Euro do 21 let: Nogometno krašenje mesta in potem zares

Miha Dajčman
10.03.2021 06:10
Animacija za prebivalstvo je preseljena na splet, aktivirani so in še bodo otroci, reprezentanti, zvezdniki.V Mariboru bodo bivali Španci in Slovenci, na Ptuju Italijani
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ljudskem vrtu nameščajo nove stole, zaradi epidemije pa ti žal še ne bodo zasedeni. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Da leta ne pomenijo nič, kar je slogan evropskega prvenstva v nogometu do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem, v mestu ob Dravi že nekaj tednov s številnih oglasnih panojev sporočajo organizatorji velikega tekmovanja. Ta hip v štirih slovenskih mestih tečejo še finalne priprave. Ljudski vrt bo v skupinskem delu tekmovanja gostil tri tekme, Slovenija se bo na otvoritvenem obračunu v sredo, 24. marca, ob 18. uri pomerila z aktualnimi prvaki Španci, v torek, 30. marca, pa še z Italijani. Nogometni velesili se bosta v Mariboru pomerili tudi med seboj, vmes bodo Slovenci igrali še s Čehi v Celju. V majsko-junijskem delu tekmovanja pa bosta v Ljudskem vrtu četrtfinale in polfinale.

Dva tedna pred prvenstvom je že jasno, da mnogih aktivnosti v mestih ne bo, zato so potrebne digitalne alternative. "Sledimo smernicam Uefe, dogodki v živo za aktivacijo prebivalstva niso dovoljeni. Pripravljamo oddajo Uvertura U21, ki bo na sporedu 21. marca. Predvajana bo na BK TV ter na družbenih omrežjih NZS, Mestne občine Maribor, Zavoda za turizem Maribor in na Večeru. V oddajo so vabljeni Radenko Mijatović, Saša Arsenovič, Zlatko Zahovič, Dominika Čonč, Slavko Vinčič, Sebastijan Harc, Matej Tušak in Aleksander Čeferin," razkriva ​Nataša Ritonija, vodja za mednarodno sodelovanje v kabinetu Mestne občine Maribor.

Občina je že pred dnevi pozvala občanke in občane, naj delijo svoj najljubši navijaški utrinek. Pripravili bodo namreč navijaški kolaž in ga predvajali v okviru omenjene oddaje pa tudi ob drugih priložnostih. V promocijo dogodka bodo prav tako vključeni mladi reprezentanti. Pred in med velikim dogodkom bodo v Mariboru aktivirali otroke v vrtcih in šolah. Središče Maribora bo kmalu "nogometno preoblečeno", z zastavicami, ki jih je pripravila Uefa, napoveduje Ritonija in dodaja: "Žal nam je, ker so vse druge aktivnosti odpadle. Upamo, da bomo del teh aktivnosti lahko izvedli v drugem delu prvenstva. V mislih smo imeli denimo prizorišča za spretnostne igre pa street food festival ..."

So pa na MOM že zbrali prijave za mestno ligo ekip mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ki naj bi bila zapuščina prvenstva. "Večina ekipe že ima, nekateri jih še sestavljajo. Liga bi se po najbolj optimističnem scenariju morala začeti aprila. Trenutno dvomimo, da bo tako, vsekakor pa je želja, da jo izvedemo pred drugim delom tekmovanja," pravi Ritonija.

Neuradno smo izvedeli, da bo slovenska reprezentanca med prvim delom tekmovanja nastanjena v hotelu Arena, v hotelu Habakuk bo bivala španska reprezentanca, za ljudi iz Uefe in novinarje iz vse Evrope bodo odprti tudi nekateri drugi mariborski hoteli. Češka reprezentanca bo najverjetneje bivala v Celju, italijanska pa v hotelu Primus na Ptuju. Za nastanitve in prevoze skrbi Uefa. Na Mestni občini Maribor se nadejajo, da bodo za novinarje lahko izvedli voden ogled Maribora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta