnici smrti sveče in spominska slovesnost
Sašo Bizjak

Ob 86-letnici smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra – Vojanova so pri njegovi grobnici na pobreškem pokopališču krajša spominska slovesnost. Pripravila sta jo Zveza društev generala Maistra Slovenije in mariborsko Maistrovo društvo. Ob udeležbi častne straže Slovenske vojske in navzočnosti mnogih mariborskih domoljubov je imel priložnostni nagovor Aleš Arih, predsednik Društva generala Maistra Maribor. 
Ob robu slovesnosti na Pobrežju pa je Arih javno izrazil upanje, da bodo z Mestno občino Maribor kmalu našli skupni jezik o celoviti obnovi in ureditvi generalove grobnice na Pobrežju. Pridobili so že arhitekturno rešitev, o kateri se bodo pogovarjali tako z županom Sašem Arsenovičem kot seveda tudi z generalovim vnukom Borutom Maistrom, ki je skrbnik družinske grobnice Maistrovih na pobreškem pokopališču. V društvu so prepričani, da jim bo MO Maribor pri realizaciji finančno pomagala, sicer bodo morali sredstva za prenovo zbrati drugače. Podporo za realizacijo zahtevnega projekta so že dobili v Zvezi društev generala Maistra Slovenije. O tej nameri so po slovesnosti seznanili tudi podžupanjo Iskro. Delovni razgovori o preureditvi Maistrove grobnice naj bi predvidoma stekli že jeseni.
Spomnimo, da je general Rudolf Maister zaradi kapi umrl 26. julija leta 1934 na posestvu na Uncu. Pokopali so ga štiri dni kasneje na mariborskem pokopališču. Ob prevozu krste iz Unca preko Ljubljane, Celja v Maribor se mu je poklonila množica ljudi, še posebno v Mariboru.
V njegovem mestu so mu pripravili mrtvaški oder v veži mestnega magistrata, kjer se je od njega poslovilo več kot deset tisoč Mariborčanov in okoliških prebivalcev. Sledil je veličasten pogrebni sprevod, največji pogreb v zgodovini Maribora. Za topniško lafeto s krsto, na katero sta bili položeni generalova kapa in njegova sablja, je korakalo 25 tisoč ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta