Bližnje srečanje s kačo: pustite, da se umakne

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
12.06.2019 16:58

Na Kalvariji, Piramidi in ob Dravi je mogoče srečati tudi kakšno kačo. Potrebna je previdnost, ne panika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gož
Igor Napast
Kača kobranka
Gasilska Brigada Maribor
Kačo je mogoče srečati v naravi, a tudi ko prečka cesto. Tale se je to odločila storiti v bližini hotela Arena. 
Andrej Petelinšek
Profimedia

Lepi sončni dnevi kar vabijo na sprehode v naravo in tam lahko srečamo tudi kačo. Sodeč po objavah na družabnih omrežjih, se zdijo ta srečanja pogosta. Je letos res več kač kot običajno, imamo kačje leto? "Temu ne bi mogel pritrditi," odgovarja Branko Kolar iz mariborskega Akvarija - terarija. "Kače zdaj po letošnjem hladnem maju zelo uživajo na prisojnih legah, pregrevajo se na soncu, črpajo UV-žarke. In ker je to hkrati tudi čas njihovega parjenja, so živali manj previdne," o možnem razlogu za morebitno bolj pogosto opaženost razmišlja Kolar. Če sploh so pogosteje opažene kot sicer. Še nedavno je to, da je kdo srečal kačo, ostalo slišano v manjšem krogu, danes pa objava takega srečanja na družabnih omrežjih zajame množico ljudi. In ker videti kačo pač ni čisto vsakdanje - kače se nam namreč praviloma izognejo, če nas zaznajo - se srečanje s kačo neredko deli na teh omrežjih.

Kačo je mogoče srečati v naravi, a tudi ko prečka cesto. Tale se je to odločila storiti v bližini hotela Arena. 
Andrej Petelinšek

V Sloveniji živi enajst vrst kač, od tega so tri strupenjače - modras, navadni gad in laški gad, ki živi na Primorskem. Kakšne kače pa živijo v naši neposredni bližini? "Na Piramidi in Kalvariji so večinoma modrasi, nižje na vrtovih, ob vrtnih lopah, pri vznožju so goži in smokulje, ob Dravi pa kobranke in belouške, drugih skorajda ni," razlaga Kolar. Od naštetih je samo modras strupena in nevarna kača. Pri nas lahko živi še navadni gad, a ga Kolar na mariborskem območju ni videl vsaj že 20 let. "Čeprav nam vsako leto kdo prinese mrtvo smokuljo in trdi, da je gad, a seveda ni. Smokulja ima smolo, da je nekoliko podobna gadu, in četudi nima rožička, značilnega za gada, jo ljudje zamenjajo z njim - strah ima velike oči in smokuljo potolčejo v veri, da so ubili strupenega gada," pravi Kolar.

Večina kač v Mariboru je nenevarna, še največja je vrjetnost, da srečamo modrasa.
Igor Napast

Kača se umakne, če ji damo priložnost

Če smo na sprehodu glasni, nas kača praviloma zazna in se umakne. Če jo vseeno presenetimo in jo vidimo, le obstanimo in kača se bo umaknila. Lahko tudi z nogo udarimo ob tla, da začuti vibracije, nikakor pa ne drezamo vanjo in je ne preganjamo ali dražimo s palico ali celo z nogo. "Če obstanemo in ji damo čas, da se umakne, bo to zagotovo storila," pravi Kolar.

Letos v mariborskem UKC en primer ugriza kač

V Centru za zastrupitve UKC Ljubljana zaradi ugriza kače letno sprejmejo pet do deset ljudi, približno polovica jih potrebuje protiserum. V UKC Maribor so letos obravnavali en ugriz kače, lani pa štiri (od tega en otrok in tri odrasle osebe). "Pri vseh primerih sicer ni bilo potrjeno, da je šlo dejansko za ugriz kače, v dveh primerih je bil samo sum na ugriz kače. Pri navedenih ugrizih je bil en ugriz v spodnje okončine in eden v roko. V UKC Maribor imamo protistrup vedno na voljo. Pri odrasli osebi je izjemno malo verjetno, da bi bile resne posledice ob piku slovenske kače, več previdnosti svetujemo pri otrocih," pravijo v Urgentnem centru UKC Maribor. 

Gož
Igor Napast
Kača kobranka
Gasilska Brigada Maribor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta