Čistilne akcije na desnem bregu Drave: Negativno presenetil Park mladih, kako je na območju Pekarne? Skupno zbrali pet ton komunalnih odpadkov.

Andreja Kutin Lednik
17.04.2021 13:00
Čistilne akcije na desnem bregu Drave razkrile, da ne uživajo v naravi vsi enako. Količine odpadkov so ponekod presenetile. So moji odpadki res moja skrb? Očitno ne mislijo vsi tako.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Da akcija mora postati tradicionalna, so ocenili domala vsi, ki so danes z začudenjem nabirali v vreče smeti, ki so ležale na nadvse nenavadnih mestih. In se po drugi stran čudili, kako čisto je pravzaprav območje Pekarne.

Saso Bizjak
Saso Bizjak

Negativno je denimo presenetil Park mladih, je povedala podžupanja Alenka Iskra, ki je bila zadovoljna z odzivom občanov na občinsko čistilno pobudo. Še največ zgražanja so poželi koronski odpadki; embalaža hrane in pijače za na pot, maske, rokavice. 9-letna Naja pa je ogorčena: "Največ je bilo cigaretnih ogorkov!"

Saso Bizjak

V Pekarni so tako uporabniki namesto smeti odnašali navlako in urejali okolje, mariborski potapljači, ki so koordinirali čiščenje, pa so napovedali akcijo, ki bo bolj v njihovem elementu, torej v Dravi. Najverjetneje bo maja.

Skupno so v  čistilni akciji na desnem bregu Drave Mariborčani zbrali pet ton komunalnih odpadkov in zelenega obreza. Sodelovali so krajani enajstih mestnih četrti in krajevnih skupnosti na desnem bregu Drave: Limbuš, Pekre, Studenci, Tabor, Magdalena, Nova vas, Radvanje, Razvanje, Pobrežje, Brezje-Dogoše-Zrkovci in Tezno. Na občini ocenjujejo, da se je akciji pridružilo skupno okoli tisoč občanov. Iz Snage – njena vozila so po zaključeni akciji, po 16. uri, odpeljala odpadke s 36-ih zbirnih mest – so sporočili, da je bilo včeraj pobranih: - 3000 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov in - 4120 kilogramov zelenega obreza. Na zbirnih mestih se je nabralo tudi 2220 kilogramov kosovnih odpadkov, ki pa jim ta akcija sicer ni bila namenjena.

"Najboljši odziv občanov in tudi odlično organiziranost akcije smo ugotovili v KS Limbuš; zelene dele kraja in okolico stanovanjskih naselij je čistilo okoli 150 krajanov, ki so se organizirali tudi v okviru društev: Turističnega društva Limbuš, Taborniškega društva Maistrov rod in Društva upokojencev. V MČ Razvanje so sodelovali krajani in predstavniki Turističnega društva. Najmanj odziva krajanov smo ugotovili v MČ Tezno, Pobrežje in Nova vas," poročajo o akciji z občine.

V soboto, 24. aprila, se bo čistilna akcija nadaljevala v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih na levem bregu, posebne pozornosti pa bo deležno obrežje Drave. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta