Kmalu vse nared za Euro talentov do 21 let

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.02.2021 19:56
Čez 40 dni se bo s tekmo med Slovenijo in Španijo v Ljudskem vrtu začelo evropsko nogometno prvenstvo do 21 let, ki ga gostita Slovenija in Madžarska
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko se bo 24. marca v Ljudskem vrtu začelo EP do 21 let, bodo na stari tribuni predvidoma že sedeži, a vprašanje je, če zapolnjeni.
Andrej Petelinsek

Vse bliže je nogometno evropsko prvenstvo do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem, ki bo v dveh delih med 24. in 31. marcem ter med 31. majem in 6. julijem. Ob Mariboru, Ljubljani, Celju in Kopru bodo 16 reprezentanc gostila še štiri madžarska mesta. V zadnjih tednih priprav imajo v mestih gostiteljih več načrtov izvedbe tekmovanja, razlog za to je spreminjajoča se epidemiološka slika. Če bodo na stadionih lahko gledalci, še ni znano, v vseh mestih pa se kljub temu pripravljajo na številne spremljevalne dogodke.

Andrej Petelinsek

Slovenija se pripravlja na največji nogometni dogodek, ki ga lahko gostimo v državi, zato je organizacija prvenstva velik zalogaj, pravi Lea Soklič, vodja projekta EP do 21 let pri NZS. V prvem delu tekmovanja bo v Sloveniji gostila dvanajst tekem, poleti sledijo še štiri v Stožicah in Ljudskem vrtu, v Ljubljani bo tudi finale prvenstva. "Z organizacijo smo se začeli ukvarjati leta 2019. Do začetka nas loči še šest tednov. Trenutno usklajujemo zadnje podrobnosti z lastniki stadionov in z reprezentancami, ki bodo bivale v Sloveniji," razlaga Sokičeva, ki vodi organizacijsko ekipo 30 ljudi, kmalu se bo ta povečala na 150 članov.

Komentatorska mesta skoraj pošla

Epidemija je bistveno spremenila prvotne načrte priprav na tekmovanje, ki bi moralo biti izvedeno junija letos, zdaj pa bo potekalo v dveh delih. "S spremembo smo imeli tudi tri mesece manj časa za priprave. Hkrati je pandemija prinesla kup dodatnih zahtev, od higienskih protokolov do testiranj. A reprezentance so na to pripravljene. Vsi se zavedamo, da če ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 ne bi bilo, prvenstva ne bi mogli organizirati, to smo ponotranjili," pravi Sokličeva.

Promocijski dogodki prvenstva so se premaknili na splet, veliko načrtov, kako dogodek na osebni ravni približati navijačem, ne bo izpeljanih, priznava Sokličeva. Po njenih besedah je zanimanje za televizijske prenose s prvenstva veliko. "V Sloveniji bo tekme prenašala Televizija Slovenija. Na vsakem stadionu je Uefa ponudila po deset komentatorskih mest za televizije po Evropi, ki bodo v živo komentirale tekme. Za skoraj vse tekme so vsa mesta že zasedena, kar je pokazatelj, da na evropski ravni obstaja veliko zanimanja za tekmovanje. Tekme s prvenstva v Italiji pred dvema letoma si je ogledalo 150 milijonov gledalcev. Ker se je format turnirja iz dvanajstih ekip povečal na 16, pričakujemo še večjo številko gledanosti."

Deveti načrt, najbrž ne zadnji

V Ljubljani, kjer so vajeni gostiti večja športna tekmovanja, so organizatorji pripravili tri delovne skupine - za promocijo, mobilnost in varnost. Kot v drugih mestih se tudi v prestolnici pripravljajo na izvedbo dogodka z gledalci ali brez njih. Dogodek bi radi približali meščanom, promovirali mesto in hkrati dokazali, da je izvedba velikega športnega dogodka mogoča tudi v času pandemije, je dejal ljubljanski podžupan Dejan Crnek: "Po klubih in šolah zbiramo stare nogometne žoge, ki jih bomo izobesili po celem mestu kot inštalacije, potem pa s predelavo te žoge uporabili za športne torbe, podlage za športne objekte in kot okras na prireditvah, ki jih načrtujemo." V primeru prihoda navijačev bodo za nekaj dni nabrežja ob Ljubljanici poimenovali po nogometnih velesilah, gostinci pa bodo tem prilagodili menije v lokalih.

Dogodka se veselijo tudi v Mariboru, kjer pogrešajo nogometni utrip, ki so ga vajeni iz poletnih in jesenskih mesecev, ko vijoličasti igrajo v evropskih tekmovanjih. Priprave na dogodek so na občini začeli lani spomladi. "Trenutno imamo na mizi deveto različico koncepta, bojim se, da še ne bo zadnja," razlaga Nataša Ritonja, vodja za mednarodno sodelovanje v kabinetu Mestne občine Maribor. Osrednja zapuščina prvenstva naj bi bila mestna liga med krajevnimi skupnostmi in mestnimi četrtmi, ki jih je v občini 17, v Mariboru pa želijo organizirati tudi kulinarični festival.

Hrvati bi napolnili tribune

V Kopru so promocijo prvenstva intenzivno začeli decembra po žrebu skupin, ko so izvedeli, katere štiri ekipe bodo igrale v mestu. "Potihoma smo si želeli Italijane, ker so nam najbližje, bodo pa tukaj vsaj sosedi Hrvati. Če bo mogoče gostiti gledalce, bodo tribune polne," pravi Patrik Peroša, vodja projektne skupine za koordinacijo EP U21 na Mestni občini Koper.

V Celju bodo v času prvenstva posadili tipična drevesa držav, ki bodo tekme igrale na Areni Z'dežele, in obnovili eno od igrišč, že sedaj pa na dogodek opominjajo številni oglasni panoji, je dejala Katarina Karlovšek, vodja lokalnega organizacijskega odbora v Celju. V naslednjih mesecih se bodo trudili nogomet še bolj približati tudi deklicam in ženskam, 8. marca pa bo v Muzeju novejše zgodovine Celje pogovorni večer o nogometu, starejši občani bodo v videoposnetku pozdravili vse ekipe, štirje priznani celjski slikarji pa ustvarjajo slike na temo prvenstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta