Firbcanje po Mariboru: Ribe pregnale skakalce na Mariborskem otoku

Vid Kmetič
04.07.2022 03:00

Zakaj so leta 1974 odstranili veliko skakalnico pri velikem bazenu, na kateri so se pred tem športni "levi" postavljali z osupljivimi skoki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer Arhiv

Ko se temperatura zraka približa 30 stopinjam Celzija ali jih celo preseže, pričnejo misli številnih Mariborčanov uhajati v hlad, v pohorske gozdove, Mestni park ali na Mariborski otok. Čeprav zdelano in utrujeno od let, šteje jih že več kot devetdeset, je kopališče na nekdanjem Felberjevem otoku edino mariborsko letno mestno kopališče. Zgodb, ki jih je napisalo, je verjetno toliko, kot ga je obiskalo ljudi v preteklih teh desetletjih.

25. junij 1956, Maribor: Kopališče Mariborski otok v zgodnjih opoldanskih urah ob lepem vremenu.
Večer Arhiv

"Kdor ga je pogosteje obiskoval, je zlahka prepoznaval posamezne družbe, ki so se zbirale zmeraj na istih mestih. Največ pozornosti je bil deležen, kdor je bil iz kroga športnih 'levov', zbranih okoli skakalnega stolpa. Fantje v minimalkah, kopalnih trikojih z naramnicami ali trenirkah so se lenobno pretegovali na deskah za sončenje, od časa do časa se je kdo pognal s trampolina ali pa je vrh stolpa v zravnani drži zbiral pogum za odskok. Čofot v vodo se je nato pomešal z aplavzom opazovalcev. Veliki bazen je bil pogosto namenjen samo tekmovalcem, sicer pa so v njem kot stare bojne ladje z odmerjenimi gibi rezale valove tudi zrelejše dame," je zapisal Sergej Vrišer v svoji knjigi Maribor v barvah mojega časa.

Ilustracija Marko Horvat

Desetmetrske skakalnice ob velikem bazenu že dolgo več ni, razlog je bil, kot je za Maribor pač značilno, dokaj bizaren. "Veliki bazen na Mariborskem otoku je nemara edini bazen na svetu, v katerem so našli ribiči svoje užitke. Resda jih sedaj več nimajo, ker jim je ribarjenje prepovedal zavod Stadion, vendar pa so še do pred nekaj dnevi vlekli iz njega lepe belice in druge sladkovodne ribe," poroča časnik Večer 14. maja 1974.

Ribe v bazenu pa niso bile posledica kakšnega nepojasnjenega nadnaravnega fenomena, ampak so priplavale po odtočnem kanalu, ki je vodil iz bazena v Dravo. Po zajezitvi v Melju pa se je Drava toliko dvignila, da je bil bazen od takrat naprej poln dravske vode in z njo so priplavale ribe. Zavod Stadion, ki je upravljal kopališče, je sklenil poglobitev pod skakalnico zasipati. Nova globina bazena pa še zdaleč ni zadoščala za skoke z desetih metrov, zato so skakalnico odstranili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta