Družinsko podjetje z Zgornje Polskave: S posebnim sušenjem pri živilih ohranijo vitamine

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
28.09.2020 05:26

Razvijajo postopek in na trg pošiljajo živila, posušena s pri nas še malo poznanim postopkom. Sedaj želijo svoje delo in izdelke bolj na široko preizkusiti še na tržišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Liofilizirane jagode podjetja Tri Remi

V družinskem podjetju Tri Remi z Zgornje Polskave se že štiri leta ukvarjajo z liofilizacijo sadja. Gre za posebno sušenje z globokim zamrzovanjem, pri čemer po posebnem postopku odstranijo vodo, živila pa tako ohranijo strukturo, barvo, aromo, s tem pa tudi minerale in vitamine. Pri sadju se tudi ohrani 100-odstotni sadni delež, ki mu ne dodajo sladkorja, konzervansov ali barvil. "Idejo sva dobila na sejmu Čokolada in vino, opazila potrebo po liofiliziranem sadju, ki še ni poznano širši množici. Naslednji korak je bilo iskanje ustreznega stroja in druge pripadajoče opreme, kar je bila težka naloga. Naključje je hotelo, da je proizvajalec laboratorijske opreme v Sloveniji, ki je znal narediti liofilizator primerne velikosti za začetek proizvodnje. Nakupu sta sledili dve leti testiranja, učenja in preizkušanja idej, kajti informacije o postopku liofiliziranja sadja in zelenjave so zelo skope oziroma jih ni," pravi Renata Belič, ki dejavnost skupaj z možem Marjanom in hčerko Majo izvaja v pritličnih prostorih hiše.

Marjan in Renata Belič 
Osebni Arhiv

Do zdaj so posušili jagode, borovnice, aronijo, maline, hruške, gobe, fige, tartufe, kakije, limone in brusnice, cvetni prah, smrekove vršičke ... Seznam z vsakim dnem postaja daljši. Od začetka je največji hit jagoda, vzgojena na domačem vrtu. Nasploh skrbijo za to, da so njihovi izdelki iz lokalnega okolja. "Po prevzemu je pomembno, da je sadež v najkrajšem času liofiliziran, da ohrani okus, barvo in strukturo. Medtem ko običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili, lahko močno spremenijo biokemično sestavo, sušenje z liofilizacijo dejansko zaščiti biokemično in encimsko sestavo živil. Ob primernem skladiščenju (v nepredušno zaprti stekleni posodi in temnem prostoru), zagotavlja postopek neomejen rok uporabnosti," pojasni Beličeva.

Obenem skrbijo za okolje, saj svoje produkte v steklenih kozarcih razvažajo z električnim vozilom in spraznjene kozarce spet prevzemajo. Želijo namreč, da kupci pridejo z lastno embalažo. Po nabavi stroja so tudi začeli mreženje z drugimi slovenskimi pridelovalci biološkega sadja in zelenjave, za katere prav tako opravljajo postopek liofilizacije, saj so, kot pravijo, tačas edino družinsko podjetje, ki to opravlja. V prihodnje nameravajo še naprej širiti število trgovin, v katerih bodo na voljo njihovi izdelki, hkrati pa opravljati storitev liofilizacije, kar je njihova osnovna dejavnost. Da bi za svojo širitev pridobili dodatna sredstva in zagon, bo za njihov projekt Liofilizirano sadje - zdravo in hrustljavo od 1. oktobra mogoče tudi prispevati na spletni platformi za množično financiranje ​Adrifund.

"Platforma nam bo omogočila tudi interakcijo med osebami, ki stremijo k istim ali podobnim ciljem, hkrati bomo dobili tudi oceno našega koncepta in vpogled v zanimanje za naš produkt. Zbrana sredstva bi nam omogočila izgradnjo večjih prostorov za lažje izvajanje dejavnosti, kasneje morda tudi izobraževanja majhnih skupin," načrte razkriva Renata Belič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta