Evakuacija v nedeljo: Pirotehniki izpostavljajo tri scenarije, z domov bo moralo 169 ljudi

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
14.01.2022 12:13

Priprave za nedeljsko evakuacijo na Teznem v Mariboru, ki jo je sprožila najdba 250-kilogramske bombe na gradbišču v Prevorškovi ulici, so v polnem teku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kraj na Teznem, kjer je bila odkrita neeksplodirana bomba.
Sašo Bizjak

V Mariboru je že vse nared za nedeljsko evakuacijo na Teznem zaradi nevtralizacije 250-kilogramske avio bombe iz 2. svetovne vojne. Odkrita je bila v torek na gradbišču v Prevorškovi ulici. Kot je razložil Aleš Ciringer, direktor Gasilske brigade Maribor, bo evakuacija potekala podobno kot v mestu pred dobrima dvema letoma. Prebivalci, ki živijo v radiju 300 metrov od najdene bombe, bodo morali v nedeljo do 10.30 za več ur zapustiti svoja bivališča. Odrejeni ukrep evakuacije velja tudi za uporabnike poslovnih prostorov v bližnjih objektih.

Sprejemni center v Osnovni šoli Martina Konšaka

Pripadniki GB Maribor in enajstih gasilskih društev Javne gasilske zveze Mestne občine Maribor bodo v nedeljo dopoldan od vrat do vrat preverjali, ali so stanovanjski in poslovni objekti prazni. V coni do 300 metrov od najdišča neeksplodiranega ubojnega sredstva stanuje 169 prebivalcev. Svetujejo jim, da gredo ta dan k sorodnikom, prijateljem ali na izlet. Za vse, ki te možnosti nimajo, bo evakuacijski sprejemni center za prebivalce urejen v avli Osnovne šole Martina Konšaka v Prekmurski ulici 67. Prebivalci in uporabniki poslovnih prostorov morajo umakniti tudi svoja motorna in druga vozila. "Za namen varne odstranitve vozil so na razpolago parkirni prostori ob križišču Zagrebške ceste in Poljske ulice (zahodna stran športnega igrišča Kovinar)," sporoča Mestna občina Maribor (MOM) in občanom, ki živijo na območju predvidene evakuacije, svetuje, da s seboj vzamejo osebne dokumente in denar, morebitna zdravila in nujne medicinske pripomočke ter druge nujne življenjske potrebščine. Pred odhodom naj izključijo gospodinjske aparate in naprave, zaprejo okna in vrata, ugasnejo luči in zaklenejo prostore. Poskrbi naj se tudi za male živali.

Bomba z mehanskima vžigalnikoma iz 2. svetovne vojne je bila na gradbišču najdena po naključju.
Mom
Načrt evakuacije Tezno, evakuacija

Sirena za nevarnost bo zatulila opoldne

V radiju 600 metrov bo v nedeljo omejeno gibanje, kar pomeni, da prebivalci lahko ostanejo v svojih domovih, vendar jih v času med sproženima sirenama za pričetek in konec nevarnosti ne smejo zapustiti. V času evakuacije bo veljala popolna zapora cest v radiju 600 metrov od najdbe bombe. Ceste bodo zaprte od 11. ure dalje do predvidoma 18. ure oziroma do konca intervencije. V območje, za katero velja tako imenovani ukrep zaklanjanja in bo v času intervencije po njem gibanje prepovedano, spadajo Bolgarska, Češka, Jaskova, Kosminova, Križajeva ulica, Na prehodu, Poljska, Prvomajska ulica, Ptujska cesta, Rusjanova, Sarajevska, Slovaška, Špelina, Štrekljeva, Trebušakova ulica, Tržaška cesta, Ukrajinska ulica,Ulica Jožice Flander, Vodovodna, Volodjeva ulica, Zagrebška cesta.

Predvidoma ob 12. uri bo sprožena sirena z znakom za splošno nevarnost. Takrat se bodo pirotehniki spustili v jamo k bombi. Ima mehanska vžigalnika, ki ju bodo poskušali odviti. Vžigalnika sta po besedah Darka Zonjiča, poveljnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, v dobrem stanju, možnosti, da ju bodo pirotehniki uspeli odviti, pa so 50:50. Če postopka odvijanja vžigalnikov ne bo mogoče izvesti, pirotehniki pripravljajo scenarij B: uničenje s kumulativnim trakom. Gre za postopek nevtralizacije bombe z nadzorovanim postopnim sežiganjem z daljave, kar lahko zaradi količine eksploziva v bombi traja tudi dve uri. "Če gre po sreči, bomba zagori, če ne, bo potreben tretji scenarij. To je detonacija," napoveduje Zonjič, ki računa na uspešno intervencijo, brez poškodb. Po končanem postopku deaktiviranja bombe bo sprožena sirena za preklic nevarnosti in se bodo občani, ki so bili evakuirani, lahko vrnili v svoje domove.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta