Dobrodelna akcija: Matiji na pomoč priskočila tudi Palčica Pomagalčica

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
04.02.2020 15:43

Dobrodelna akcija za štiriletnega Matijo s cerebralno paralizo je uspela, družina je s pomočjo posameznikov, podjetij, občine in društev zbrala 70 tisoč evrov za operacijo ter stroške poti in bivanja v ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija z opornicami sicer hodi sam, a po prstih, kolena ima obrnjena navznoter in je manj stabilen, vse to pa lahko kasneje povzroči težave s hrbtenico, kolki in držo.
Osebni Arhiv

Denar za plačilo nevrološke in ortopedske operacije v ZDA, s katero bodo štiriletnemu Matiji predvidoma trajno zmanjšali ali odpravili spastičnost, izboljšali hojo in držo, je že nakazan, njegova starša Tina in Martin pa sta neizmerno vesela in hvaležna, saj smo Slovenci ponovno pokazali, da znamo stopiti skupaj. V le poldrugem mesecu je namreč družina zbrala predvidenih 70 tisoč evrov za operacijo ter stroške poti in bivanja v ZDA.
Sredstva so donirali posamezniki, podjetja, občina, manjkajoči znesek, slabih 21 tisoč evrov, pa je dodalo društvo Palčica Pomagalčica, ki zdaj iz presežka sredstev, ki so se zbrala za malega Krisa, pomaga drugim otrokom, ki potrebujejo pomoč pri zdravljenju.

Po operaciji še dve leti fizioterapij

Matija ima cerebralno paralizo, natančneje spastično diplegijo. Rodil se je v šestem mesecu nosečnosti z urgentnim carskim rezom in potem na intenzivni terapiji preživel poldrugi mesec. Huda dihalna stiska ob rojstvu je lahko znak resnih težav in pri dečku so se znaki cerebralne paralize začeli kazati, ko je začel hoditi. V URI Soča so mu postavili diagnozo in ga vodili. Matija zdaj z opornicami sicer hodi sam, a po prstih, kolena ima obrnjena navznoter in je manj stabilen, vse to pa lahko kasneje povzroči težave s hrbtenico, kolki in držo.

Matijo čakajo po operacijah skoraj vsakodnevne fizioterapije predvidoma še dve leti.
Osebni Arhiv
Matija v spremstvu staršev odide na pot v ZDA 17. marca.
Osebni Arhiv

Če denarja ne bi zbrali, bi najela kredit

"Upali smo, da bomo zbrali vsaj nekaj denarja, da ne bova imela tako zelo visokih kreditov, a nam je s pomočjo mnogih dobrih ljudi, podjetij, občine, ZPM Slovenije, Palčice Pomagalčice uspelo. Res smo zelo veseli in hvaležni. Če denarja ne bi zbrali, bi najela kredit - ni druge, kajti 'okno' se zapira, starejši ko je otrok, slabše je stanje in manj učinkovit je poseg," pravi Potočnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta