Dobrodelni koncert za mlade glasbenike iz Ukrajine

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
16.06.2022 02:00

V Veliki dvorani SNG Maribor bo v soboto koncert mladih glasbenih talentov iz Ukrajine pod okriljem Soroptimist kluba Maribor, ki deluje že tri desetletja, prav štipendiranje nadarjenih glasbenikov pa je rdeča nit njegovega delovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi glasbeniki iz Ukrajine bodo nastopili združeni s Slovenskim mladinskim orkestrom pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh. 
Darja Štravs Tisu

V soboto ob 19.30 bo v Veliki dvorani SNG Maribor dobrodelni koncert, na katerem bodo nastopili mladi glasbeniki iz Ukrajine, združeni s Slovenskim mladinskim orkestrom pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh. Koncert, s katerim bodo zbirali denar za svoje nadaljnje bivanje in šolanje v Sloveniji, bo potekal pod okriljem Soroptimist kluba Maribor, ki deluje že tri desetletja, prav štipendiranje nadarjenih glasbenikov pa je rdeča nit njegovega delovanja.

"Mladi ukrajinski glasbeniki se želijo s tem zahvaliti, ker smo jih v državi tako odprto sprejeli. Vsa sredstva od dobrodelnega koncerta bodo šla za njihovo šolanje, da bodo pri nas lahko svoj glasbeni talent razvijali še naprej," pravi Mirjana Zgaga, predsednica humanitarnega Soroptimist kluba Maribor. Mladi nadarjeni ukrajinski glasbeniki, ki so se pred vojno zatekli v Slovenijo, imajo v organizaciji Slovenskega mladinskega orkestra urejeno bivanje, splošno izobraževanje, individualni instrumentalni pouk, skupinski pouk, komorne zasedbe, orkestrske vaje …

Soroptimist klub Maribor je del mreže Soroptimist International, mednarodnega združenja poklicno uspešnih in družbeno aktivnih žensk, ki združuje več kot sto tisoč članic v 130 državah. S svojim delovanjem predvsem podpirajo mlade nadarjene umetnike in pomagajo ženskam in družinam v stiski ter otrokom in starejšim s posebnimi potrebami. Tako so mariborske soroptimistke med drugim podprle Luko Šulića, Evo Šulić, pianista Nejca Kapleta, hornista Andreja Žusta, trobentača Francija Kosema, sopranistko Niko Gorič in številne druge, pa tudi Varno hišo Maribor, projekte OŠ Gustava Šiliha, Hospicev tabor žalujočih otrok Levjesrčni, zdaj pa pomagajo tudi ukrajinskim beguncem v Mariboru. "Za pomoč ukrajinskim beguncem smo se povezali s Slovensko filantropijo v Mariboru," pravi Mirjana Zgaga.

Zapišimo še, da bodo na sobotnem dobrodelnem koncertu na sporedu dela ukrajinskih in slovenskih skladateljev. Mladim ukrajinskim in slovenskim glasbenikom bosta dirigirali Olga Huma iz Ukrajine in Živa Ploj Peršuh. Vstopnice so naprodaj pri blagajni SNG Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta