Direktor UKC Maribor Vojko Flis: Pritiski se stopnjujejo

Jana Juvan
19.04.2021 19:30
Direktor UKC Maribor, ki se mu izteka mandat, se je moral pred svetom zavoda zagovarjati zaradi hudih očitkov anonimnežev. O novem direktorju že 7. maja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojko Flis še ni odločen, ali bo znova kandidiral za mesto direktorja UKC Maribor. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Svet UKC Maribor je po naročilu ministrstva za zdravje moral obravnavati vsebino 65 strani dolgega anonimnega pisma, ki ga je nekdo 1. aprila poslal na ministrstvo. V enajstih točkah so obračunali predvsem z direktorjem dr. Vojkom Flisom in njegovim najožjim krogom. Očitki so sicer zelo resni. Med drugim so mu očitali nepravilnosti na področju nabav, neodzivnost na poročila o mobingu med zaposlenimi, klientelizem pri zaposlovanju, obračunavanje s posamezniki, ki opozarjajo na napake, neupoštevanje mnenja strokovnega sveta in strokovnega direktorja dr. Matjaža Vogrina, pa tudi neupoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

"Anonimke so prišle vsakič, ko se je zamenjal kak član sveta zavoda, ko je prišel novi minister in podobno. Enaka anonimka je lani šla tudi na okrožno sodišče in KPK. Oba sta vse navedbe zavrgla. Se pa glede na to, da mi poteka mandat, pritiski stopnjujejo. Prišlo je tudi do poškodovane lastnine mojih bližnjih," je uvodoma povedal Flis. Prav zaradi teh pritiskov in fizičnih napadov na njegove bližnje, pravi, še ni odločen, ali bo znova kandidiral za mesto direktorja. O novem direktorju bo svet zavoda odločal že na naslednji seji, ki bo 7. maja.

Ponavljajoče se obtožbe

Vodstvo bolnišnice je sicer zanikalo vse očitke. Tudi pisno so članom sveta zavoda poslali obširna pojasnila. Člani so nato debeli dve uri razpravljali o vsebini, vmes pa ugotavljali, da niso (predvsem pravno) dovolj usposobljeni, da bi odločali o teh zadevah, in razmišljali o uvedbi zunanje revizije. A so ocenili, da gre za ponavljajoče se obtožbe. Podobna pisanja naj bi bila že poslana na več uradnih naslovov, kjer so obtožbe obravnavali - KPK, državno tožilstvo, informacijski pooblaščenec in razne inšpekcijske službe, nikjer naj ne bi bili našli večjih kršitev.

V svetu zavoda, ki ga vodi Kazimir Miksić, niso zaznali prepričljivih argumentov, ki bi potrdili domneve o kršitvah vodstva UKC. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

​Na koncu so zato v svetu zavoda sklenili, da "niso zaznali prepričljivih argumentov, ki bi potrdili domneve o kršitvah vodstva UKC in direktorja Vojka Flisa". Glede mobinga je Flis dejal, da nobena prijava ni bila podana uradno, po postopkih, ki jih predvideva bolnišnica. In da se je vodstvo odzivalo, kadar se je kdo s takšnimi obtožbami obrnil na svoje predstojnike.

Montažna bolnišnica še v času epidemije?

Potem ko je v začetku aprila prekinil razpis za tako imenovano montažno covid bolnišnico, ki jo načrtujejo že od marca lani, in je o tem minuli teden zaradi zaskrbljenosti, da postopki tečejo predolgo, razpravljal tudi strokovni svet bolnišnice, je direktor o poteku projekta moral poročati tudi svetu zavoda. Flis je razložil, da je bil postopek javnega naročila "zakonito končan", ker se niso mogli odločiti za nobenega od ponudnikov, saj da ti niso mogli odgovoriti na medicinska vprašanja. "Ni bilo mogoče razbrati, da bo mogoče za bolnike zagotoviti varne pogoje. Eden je ponudil celo kontejnerje. Jaz za 4,5 milijona evrov ne bom podpisoval mačka v žaklju. Želim vedeti vnaprej, kaj čaka bolnike v tej stavbi," je dejal Flis.

UKC Maribor
Andrej Petelinšek

Zdaj bodo nadaljevali z odprtim javnim naročilom po konkurenčnem postopku s pogajanji, kar bo po Flisovi napovedi trajalo štiri tedne. Svetnike je sicer skrbelo, da stavba ne bo postavljena v času trajanja epidemije, kar bi lahko pomenilo velik zaplet pri uporabnih dovoljenjih, saj zakonodaja le v času epidemije za takšno gradnjo ne predvideva pridobitve gradbenega dovoljenja.

Onkologija "na vrhu prioritet"

Gre za objekt, v katerem bi ločeno od vseh ostalih obravnavali vse covidne bolnike na enem mestu, s čimer bi lahko delo na ostalih oddelkih potekalo naprej v večjem obsegu. V naslednji fazi, po epidemiji, bi bil objekt namenjen preselitvi infekcijskega oddelka, katerega dotrajano stavbo nameravajo v celoti obnoviti. Na koncu pa bi prostori pripadli oddelku za onkologijo. Slednjega sicer tudi nameravajo širiti, kot smo že poročali. Direktor je tudi danes potrdil, da zadeve tečejo, dokumentacija je pripravljena in da je onkologija "na vrhu prioritet". Enako naj bi veljalo za urgentni center. Obe stavbi sta bili že v osnovi načrtovani tako, da ju je mogoče nadgraditi za dve nadstropji, a zaradi težav s financiranjem ni prišlo do realizacije vseh predvidenih gradbenih faz. Flis pravi, da bo financiranje zdaj rešeno "srednjeročno".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta