Spomin na zadnji Euro do 21 let: VAR in italijanski temperament

Miha Dajčman
10.03.2021 06:10
Okusili smo zadnje prvenstvo leta 2019, ki sta ga gostila Italija in San Marino. Všečna igra mladih talentov je navijače privabila na stadione, na tekmi jih je bilo povprečno deset tisoč, in pred TV-ekrane
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angleško-francoski derbi v Ceseni pred 12 tisoč gledalci Foto: Miha Dajčman
Miha Dajcman

Najbolj opazno navijaško vzdušje z italijanskim temperamentom smo pred dvema letoma čutili v Bologni, kjer je igrala Italija. V Vidmu, Trstu, Ceseni, Reggio Emili pa so nas na veliko tekmovanje opozarjali zastavice, oglasni ponoji, napisi gostincev in veliko prostovoljcev iz vse Evrope.

Velika novost prvenstva je bila uvedba sistema VAR na vseh šestih stadionih, šlo je za testno izvedbo sodniškega odločanja s pomočjo videoanaliz. Uefa je bila nad delovanjem sistema navdušena, tudi med reprezentancami veliko negodovanj zaradi njega ni bilo. V prvem delu tekmovanja v Sloveniji videoanaliz sodnikov ne bo, smo izvedeli. Tudi za Italijo je bila organizacija Eura do 21 let velik logistični zalogaj. Za to, da je organizacija potekala brez zapletov, je v veliki meri skrbela Uefa s pomočjo številnih prostovoljcev iz vse Evrope, večina pa je bila domačinov. V modrih brezrokavnikih smo jih srečevali povsod. Način dela in organizacija dogodka sta enaka največjemu tekmovanju - evropskemu prvenstvu za člane, so povedali logistiki iz Uefe.

V Italiji je bilo zaradi učinkovitega javnega prometa in cestnih povezav veliko skrbi prihranjenih, razdalje prizorišč pa so bile primerljive z razdaljo med stadioni v Sloveniji. Čeprav se zdi, da evropsko prvenstvo do 21 let ni prireditev, ki bi ljubitelje športa in nogometa prikovala pred male ekrane, statistika govori nasprotno. Tekme prvenstva izpred dveh let si je na televiziji ogledalo 150 milijonov gledalcev in letos pričakujejo, da bi ta številka lahko bila še višja, saj na prvenstvu sodelujejo štiri reprezentance več. Da je zanimanje javnosti in medijev za tekmovanje veliko, govori tudi dejstvo, da so novinarske kapacitete na slovenskih stadionih, ki so rezervirane za neposredne televizijske prenose, zapolnjene. Tudi v Italiji so tekmovanje spremljali novinarji iz vseh sodelujočih držav, medijska središča na stadionih so bila pred tekmami in po njih polna, zanimanje v mešanih conah prav tako, največ dogajanja pa je bilo okoli talentirane domače reprezentance, saj je italijanska javnost od nje pričakovala veliko, a so gostitelji naposled obstali v skupinskem delu, iz katerega je vodilo le prvo mesto.

Nogometno obarvana Cesena v času Eura do 21 let v Italiji leta 2019 Foto: Miha Dajčman
Miha Dajčman

Tekme si je v živo ogledalo 214 tisoč gledalcev oziroma nekaj več kot deset tisoč na tekmo. Kljub temu da je tekmovanje potekalo po koncu sezone, ko so igralci izčrpani, so se gledalci naužili veliko dobrega in napadalnega nogometa. Na 21 tekmah je bilo doseženih 78 golov, kar je povprečno 3,71 gola na tekmo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta