Farmadent: Koga je mariborska občina imenovala v komisijo za vodenje postopka prodaje

Igor Selan
30.03.2021 02:00
Položaj direktorja občinskega veletrgovca z zdravili s 1. aprilom prevzema diplomirani inženir biologije Jurij Pivka. Kaj pa se dogaja s postopkom prodaje podjetja?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Farmadenti so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovile Mariborske lekarne, februarja 2017 pa so lastniške deleže prenesle na občine ustanoviteljice zavoda. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Mariborski občinski veletrgovec z zdravili, družba Farmadent, ima novega direktorja. Vodenje družbe z 69 zaposlenimi bo 1. aprila, potem ko je odstopil dosedanji direktor Marko Oblak, prevzel diplomirani inženir biologije Jurij Pivka, ki mu je nadzorni svet podelil štiriletni mandat. Kot sporočajo z mariborske občine, je Pivka svojo karierno pot od leta 1998 tlakoval v farmacevtskih podjetjih, od tega več kot 15 let na različnih vodstvenih funkcijah. Do prevzema funkcije direktorja Farmadenta je bil zaposlen v podjetju ALK, kjer je vodil partnerje in distributerje podjetja, hkrati pa skrbel za strateški letni načrt in razvoj ter vodenje marketinških strategij za prihod podjetja na slovenski trg.

Verjame v nujnost ohranitve družbe

"Veseli me, da bom lahko dosedanje znanje in izkušnje uporabil kot direktor podjetja, ki je pomemben del lokalnega okolja. Stanje na področju trgovine z zdravili dobro poznam, prav tako sem seznanjen s položajem, v katerem je podjetje v tem trenutku, glede na vse omejitve, ki izhajajo iz zakona o lekarniški dejavnosti. Verjamem v nujnost ohranitve družbe in njen dolgoročni razvoj," je ob imenovanju za direktorja dejal Pivka. Novi direktor je zelo dejaven tudi na področju kulture. Izdal je več pesniških zbirk, je tudi avtor več fotografskih monografij, predvsem s področja naravoslovne fotografije in potovanj.

Jurij Pivka: "Veseli me, da bom lahko dosedanje znanje in izkušnje uporabil kot direktor podjetja."
Mom

Oblak, ki je vodenje Farmadenta prevzel novembra 2019, je z mesta direktorja odstopil iz zdravstvenih razlogov.

Občina si od prodaje obeta 10,2 milijona evrov

Farmadent, ki so ga v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovile Mariborske lekarne, februarja 2017 pa lastniške deleže prenesle na občine ustanoviteljice zavoda (Mestna občina Maribor 83,35 odstotka, Občina Hoče - Slivnica 5,46 odstotka, Občina Rače - Fram 3,55 odstotka, Občina Miklavž 3,01 odstotka, Občina Duplek 2,68 odstotka in Občina Starše 1,93 odstotka), je že nekaj časa vroč kostanj mariborske politike. Leta 2016 sprejeti zakon o lekarniški dejavnosti namreč prepoveduje vertikalne povezave, povedano enostavneje, občine, ki imajo v lasti lekarne, ne smejo več hkrati imeti v lasti tudi veletrgovca z zdravili. Zadnji rok za prodajo, ki je bil sicer že večkrat podaljšan, je 31. december 2021.

Čeprav je mariborska občina sprva nasprotovala interpretaciji zakona in vztrajala, da Farmadenta ne bo prodala, si je kasneje župan Saša Arsenovič premislil in letni program prodaje Farmadenta, od katere si občina obeta 10,2 milijona evrov, uvrstil v rebalans proračuna za leto 2020. A je temu nasprotoval dobršen del mariborskih ne le opozicijskih, ampak tudi koalicijskih mestnih svetnikov. Začetek prodaje Farmadenta jim je uspelo večkrat preložiti, a so ga, s sprejetjem proračuna za letos, na koncu vendarle potrdili.

Komisija za vodenje postopka prodaje že imenovana

Mariborska občina je že imenovala komisijo za vodenje postopka prodaje, v kateri so direktorica mariborske občinske uprave Nataša Rodošek, župan Dupleka Mitja Horvat in Mitja Senekovič iz občinskega sekretariata za splošne zadeve. Kot je na zadnji seji mestnega sveta povedal Arsenovič, se postopek prodaje šele začenja. "Pričakujem, da bo trajalo vsaj pol leta, da bodo potencialni kupci podali predloge, koliko vrednotijo Farmadent. Šele potem se bomo v mestnem svetu lahko pogovarjali, ali je to za nas sprejemljiva cena."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta