Dvorana Tabor: Za prenovo bo država primaknila 3,2 milijona evrov: Predvidena je tudi dozidava na vzhodni strani

Igor Selan Igor Selan
02.02.2021 16:30
Ker so na mariborski občini neuradno vendarle dobili zagotovila, da bo vlada sofinancirala obnovo športne infrastrukture za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine 2023, bo župan Saša Arsenovič pogodbo z Evropskim olimpijskim komitejem zdaj vendarle podpisal.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tekma košarkarskih reprezentanc Slovenije in Grčije leta 1998
Miran Slunjski
Dvorano Tabor so začeli graditi leta 1979 in jo dokončali pet let kasneje, otvoritev je bila 4. julija 1984.
Danilo Cvetnic

Kot so potrdili na ministrstvu za šolstvo in šport, je država Mariboru za prenovo dvorane Tabor pripravljena nameniti 3,2 milijona evrov. Denar je vlada zagotovila v proračunski postavki Letni program športa 2021. Odločitev vlade mora zdaj sicer potrditi še Olimpijski komite Slovenije (OKS), ki se bo sestal jutri.

"Preden začnemo v Mariboru proslavljati, bi počakal še na odločitev OKS, ker obstaja možnost, da bi ta odločitev vlade prerekal. Res je sicer, da vladi odločitve OKS ni treba upoštevati, da torej tudi v primeru, da bi OKS ocenil, da bi bilo bolj smotrno ta denar porabiti kje drugje, denar vseeno nameni Mariboru, pa vendar. Ne bi namreč želel, da se nam ponovi kakšna zgodba iz preteklosti," je previden predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada.

Predvidena je tudi dozidava dvorane na vzhodni strani, ki pa ne bo prinesla bistvenega povečanja kapacitete.
Marko Vanovšek

Občina tik pred podpisom pogodbe z EOK

Previdni ostajajo tudi na mariborski občini. Kot je povedal podžupan Samo Peter Medved, uradnega obvestila, da je vlada denar za obnovo dvorane Tabor dejansko zagotovila, namreč še nimajo. To je tudi razlog, zakaj je župan Saša Arsenovič do nedavnega zavlačeval s podpisom pogodbe za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) 2023, ki se ga bo predvidoma udeležilo okrog 3600 športnikov med 15. in 18. letom starosti iz 50 držav in za izvedbo katerega je vlada 5. januarja občini dala tudi soglasje. Ker pa so neuradno na občini vendarle dobili zagotovila, da bo vlada sofinancirala obnovo športne infrastrukture v Mariboru, bo župan pogodbo z Evropskim olimpijskim komitejem (EOK) zdaj vendarle podpisal.

Dvorana Tabor in Ledna dvorana
Marko Vanovšek

"Trenutno z EOK usklajujemo tekst pogodbe, podpis je v bistvu tik pred zdajci. Pričakujemo, da bo, ko bo pogodba podpisana, sledil še podpis pisma o nameri z vlado, ki je prav tako že pripravljeno. Rečeno nam je namreč bilo, da je, potem ko je vlada dala soglasje za izvedbo OFEM, zdaj na vrsti občina, da podpiše pogodbo z EOK, potem pa bo vlada pismo o nameri podpisala. V tem bo nato opredeljeno vse potrebno za izvedbo festivala, kdo, kaj, koliko, za kaj ..." je povedal podžupan Medved.

Med vidnejšimi prireditvami je bil v dvorani Tabor koncert Raya Charlesa.
Boris Vugrinec

Občina bo dvorano prenavljala fazno

Po najnovejši projektantski oceni bo celovita prenova dvorane Tabor občino stala slabih devet milijonov evrov, pri čemer so gradbeno obrtniška dela ocenjena na 7,4 milijona evrov, fasada na 958 tisoč evrov, notranja oprema pa na 362 tisoč evrov. Kot je povedal podžupan Medved, bo občina v prihodnjih dneh podrobno pregledala obstoječe projekte za prenovo in se najverjetneje odločila za izvedbo po fazah.

Dvorana Tabor
Miran Slunjski

"Faze prenove bomo nato prilagodili finančni konstrukciji, zaenkrat imamo predviden denar za projektno dokumentacijo, za ostalo pa, če bo potrebno, lahko sprejmemo tudi rebalans proračuna. Najbolj potrebne prenove so vsekakor garderobe, prav tako izolacija, nezadostna je tudi požarna varnost. Zaradi slednje je v gradbenem dovoljenju predvidena tudi dozidava dvorane na vzhodni strani, ki pa ne bo prinesla bistvenega povečanja kapacitete. Več o potencialnih scenarijih bo sicer mogoče povedati šele čez kakih deset dni," je napovedal Samo Peter Medved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta